Fængslet: Boligmangel drev 30-årig til desperat handling på jobcenter

Det var en dramatisk dag på jobcentret i Ringe torsdag, men heldigvis kom ingen til skade. Fredag blev en 30-årig mand så varetægtsfængslet i fire uger. Foto: Uffe Tønning

Fængslet: Boligmangel drev 30-årig til desperat handling på jobcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syrisk mand brød sammen flere gange under grundlovsforhør fredag eftermiddag, hvor han blev varetægtsfængslet i fire uger. Manden er sigtet for trusler og ulovlig tvang efter drama på jobcentret i Ringe.

Ringe: Det var desperation og frustration, der torsdag eftermiddag fik en 30-årig mand med syrisk statsborgerskab til at gå ind på jobcentret i Ringe med en benzindunk og truede med at brænde stedet og sig selv af.

Den 30-årige og hans familie stod nemlig uden en bolig, og da beskeden fra jobcentret var, at man ikke kunne hjælpe før i næste uge, så hældte manden benzin ud over sig selv og på gulvet og truede med at tænde ild til sig selv. I hånden havde han en lighter.

Det kom frem fredag eftermiddag, hvor den 30-årige mand blev fremstillet i grundlovsforhør - sigtet for ulovlig tvang, vold mod offentlig ansatte samt trusler om vold.

Ifølge den 30-åriges forklaring i retten havde familien stået uden fast bopæl i en måned, efter han og familien, der tæller hustru og to mindreårige børn, var blevet sat ud af deres lejlighed i Kværndrup på grund af manglende betaling af huslejen.

I stedet havde de boet hos familie i København og senest hos en ven i Svendborg.

- Men der kunne vi ikke bo mere nu. Jeg har forsøgte flere gange at få en bolig, forklarede han via en tolk i retten.

Tilhold mod at komme på jobcentret
Den 30-årige fik i 2015 midlertidig opholdstilladelse i fem år.Han er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 119, 252 og 260. Overtrædelse af paragraf 252 kan give op til otte års fængsel.

I grundlovsforhøret kom det frem, at kommunen har anmodet om tilhold mod, at den 30-årige kommer på jobcentret.

Både retten og politiet kunne ved udgangen af grundlovsforhøret berolige manden med, at der var fundet en midlertidig bolig til hans familien.  

 

Brød sammen

Torsdag formiddag var han igen til møde med sin sagsbehandler på jobcentret. Ifølge den 30-årige var beskeden, at det ikke var muligt at skaffe en bolig, men han skulle komme tilbage senere, når sagsbehandleren havde talt med sin chef.

Men hvad der blev sagt og hvordan det hele forløb og udviklede sig, det var den 30-årige ikke enig med vidner i.

Han erkendte dog, at han medbragte benzinen, da han vendte tilbage og hældte noget af det ud over sig selv og på gulvet.

- Jeg kom for at løse et problem, ikke for at forværre det. Jeg har ikke truet nogen. Jeg ville tilbage til min familie igen, lød det fra den 30-årige, som brød sammen, da han fortalte om sin familie.

Han har et handicappet barn, og hustruen er blevet opereret i hovedet og må tage flere piller dagligt.

- Kommunen vil have hende i aktivering 37 timer om ugen, men det kan hun ikke. Så stoppede de hendes kontanthjælp, sagde manden og henviste til, at familien derfor ikke kunne betale de 8000 kroner i husleje i Kværndrup.

Under jorden

Ifølge anklager Rasmus Maar Hansen var der flere grunde til, at den 30-årige skulle varetægtsfængsles. Blandt andet er det en desperat handling, og derfor er der risiko for, at det sker igen, hvis boligsituationen ikke bliver løst.

- Han har også været kort tid i Danmark, så der er også risiko for, at han går under jorden eller forlader landet. Der har stået ansatte tæt ved ham, og som også kunne være blevet antændt. De skal ikke kunne møde ham under de sidste julegaveindkøb i Svendborg, Ringe eller Faaborg, mente anklageren, mens forsvareren ikke mente, at der var grundlag for varetægtsfængsling.

Dommer Gert Holst Matthiessen var dog enig med anklageren.

- Det er en desperat handling, som du har foretaget. Men den er farlig og skræmmende, og det er gået ud over offentlig ansatte, lød det blandt andet fra ham.

Beskeden fik manden til at bryde sammen, og han kærede varetægtsfængslingen på stedet.

Fængslet: Boligmangel drev 30-årig til desperat handling på jobcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce