Endeligt vedtaget: Bakteriefrygt sætter stopper for ugegamle madpakker til ældre

Tina Hannibaldsen var med, da maden skulle gå fra at leveres dagligt til én gang om ugen. Nu står hun også for omorganiseringen, når maden skal leveres tre gange ugentlig til Faaborg-Midtfyns ældre. Billedet her er fra en prøvesmagning tilbage i 2011. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Endeligt vedtaget: Bakteriefrygt sætter stopper for ugegamle madpakker til ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • De ældre borgere i Faaborg-Midtfyn Kommune får nu oftere leveret mad end tidligere.
  • Det er bakterien listeria, der er skyld i den nye madordning, som kommunen har været nødt til at lave om endnu en gang.

Faaborg-Midtfyn: Ugegammelt mad er nu fortid for de ældre borgere i Faaborg-Midtfyn. Hvor de før har fået leveret deres mad én gang om ugen, bliver den fremover leveret til døren tre gange om ugen. Det betyder friskere mellemmadder, nye råvarer på menukortet og flere besøg hos borgerne.

- Vi er meget glade for, det er blevet sådan. Maden bliver friskere og en sidegevinst er også, at de ældre får et ansigt ind af døren flere gange, end de har gjort indtil nu. Der er også kommet flere retter at vælge imellem. Det tæller alt sammen, siger formand for Faaborg-Midtfyn Ældreråd Henning Spangsberg.

Det nye tiltag sker, efter kommunen er blevet opmærksomme på den listeria-risiko, der er, hvis mad skal holde mere end fem dage.

- Det er på anbefaling af Fødevarestyrelsen, som siger, at der kan være mulighed for udvikle listeriabakterier, hvis holdbarheden er for lang. Det har vi taget konsekvensen af og sagt, at det kan vi selvfølgelig ikke stå inden for, fortæller formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Herdis Hanghøi (V).

I 2010 blev det besluttet, at de ældre i Faaborg-Midtfyn Kommune skulle have leveret mad én gang om ugen frem for dagligt i alle ugens dage. Ordningen blev lavet for at spare penge, og trods stor diskussion om, hvorvidt det gik udover kvaliteten af maden, konstaterede et prøvesmagningspanel, at maden smagte udmærket.

- Vi har ikke haft nogle problemer med den mad, vi har leveret, overhovedet. Men Fødevarestyrelsen har meget fokus på listeria, så vi gør det her for at forebygge, siger produktionsleder i køkkenet på Tømmergården Tina Hannibaldsen.

Dengang kommunen rullede én-dags-ordningen ud var det med planen om at spare to millioner kroner, fordi hjemmeplejen ikke længere skulle tilberede det kolde måltid ude hos borgerne. I stedet skulle borgerne have en vakuumpakket madpakke samt en portion varm mad leveret én gang om ugen.

- Det er klart, der er da ingen, der kan være imod at nedsætte risikoen for listeria. Beslutningen er af mange grunde helt sikkert et fremskridt.
Henning Spangsberg, formand Ældrerådet Faaborg-Midtfyn
Tina Hannibaldsen var med i 2014, da maden skulle gå fra at leveres dagligt til én gang om ugen. Nu står hun også for omorganiseringen, når maden skal leveres tre gange ugentlig til Faaborg-Midtfyns ældre. Billedet her er fra 2014, da den nye ordning med levering én gang om ugen, begyndte. Foto: Torsten Cilleborg
Tina Hannibaldsen var med i 2014, da maden skulle gå fra at leveres dagligt til én gang om ugen. Nu står hun også for omorganiseringen, når maden skal leveres tre gange ugentlig til Faaborg-Midtfyns ældre. Billedet her er fra 2014, da den nye ordning med levering én gang om ugen, begyndte. Foto: Torsten Cilleborg

Taget konsekvensen

Nu, hvor maden skal køres ud flere gange, skal kommunen alligevel have flere penge op af kassen. Herdis Hanghøi mener dog ikke, det er de helt store kroner, der skal bruges til den nye ordning. Der er nemlig tale om en merudgift på 300.000, oplyser hun.

- På den måde sparer vi stadig nogle penge i forhold til før, hvor vi leverede dagligt, siger hun.

Selvom der aldrig har været problemer med listeria, er det sårbare ældre, maden sendes ud til. Kommunen og køkkenet har ikke været klar over risikoen for bakterien før nu, trods der i 2013 og 2014 var listeriaudbrud.

- Dengang vi implementerede levering af mad én gang om ugen, havde vi ingen kendskab til, at der kunne være risiko for listeria i borgernes mad. Det har vi selvfølgelig taget konsekvensen af og lagt ekstra penge ind i kommunens budget for at udligne den risiko, fortæller Herdis Hanghøi.

Tina Hannibaldsen var med i 2014, da maden skulle gå fra at leveres dagligt til én gang om ugen. Nu står hun også for omorganiseringen, når maden skal leveres tre gange ugentlig til Faaborg-Midtfyns ældre. Billedet her er fra 2014, da den nye ordning med levering én gang om ugen, begyndte. Foto: Torsten Cilleborg
Tina Hannibaldsen var med i 2014, da maden skulle gå fra at leveres dagligt til én gang om ugen. Nu står hun også for omorganiseringen, når maden skal leveres tre gange ugentlig til Faaborg-Midtfyns ældre. Billedet her er fra 2014, da den nye ordning med levering én gang om ugen, begyndte. Foto: Torsten Cilleborg

Fremskridt

De nye ændringer betyder også nye arbejdsgange for produktionskøkkenet. Køkkenet bliver mere presset på tid, da de ikke i samme grad kan forberede så meget mad, som de har gjort indtil nu. Der skal også ansættes flere chauffører til kørsel.

I Ældrerådet har man dog været ganske tilfreds med behandlingen af problemstillingen.

- Det er klart, der er da ingen, som kan være imod at nedsætte risikoen for listeria. Beslutningen er af mange grunde helt sikkert et fremskridt, siger Henning Spangsberg.

Den nye ordning begyndte 5. marts og er stadig i sin opstartsfase. En af udfordringerne er dog at ændre de ældres hverdagsvaner.

- I starten, da vi lavede det om til levering én gang om ugen, var de ældre trætte af det. Nu ændrer vi det igen, og nu er de ærgerlige over, at de skal være hjemme tre gange om ugen, når maden kommer, siger Tina Hannibaldsen og fortsætter.

- Men der går nok vis periode, og så tror jeg, de bliver glade for det.

Foto: Yilmaz Polat
Foto: Yilmaz Polat

Endeligt vedtaget: Bakteriefrygt sætter stopper for ugegamle madpakker til ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce