Allested: Allesteds Bitter var en drik, som blev fremstillet af Jørgen Larsen i Allested. Han blev født i 1860 i Allested, hvor han senere overtog sin fædrene gård på Allestedgårdsvej, som han drev, samtidig med at han fremstillede Allesteds Bitter.

Hvor og hvordan han kom ind på at lave bitter, er ikke arkivet bekendt, men det har, efter hvad der findes af oplysninger, været en drik, som var godt for mange hverdagsproblemer fx dårlig appetit.

Om serien

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har/har haft betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne bidrager på skift med historier fra Midtfynspostens dækningsområde.

Det fremgår blandt andet i en skrivelse fra Kamilla fra Haarby, hvor hun omtaler en ung pige, som de helbreder på. Hun havde fået Allesteds Bitter. Kamilla skriver også, at den unge pige havde været til undersøgelse hos lægen, fordi hun havde været forfærdig hårdt angrebet, af hvad vides ikke. Lægen havde sagt, at han nu troede, hun alligevel ville komme sig. Han havde da spurgt, om hun endnu brugte det "hjemmeråd". Hun havde da sagt, at hun ikke havde mere at det, og da havde lægen sagt, at hun skulle se at få noget mere, for hun var ikke helt helbredt endnu.

Lægen havde efterfølgende udspurgt hende om det "hjemmeråd", hun brugte, men havde svaret, at det var en hemmelighed, og det var noget, hun fik tilsendt, og mere vidste hun ikke. Lægen havde da ikke forlangt at få mere at vide. Kamilla beder derfor om hun må få mere udleveret, for hun ville gerne havde, at den unge pige kommer sig helt.

I arkivet findes der skrivelse omkring en retssag, der omhandler rettigheden til Allesteds Bitter. Det er en sag mellem Jørgen Larsen og en fabrikant Wilhelm Henriksen fra Haarby, som havde fundet sted omkring 1902-1903. I papirerne kan det læses, at Jørgen Larsen ville sælge rettighederne til Allesteds Bitter for et beløb på 15.000 kr. og 1 kr. pr. flaske, der blev solgt efterfølgende. Det vil i dag være et beløb som vil svare til ca. 1.000.000 kr. Det kan læses, at den endelig handel skulle afsluttes, men så havde Wilhelm Henriksen ikke kapital til at betale.

Efterfølgende har der været en del kontroverser mellem Jørgen Larsen og Wilhelm Henriksen. Der havde blandt andet været noget omkring nogle flasker, som W.H. havde fået udleveret på forhånd, som han så havde solgt som Haarby Bitter. Der var også en del uenigheder omkring den måde, som Wilhelm Henriksen efterfølgende havde solgt en "Haarby Bitter" til nogle personer, som havde købt den i den tro, at det var den samme bitter, men det viste sig, at det var en efterligning.

Der har også i forbindelse med uenigheden mellem de to, som formentlig er startet med en reklame for en Haarby Bitter i Fyns Tidende, hvor der også har været nogle forskellige udtalelser fra begge sider, som har ført til den omtalte retssag.

Sagen blev afsluttet med en domsafsigelse den 23. oktober 1903, hvori den omtalte strid bliver afgjort ved en form for forlig.

Hvor meget og hvor længe, Jørgen Larsen blev ved med at fremstille Allesteds Bitter er ikke bekendt, men han var gårdmand i Allested, indtil han sidst i nittenhundrede og tyverne solgte gården. Han og konen flyttede derefter til Verninge, hvor han drev et gæstgiveri.

Jørgen Larsen døde i 1933 og blev begravet i Allested.

  • fyens.dk