Espe-husflid trives i kreativt miljø i Ryslinge

Der bliver gået til den ved maskinerne hos Espe Husflidsforening. Privatfoto

Espe-husflid trives i kreativt miljø i Ryslinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Espe Husflidsforening blev stiftet i knaphedstiden under Anden Verdenskrig og kan på søndag fejre 75 års jubilæum med en loyal medlemsskare.

Ryslinge: - Det var karlene ude fra landet, der kom og lavede ting og sager, og der var jo lærer på dengang, siger formanden for Espe Husflidsforening, Bent Larsen, der har fået fortalt, hvordan den lokale husflidsforening opstod.

- I 1942, da foreningen startede, var der på landet et behov for at lave billigt husgeråd til både inde og ude. Dengang var der knaphed på alt, og man havde brug for at lave og reparere alt muligt, siger han og forklarer, at det var Landøkonomisk Selskab, Skytteforeningen og Husmandsforeningen, der var gået sammen om at oprette en husflidsforening.

- Dengang lejede de sig ind på karetmagerens værksted, og allerede det første år var der stor tilslutning til holdene, siger Bent Larsen.

I 1942, da foreningen startede, var der på landet et behov for at lave billigt husgeråd til både inde og ude. Dengang var der knaphed på alt
Bent Larsen
Husflid
Hjemmefremstilling af produkter.Af nogle økonomer omtalt med det latinske ord for flid, industri.

Først omkring år 1800 kom ordet husflid ind i det danske sprog.

Begrebet betegnede en fritidsbeskæftigelse, der dækker over forskellige former for sløjd og tekstile håndarbejder.

Denne dimension er dog ikke omtalt i definitionen af begrebet husflid i næringsloven af 28.4.1931: "Produktion, der ikke fordrer haandværksmæssig eller industriel Uddannelse, og som drives uden Benyttelse af hertil antagen Medhjælp og sædvanlig som Bierhverv".

Kilde: denstoredanske.dk
En stor del af de fremstillede ting vil blive præsenteret ved jubilæumsfesten. Privatfoto
En stor del af de fremstillede ting vil blive præsenteret ved jubilæumsfesten. Privatfoto

Stadig efterspurgt

Selvom der ikke kan siges at være knaphed på husgeråd i vores tid, har foreningen stadig kronede dage.

- Vi har altid haft en god opbakning, og på pensionistholdet er trædrejning på det seneste blevet et stort hit, der har tiltrukket pensionister fra det meste af kommunen, fortæller Bent Larsen med et stort smil.

Foreningen var ellers ude i en mindre krise, da deres lokaler nær Espe Skole skulle indgå i en udvidelse af skolen i 2015, men situationen blev afværget, da der blev fundet nye lokaler i Ryslinge.

- Vi er blevet taget rigtig godt imod herovre i Ryslinge, hvor vi bor sammen med Midtfyns Amatør Scene og har Keramikværkstedet i baghuset, og så ligger Fløjte Emils Hus lige ved siden af. Det er jo et meget kreativt miljø, som vi er glade for at være en del af, lyder det fra formanden, der for længst har vænnet sig til afstanden på 10 kilometer fra sit hjemsted.

- Det tager jo kun ti minutter fra Espe, hvor jeg bor, og mange af de andre medlemmer er spredt ud over det meste af kommunen, og der er endda også et par stykker, der bor her i Ryslinge i forvejen, fortæller Bent Larsen, der glæder sig til at se medlemmerne og andre interesserede til jubilæet, hvor der også vil være en udstilling af de producerede værker.

- Vi vil gerne fejre foreningens 75-års jubilæum, hylde foreningens medlemmer og invitere nye medlemmer indenfor, og vi har lavet et jubilæumsskrift, hvor der er beskrevet, hvad forskellige medlemmer har ud af at være en del af foreningen. I dag er foreningen jo ikke en nødvendighed som under krigen men mere et sted, hvor vi er beskæftiget med et håndværk og kan hygge os sammen, siger Bent Larsen.

Receptionen og jubilæumsudstillingen foregår søndag 26. november kl. 14-16 på Graabjergvej 6 i Ryslinge. Alle velkomne.

Der er sandsynligvis lagt mange timer i de enkelte forarbejdninger. Privatfoto
Der er sandsynligvis lagt mange timer i de enkelte forarbejdninger. Privatfoto

Espe-husflid trives i kreativt miljø i Ryslinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce