Et billede af det gode liv

Kristian på fire år var lidt småsløj, den dag avisen var på besøg. Derfor tilbragte han dagen sammen med mor, far, farmor og farfar i fotolaboratoriet. Her er de tre generationer samlet på trappen: Karen Marie, Holger, Winnie, Kristian og Jakob Bonde-Hansen.
Foto: Mie Schärfe

Et billede af det gode liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fotolaboratorium H. Bonde-Hansen i Herringe er ikke bare en familievirksomhed, det er også en livsstil.

HERRINGE: Ord som kvalitet, pålidelighed og arbejdsglæde flyder let ud af munden på Holger Bonde-Hansen.

Sammen med synet af et egern, der leger på vejen, indtil det bliver forstyrret af en bil, og hestene på marken bagved tegner det billedet af harmoni og idyl.

Af en arbejdsplads, hvor det er godt at være og af en virksomhed, der har gennemlevet en rivende udvikling siden starten.
Selv om tre fjerdedel af det billedmateriale, fotolaboratoriet i Herringe i dag arbejder med, er digitalt overført, er der stadig masser af nostalgi på Holger Bonde-Hansens kontor.
Selv om tre fjerdedel af det billedmateriale, fotolaboratoriet i Herringe i dag arbejder med, er digitalt overført, er der stadig masser af nostalgi på Holger Bonde-Hansens kontor.
Foto: Mie Schärfe

En tilfældighed

En virksomhed skabt af Holger Bonde-Hansen og senere hans kone Karen Marie, kaldet Mie: Fotolaboratorium H. Bonde-Hansen på Rudmevej i Herringe.

Det begyndte ved en tilfældighed i 1950.

Den dengang 20-årige Holger Bonde-Hansen besøgte en bekendt, Jens Peter Brydegaard, der fra sidst i 1800-tallet til 1922 havde været i Paris.

Her havde han set maskiner til massefremstilling af fotografier.

Som den dygtige håndværker han var, havde han lavet maskinerne efter, og de stod stadig i hans kælder.

Fotografi havde altid interesseret Holger Bonde-Hansen, og da der efter 2. verdenskrig var ved at komme gang i produktionen igen, gravede de to de gamle maskiner frem fra Brydegaards kælder og fandt en leverandør af fotopapir.
Sådan så den første kopieringsmaskine til kontaktkopiering ud. Den er bygget i Paris i 1922 af J.B. Brydegaard, og den kom i brug i Herringe i 1950. privatfoto
Sådan så den første kopieringsmaskine til kontaktkopiering ud. Den er bygget i Paris i 1922 af J.B. Brydegaard, og den kom i brug i Herringe i 1950. privatfoto
Foto: Mie Schärfe

Det gode liv

Kapitalen fandt Bonde-Hansen i Banken for Ringe & Omegn og lokalerne i forældrenes udhus, der alligevel ikke blev brugt til noget.

Resten er historie. En historie, som Holger Bonde-Hansen nu har nedfældet i beretningen "Foto i lange baner" til blandt andet lokalhistorisk arkiv.

Her i Herringe på kanten til Rudme har Holger og Mie Bonde-Hansen levet deres liv som markante skikkelser i lokalsamfundet og som en sammentømret familie-enhed, hvor arbejde og fritid er smeltet sammen til det, der vist på nu-dansk falder under beskrivelsen "det gode liv".

Holger Bonde-Hansen er født og opvokset i det røde hus ved vejen, som hans murermesterfar byggede.

Senere overtog Holger og Mie huset, og i dag er det næste led, sønnen Jakob, svigerdatter Winnie og deres tre børn, der bor i huset, ligesom de også er gået ind i virksomheden.

Friskole og frimenighed

Holger og Mie Bonde-Hansen har dog stadig deres daglige gang og arbejde i laboratoriet.

- Men det er jo lidt løsere i fugerne nu. Jeg har ikke over otte timer om dagen, og den kan godt blive ni, før jeg møder, siger Holger Bonde-Hansen, der med sine 77 år tilsyneladende ikke kender ordet pensionist.

- Det er jo en livsstil. Vi kan ikke forestille os andre måder at leve på.

Det gælder også engagementet i lokalsamfundet, hvor familien gennem generationer har været aktive medlemmer af Ryslinge Frimenighed og Rudme Friskole, der ligger få skridt henne ad vejen.

Her har også den nye generation af Bonde-Hansen-børn deres skolegang, og i familiens store have leger landsbyens børn, for her er både plads til tennis, fodbold og svømmepøl.

- Det er godt at være forankret et sted. Det giver en samhørighed eller det, der med et moderne ord hedder et netværk, siger Holger Bonde-Hansen som svar på, om han aldrig har haft lyst til at bo andre steder end i Herringe.

Arbejdsdeling

Gennem årene har Holger og Mie Bonde-Hansen suppleret hinanden i arbejdet.

- Hun har sans for det administrative og for, hvordan forretningen skal drives. Det kan jeg ikke finde ud af, siger han om hende.

Men de er helt enige om, at det håndværksmæssige skal være i orden, og at betjeningen af kunderne skal være præcis og pålidelig.

For det er ikke på prisen, Fotolaboratorium H. Bonde-Hansen kan konkurrere og holde på kunder fra ind- og udland.

Kvalitet koster, det lægger de ikke skjul på i Herringe, hvor der i dag er otte medarbejdere, hvoraf flere har haft 40-års jubilæum.

Det skal være sjovt

I starten bestod produktionen især af postkort.

For eksempel blev der sendt en fotograf i luften over spejderlejre, og så kunne spejderne købe et postkort med billede af lejren og sende hjem til mor og far.

Senere fyldte fremkaldelse af amatørbilleder mest, men da det blev for industrielt, blev hele den afdeling nedlagt, hvilket i ét hug fjernede halvdelen af virksomhedens omsætning.

Men også det gik godt, og nu er det portrætter, skolefotos, brudebilleder og konfirmander, der dominerer.

Alle store skift i opgaver har været båret af den grundtanke, at det skal være sjovt at arbejde.

- Ellers kan man jo lige så godt købe en pølsevogn.

Et billede af det gode liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce