Et hus for mad og mennesker

Stina Thaisen leger med temperatur og smage, når hun laver fyldte chokolader og flødeboller til Thaisen Ma'hus. Foto: Kim Rune

Et hus for mad og mennesker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er tre brændende sjæle, der står bag Thaisen Ma'hus i Ringe. De brænder for de fynske råvarer, den gode mad og den særlige oplevelse, det skal være, når man går ud og spiser. Sammen har de stablet et madhus på benene, der trækker gæster fra nær og fjern til den midtfynske gågade.

Asparges fra Knabegaard, salat og kål fra Skyttes Gartneri, ost fra Gundestrup og brød fra Wendorff. Kommer det ikke fra fynske fødevareproducenter, findes det ikke i Thaisen Ma'hus. Der hersker en helt særlig forståelse for hver enkel råvarer, for sæsonernes kunnen og ikke mindst vejrets magt. Alt afhænger af, hvilke råvarer der er i høst, og hvad de lokale fødevareproducenter har klar.

- De gode råvarer er så vigtige, og det er noget af det, vi er rigtig gode til på Fyn - at producere frugt, grønt og kød, så englene synger. Derfor synes jeg også, det er så vigtigt, at vi samarbejder med de lokale producenter og udnytter de utrolige mange muligheder, der er lige her i midten af Danmark, fortæller Peter Thaisen, der ejer Thaisen Ma'hus sammen med sin hustru Stina Thaisen og bestyrer Mette Kjærsgaard Bred

Det er ikke hverken en restaurant eller en café, men et madhus som navnet også fortæller. Ægteparret Peter og Stina Thaisen og daglig leder Mette Kjærsgaard Bred udgør holdet bag restauranten, og det er med en brændende passion for det, de laver.

Personerne bag madhuset
Ejere Stina og Peter ThaisenGift og har to sønner sammen.

Bor i Espe.

Peter Thaisen er uddannet kok, men står for det administrative af Thaisen Ma'hus - "alt det bagved restauranten" som han selv beskriver det.

Stina Thaisen er uddannet dekoratør men hjælper med den daglige drift i Thaisen Ma'hus. Det er blandt andet hende, der laver de dekorative chokolader og flødeboller.

Mette Kjærsgaard Bred er ejer og bestyrer af Thaisen Ma'hus. Hun er oprindeligt uddannet radiograf men står i dag for driften af cafeen.

Hun bor i Espe sammen med mand og børn.
Christoffer Kofoed er kokkeelev og er delvist i Thaisen Ma'hus og på kursuscenteret i Hillerselv. Foto: Kim Rune
Christoffer Kofoed er kokkeelev og er delvist i Thaisen Ma'hus og på kursuscenteret i Hillerselv. Foto: Kim Rune

Efterspørgsel på Thaisens lækkerier

Ideen til Thaisen Ma'hus opstod på Thaisen Hus - et familiedrevet kursussted i Hillerslev omgivet af den midtfynske natur. Her er Peter Thaisen vant til at skabe gastronomiske oplevelser for de mange kursister, der besøger Thaisen Hus hvert år. Men her er maden forbeholdt kursisterne, og udefrakommende har ikke mulighed for at købe sig adgang til alle lækkerierne. Det blev pludselig en mangel.

- Efterspørgslen på maden på Thaisen Hus voksede. Vi har ikke a la carte-servering, men det ønskede flere og flere. Derfor er Thaisen Ma'hus på mange måder et showroom for Thaisen Hus' køkken og en mulighed for at få samme kulinariske oplevelse som kursisterne, fortæller Peter Thaisen.

Thaisen Ma'hus
Algade 30, 5759 Ringe.Torsdag, fredag, lørdag aften fra 17.00-20.00 er der "ukompliceret aftensmad" på menuen. Et uformelt koncept, hvor man kan spise udvalgte retter ad libitum for 295,00 kroner.

Det er også muligt at få flere af retterne som take away.

Følg madhuset på Facebook under navnet "Thaisen mahus", hvor de ligger billeder og videoer op af dagens lækkerier.
Daglig sparring og udvikling af nye ideer til madhuset er en vigtig del af Stina Thaisen og Mette Kjærsgaard Breds tætte samarbejde. Foto: Kim Rune
Daglig sparring og udvikling af nye ideer til madhuset er en vigtig del af Stina Thaisen og Mette Kjærsgaard Breds tætte samarbejde. Foto: Kim Rune

Et madhus for alle

Det er knap to år siden, Thaisen Ma'hus åbnede i Algade i Ringe. Madhuset folder sig ud i Café Wessels gamle lokaler, der bærer på en ikke ligegyldig historie om konkurs efter konkurs. En historie som Peter Thaisen havde in mente, da han lejede sig ind i lokalerne. Dog har Thaisen Ma'hus efterhånden arbejdet sig ud af Wessels gamle skygge og ind i fynboernes bevidsthed. Madhuset er nemlig ikke kun velbesøgt af lokale stamgæster. Besøgende kommer også gerne fra Odense, Svendborg og det øvrige Danmark.

- Det er sjovt at se, hvordan folk begynder at komme igen og igen. Jeg tror, at vi er heldige med beliggenheden lige midt i mellem Odense og Svendborg. Det er tæt på motorvejen og nemt lige at smutte forbi, mener Stina Thaisen.

På en helt almindelig hverdag sidder der både gymnasiepiger, håndværkere, pensionister og børnefamilier og spiser frokost eller drikker varm kakao. Det er et sted, der rammer bredt, for menukortet byder på alt fra en "motherfucker"-toast med det hele til guldbestøvede, fyldte chokolader. Historien om toastens særprægede navn kan man i øvrigt få hos Stina Thaisen.

Der bliver kræset for alle anretninger og kælet for detaljerne. For selvom det er mad til cafépriser, så er det ikke cafémad. Anretninger afspejler den høje kvalitet, uden at det nogensinde bliver snobbet, for Thaisen Ma'hus er ganske enkelt for alle.

Stina Thaisen har indrettet madhusets lokaler, hvor kun bardisken står tilbage som et gammelt minde fra tidligere tiders caféer. Med sin veludviklede sans for indretning har hun skabt en særlig stemning af nynordisk coolness og dansk hygge.

- Der er mange, der bliver overraskede over indretningen og kommenterer på det. Jeg tror, det er med til at understrege, at vi er anderledes. Vi er noget helt nyt i byen, fortæller Stina Thaisen.

Peter Thaisen er selv uddannet kok, men laver sjældent mad i Thaisen Ma'hus. Til gengæld står han for alt det administrative arbejde bag foretagende. Blandt andet samarbejdet og kontakten med de mange fynske fødevareproducenter. Foto: Kim Rune
Peter Thaisen er selv uddannet kok, men laver sjældent mad i Thaisen Ma'hus. Til gengæld står han for alt det administrative arbejde bag foretagende. Blandt andet samarbejdet og kontakten med de mange fynske fødevareproducenter. Foto: Kim Rune

Nye i byen

Selvom Thaisen Ma'hus er forholdsvis nye i byen, har stedet efterhånden fundet sine ben at stå på. I starten var der intet menukort. Idéen var en uformel og ligefrem tilgang til maden og de gode råvarer. Det havde dog det lille minus, at det ofte skabte mere kaos end uformel hygge. Især på de dage, hvor madhuset var stuvende fuld af sultne gæster.

- I starten var det svært at forudsige, hvornår vi ville få travlt. Det er det stadigvæk, men vi har efterhånden fået overblik over de travle perioder og har fået indarbejdet nogle arbejdsgange, der får det hele til at glide nemt, fortæller Mette Kjærsgaard Bred.

Personalet på Thaisen Ma'hus er særligt udvalgte. Ikke efter talent og uddannelse, men efter personlighed som holdet bag madhuset synes er langt vigtigere end færdigheder.

- Det er vigtigt, at man kan servicere sine gæster samtidig med, at man skaber en god stemning. De personligheder der arbejder i restauranten, er ligeså vigtige som maden. Det hele skal spille, forklarer Peter Thaisen.

Ingen af de tre iværksættere har drevet egen restaurant før, men de er alle gødet og vokset med erfaringen. Det samme er Thaisens Ma'hus, der er i dag er landet et helt andet sted end der, hvor idéen opstod. Men det er det sted, som de gerne vil være, for herfra er der rig mulighed for at udvikle sig.

-Vi har så mange idéer og ting, vi gerne vil, og det begynder der at blive plads til, nu hvor de daglige rutiner er indarbejdet, fortæller Stina Thaisen.Mette Kjærsgaard Bred nikker og tilføjer;

-Det har krævet utallige arbejdstimer at nå til det punkt, hvor vi er i dag, men det har også været sjovt og lærerigt. Og sådan er det stadig.

Thaisen Ma'hus har klaret sig igennem den lange vinter, og lige om lidt venter forår og sommer. Sammen med dem kommer de fynske rabarber og asparges, ramsløgene spirer, og nye udfordringer venter.

Thaisen Ma'hus er en ny stjerne i hjertet af Ringe. Foto: Kim Rune
Thaisen Ma'hus er en ny stjerne i hjertet af Ringe. Foto: Kim Rune
Alle aldersgrupper finder vej til Thaisen Ma'hus. Både børnefamilier, unge piger og pensionister. Foto: Kim Rune
Alle aldersgrupper finder vej til Thaisen Ma'hus. Både børnefamilier, unge piger og pensionister. Foto: Kim Rune
Rabarber er en ægte forårsbebuder og længe ventet i køkkenet hos Thaisen Ma'hus, der udelukkende bruger lokale råvarer. Foto: Kim Rune
Rabarber er en ægte forårsbebuder og længe ventet i køkkenet hos Thaisen Ma'hus, der udelukkende bruger lokale råvarer. Foto: Kim Rune

Et hus for mad og mennesker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce