Faaborg havnet i et vakuum


Faaborg havnet i et vakuum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STRUKTUR: Nabokommunernes nej til sammenlægninger kan betyde, at Faaborg Kommune må vælge at gå på kompromis med størrelsen
FAABORG: Det bliver op ad bakke for Faaborg Kommunes Økonomiudvalg, når udvalget efter sommerferien skal i gang med at forhandle en ny kommunal struktur på plads.

Den seneste uges afslag fra Egebjerg og Ringe Kommuner var nedslående, men om ikke andet så indsnævrer det fronterne, der kan arbejdes på, hvis man vil have en kommune, der er større end 30.000 indbyggere, som jo er udvalgets erklærede mål. Så er der nemlig kun nordvest-fronten i form af Broby og Hårby tilbage.

Hårby Kommune er delt - socialdemokraterne vil gerne mod Faaborg, mens Hårbys VK-flertal trækker mere mod vest og nord - altså mod Assens, Glamsbjerg og Tomme-rup.

Men en del - med borgmester Ole Møller (K) i spidsen - ser gerne en storkommune, hvor både Assens og Faaborg er med...

Tre scenarier

Der tegner sig efterhånden fire scenarier. Faaborg og Broby finder ud af at slå pjalterne sammen, og man får en kommune på cirka 23.000 indbyggere, der formentlig vil være tvunget til at købe visse ydelser hos nabokommunerne. Måske kan en sådan kommune få et formaliseret samarbejde med Ærø?

Andet scenarie er en Faaborg-Hårby-Broby-løsning måske med Ærø på sidelinien. Den udgave virker p.t. ikke særlig realistisk.

Tredje mulighed er en sydvestfynsk kommune, der kunne omfatte Assens, Hårby, Broby, Faaborg og Tommerup. Den vil få cirka 40.000 indbyggere og vil givet udløse en voldsom debat om, hvor rådhuset skal ligge.

Fjerde scenarie er at blive koblet på en Svendborgløsning sammen med Egebjerg og Gudme kommuner. En løsning som Egebjergs borgmester gerne ser.

Under alle omstændigheder ser det lige nu ud til, at Faaborg vil få svært ved at bevare sin status som centrum i en ny kommune, med mindre det bliver med Broby som eneste partner.

Kommunalt tomrum

Hvad er så forklaringen på, at Faaborg tilsyneladende er havnet i et tomrum mellem kommuner, der ved, hvad de vil. Er det de ved i virkeligheden, hvad de ikke vil? Er det samarbejdet med Faaborg, man er bange for?

Sådan kunne man godt tolke de meldinger, der indimellem kommer ud mellem sidebenene på fynske lokalpolitikere. Den politiske ustabilitet i Faaborg huer dem ikke, og den er et skidt udgangspunkt for fremtidigt samarbejde.

- Nogle er nok lidt bange for at hoppe i kanen med Faaborg, som en fynsk kommunalpolitiker - uden for citat - udtrykte det for nylig.

Svigtede overblikket

Det er altid nemt at råde folk til at tegne en brandforsikring, når deres hus er brændt ned. Men i en efterrationaliseringsfase slipper man ikke for at sætte spørgsmålstegn ved, om overblikket har svigtet i Faaborgs ledelse.

Den aktuelle situation har været til at forudse i mindst et år, og opvarmningen til kommunale sammenlægninger kunne for længe, længe siden have været tænkt grundigt ind i borgmesterens strategiplan.

Det skete ikke, og det må hele byrådet tage ansvaret for.

Forklaringen på, at man ikke ville foretage sig noget, har været, at man jo ikke kendte de opgaver, som kommunerne skulle løse. Men holder den? Burde det have afholdt en borgmester fra at have varmet relationerne op til de nærmeste naboer?

Faaborg havnet i et vakuum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce