Et kig i arkivet: Dræbt af lynet under aftenkaffen

På Dyndsbækgyden nr. 19 skete der en frygtelig tragedie under uvejret. Arkivfoto

Et kig i arkivet: Dræbt af lynet under aftenkaffen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Haastrup, 1958: På Haastrup Bjerge, nærmere betegnet Dyndbæksgyden nr. 19, skete der en frygtelig hændelse, hvorved den 30- årige arbejdsmand Christian Nielsen, Vester Hæsinge, blev dræbt at lynet.

Christian Nielsen var sammen med sin kone Else Camilla (f. Jensen) og tre små børn på besøg hos svigerforældrene, arbejdsmand Peder Vilhelm Jensen og hans kone Else Katrine.

Ved 22.30-tiden sad familien i køkkenet og drak kaffe, mens man diskuterede tordenvejret, som på dette tidspunkt rasede særligt slemt over Haastrupegnen.

Pludselig slog lynet ned og afbrød hele den elektriske installation. I samme nu trængte en lang ildsøjle ud fra køkkenlampen og ramte Christian Nielsen, der sad under lampen med ryggen mod køkkenvinduet. Lynet fortsatte gennem muren, hvori der blev slået et større hul, og ramte til slut en cykel, der stod lænet op ad muren på gårdspladsen. Aftrykket af cyklen kunne ses lang tid efter på muren. Alle genoplivningsforsøg var forgæves.

Arbejdsmanden styrtede bevidstløs om, og fra en nabo fik den stærkt chokerede familie tilkaldt hjemmesygeplejerske Inger Bøgelund, som ikke boede så langt derfra. Hun kom straks til stedet og gik i gang med at give Christian Nielsen kunstigt åndedræt. Genoplivningsforsøget fortsatte i Falcks ambulance på vej til Faaborg Sygehus, hvor man kun kunne konstatere, at døden var indtrådt.

Christian Nielsen var ansat på Odense Glasværk, hvor han blandt kollegaer blev betegnet som en dygtig og flittig arbejdskammerat. Megen medfølelse samlede sig om de efterladte.

Et kig i arkivet
Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vore landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne bidrager på skift med historier fra Midtfynspostens og Ugeavisens Faaborgs dækningsområde.
Else Camilla, bagest, blev kaldt
Else Camilla, bagest, blev kaldt "lynenken". Her ses hun sammen med svigerinden Marie. Arkivfoto

Lynenken

Else Camilla blev derefter i folkemunde kaldt "Lynenken". Deres sidste fælles bopæl var i Vester Hæsinge. Hun fødte på Faaborg Sygehus en datter den 2. november 1958, dvs. hun har været gravid samtidig med, at hun blev enke.

Senere blev hun gift med Carl Lysholt og fik 2 børn til. De boede i Trunderups nedlagte stationsbygning.

På et par af husene i Dyndbæksgyden var lynene så kraftige, at alle stikkontakterne hang og dinglede.

Store dele af elforsyningen og telefonnettet på Faaborgegnen var afbrudt, marker oversvømmede, og veje var spærrede. Tordenvejret efterfulgtes af et regnskyl, som man ikke havde set magen til i mands minde.

Det lykkedes dog at få konstateret regnmængden. På Horneland måltes op til 90 mm, på Haastrupegnen 60-70 mm fra pinsemorgen til om aftenen. Uvejret anrettede en del skader på telefonnettet, også i Haastrup, men Fyns kommunale Telefonselskab fik hurtigt etableret forbindelserne.

Dyr omkom

I Haastrup Forsamlingshus var der bryllup under uvejret, Ole Mikkelsens datter Hedvig blev gift. Søren Hansen på Toften kan tydeligt huske, at der blev bundet æresport hos hans forældre.

"Midt under festen rejser flere af mændene sig og går ud. De går hjem for at være hos dyrene, i tilfældet af at lynet slår ned."

Regnen styrtede ned, det løb som en flod bag om Stranges hus, videre bag om bageriet ind i Fløjborghuset, og her stod det til sidst helt op til vinduerne.

"Behjertede mennesker får åbnet gangdøren i huset, så vandet kan komme ud, og grisene ikke behøver at drukne," fortalte Ernst Pedersen, der som barn boede lige overfor.

Laden og kreaturstalden på "Hammerdalgaard" blev lagt i aske. Der var også fare for lynbrand på "Steensgaard", lynet var slået ned i gartner R. Rasmussens ejendom, og man frygtede, at huset ville blive antændt, men udover ødelæggelsen af den elektriske installation og et hul i muren på det sted, hvor lynet havde ramt, skete der ingen skade.

Et kig i arkivet: Dræbt af lynet under aftenkaffen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce