Enormt behov for akut-afsnit


Enormt behov for akut-afsnit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Muskelsvindfonden har gennem flere år kæmpet for, at respirationscentrene kan modtage patienter akut

FAABORG: Ekspertisen omkring respiratorer er samlet på to respirationscentre i landet i henholdsvis Øst- og Vestdanmark.

Men centrene er alt for små i forhold til efterspørgslen, og især er det et problem, at centrene ikke har en akutafdeling, mener Muskelsvindfonden.

- Der er et kolossalt behov for akutafdelinger på respirationscentrene, siger Evald Krog, formand for Muskelsvindfonden.

Han fortæller, at Muskelsvindfonden i flere år har kæmpet for at få netop en akutafdeling på respirationscentrene.

I øjeblikket ligger alt for mange muskelsvindpatienter på hospitalerne i blandt andet Odense og Holstebro og bliver dårligere og dårligere, mens de venter på at komme til på respirationscentrene, så de kan få den transportable respirator, der gør det muligt for dem at få livet forlænget og være hjemme hos familien i den sidste tid.

En af disse patienter var Aksel Albertsen fra Faaborg, der døde 16. maj, inden han nåede at få sin respirator på grund af strejken.

Uværdigt og uetisk

- Nu kommer der så et dødsfald, som resultat af, at vi ikke har den kapacitet, der er nødvendig. Det er tragisk. Det kan vi ikke være bekendt. Det er uværdigt og uetisk, siger Evald Krog.

Han understreger samtidig, at problemet på respirationscentrene stikker meget dybere end strejken.

- Den har været gal længe før strejken. Men strejken er med til at understøtte problemstillingen. Men man skal ikke tro, at problemerne er løst, når strejken er slut, siger han.

Dette er kredsformand for sygeplejerskerne i region Syddanmark Anni Pilgaard enig i.

Hun er vidende om, at der er i øjeblikket er tre ubesatte stillinger på Respirationscenter Vest.

Det er en understregning af, hvor svært det er at skaffe personale til den løn, som politikerne tilbyder mener hun, og sender dermed aben over til netop politikerne.

- Er det rimeligt, at der hver dag sker aflysninger for de patienter i dagligdagen? spørger hun og svarer selv.

- Nej, det er ikke rimeligt.

Nødberedskab på center

Da respirationscentrene ikke betegnes som akutte, var der indtil i sidste uge ikke noget nødberedskab på Respirationscenter Vest i forbindelse med strejken.

Nu er der imidlertid åbnet op for et akutberedskab på respirationscentret efter henvendelse fra OUH, hvor der er flaskehalsproblemer med mere og mere svækkede patienter, der ligger på intensiv og venter på at komme til Respirationscenter Vest.

- Når nu konflikten har varet otte uger vil den patientgruppe sandsynligvis være på et stade, hvor det er naturligt at åbne for et akut nødberedskab. Derfor er jeg glad for, at der er åbnet op for det, fordi de patienter i forvejen er så syge , siger Anni Pilgaard.

- Men netop fordi de er så syge og i forvejen har ventet meget længe - som i Aksel Albertsens tilfælde - burde der så ikke have været et nødberedskab på respirationscentret allerede fra strejkens start?

- I forhold til at stille et nødberedskab kan vi ikke stille det, uden at patienterne er blevet vurderet som livstruende og akutte, svarer Anni Pilgaard med henvisning til, at alle aftaler om nødberedskab er indgået i enighed mellem arbejdsgivere og sygeplejersker.

Og her vurderede man altså i første omgang ikke, at Respirationscentret skulle have et nødberedskab.

- Det er arbejdsgiverne som har været med til at vurdere den patientkategori, siger hun og understreger, at så snart patienter lægefagligt vurderes som akut livstruede stiller sygeplejerskerne op med det samme.

Enormt behov for akut-afsnit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce