I et industrikvarter uden for Faaborg buldrer firser-vildskab i takt med brændeovnen og en rockspade, der forlanger, at man overgiver sig og giver den gas

En kubikmeter urkraft

I et industrikvarter uden for Faaborg buldrer firser-vildskab i takt med brændeovnen og en rockspade, der forlanger, at man overgiver sig og giver den gas. Videograf: Asbjørn Sand
Øjenskyggen afslører, at hun ikke er en helt almindelig bankdame. Linda Rask Jensen presser håndfladerne mod cafébordet, læner sig frem og ler, som man kun kan, når gamle minder får nyt liv.

- Ej, kan du huske, først væltede Turbo med Henning bagpå, og så væltede jeg med Lalli, siger hun til Steffen "Jo" Hinz, som står ved siden af med cowboyhat og Lucky Luke-smil.

Historierne lever, og sammen rejser de ind i dem. Ind i deres vilde firsere. Som da en af deres venner stjal slagterens hvide kittel og puttede et griseøje i munden. Og da slagteren så kom, skubbede han øjet frem, så det kom til syne mellem tænderne. Så pissede han på kitlen og skred.

Bag baren står Lindas mand Møffi. De har været sammen, siden hun var 18 år og gik i 2.g. Så kom han på sin chopper og hentede hende. Møffi har meldt sig ind i De Røde Sjæle igen og bærer den faaborgensiske motorcykelklubs rygmærke af manden med leen på en sort lædervest.

Cigaretrøgen giver lyset i klubhuset i udkanten af Faaborgs industrikvarter et diset skær, når det bryder strålerne fra loftets spotlights. En propel blæser varme fra brændeovnen ud over betongulvet. Tatoveringer og rygmærker akkompagnerer hageskæg og træsko. Og midt i det hele - en gravid kvinde.

Omkring 30 mennesker fylder baren og bænkene. Gæsterne til De Røde Sjæles forårsfest kommer blandt andet fra Rotterne Midgaard MC og Herning Horse Power. Og så er der dem, som er født ind i biker-verdenen.

Som en lille maskot

- Hva’ så Dorte, har du fået fri nede fra DSB, eller hva’, siger Bommer fra Herning Horse Power, da han ser pigen med hvidt hår og rød kasket.

- Nej, det er sgu da McDonald’s, griner Dorte, som i virkeligheden arbejder for hjemmeplejen, og giver ham et kram.

Hun er det første klubbarn, fortæller hendes far, Torben "Lalli" Knudsen.

- Hun blev sådan en lille maskot for klubben, siger han. Dorte griner.

- Når hun var med, tog alle sig af hende.

Dorte bryder ind.

- Ja, og så kan jeg huske det gamle klubhus, som lå ude i Svanninge. Dem, der havde gården, havde også nogle børn, så når det var ved at være min sengetid, lå jeg ovre sammen med dem og spillede bip-bip-spil. Jeg har ikke været ret gammel, men alligevel har det sat sit præg. Selvom det var en motorcykelklub, og de alle sammen drak sig stive, så har jeg aldrig manglet noget, siger hun.

I hendes hænder roterer en cigaretpakke utålmodigt, imens hun taler. Tungen er piercet, og tatoveringer snor sig ud fra de sorte ærmer i trøjen.

- Klubben er en del af det, jeg er i dag. Når jeg kommer her, så siger folk "nå, er det dig". Det er livets gang på en eller anden måde, siger hun.

Ved et bord står Jo og Bommer. De diskuterer, om motorcyklismen kommer fra USA.

- Det var da det, man så op til, siger Bommer på harsk herningensisk.

Han kommer fra Horse Power, har to millimeter hår og gemmer et underspillet smil i sit røde hageskæg.

- Det kan godt være, det er blevet mere amerikansk inspireret, men der var allerede motorcykelklubber i 30’erne, siger Jo.

Han er lidt ældre og forsøgte engang at lære Bommer at drikke whisky.

- Jeg tror, det hele startede med, at folk fik en knallert, og så mødtes de på den lokale grillbar - eller det var det så ikke i 30’erne, men så et eller andet sted henne på gadehjørnet - og spyttede og tyggede tyggegummi, og så kom de der små lårkorte piger og "wiw wiw, de er seje", og de havde slikhår, og så begyndte de at køre motorcykler og få læderjakker og noget - eller det var så cowboyskjorter dengang. Det er sådan, det hele starter. Det kan jeg da selv huske, siger Bommer.

I den anden ende af rummet er bænkene næsten fyldt op med gæster. Omkring 50 er der nu.

En skidesmart skid

Oppe i baren har Linda sat sig ved siden af to jyske kvinder, som en gang har mødt De Røde Sjæle til et træf i Holland og er ved at bevæge sig længere og længere ind i deres brandert.

Hun puster blå Pall Mall med korslagte ben og Catarpillar-støvler. Opvæksten på Ravnsborggade på Nørrebro og de otte forskellige skoler, hun gik på i løbet af sin skoletid, har hærdet hende.

Hun skubber en hånd væk fra kroppen. Sådan gjorde hun med alle, indtil hun og Møffi fik datteren Cecilie for 14 år siden.

- Det gik op for mig, at den eneste måde, folk kunne ramme mig på, var gennem hende, siger hun.

I 2.g fik hun knust sin fod under en motorcykel, og Møffi, der er fire år ældre, måtte hente hende efter skole på sin chopper.

- Den første gang, vi gjorde det, var i et telt på min fars mark med et gipsben, griner hun.

At der er plads til alle, til at skeje ud og til at være fri, går igen, når bikerne fortæller om deres verden. Men fordomme trives også på to hjul.

- Man accepterer ikke alle. Mange synes, at jeg er fin på den og en skidesmart skid, siger Linda.

Jamo-højttalerne katapulterer guitarriffs ud under loftet. Rusen trives. Lalli, Jo, Helle og Jønne slår søm i en huggeblok. Den, der får sit søm i sidst, har tabt og skal give øl. Det bliver Lalli, som afreagerer med en række kraftige slag. Så planter han hammeren med spidsen i huggeblokken.

For fuld til at kneppe

Bommer hænger på barstolen, imens han holder fast i sin øl med venstre hånd. Overfor står Jo op ad skorstenen.

- Jeg skal lige over og snakke med hende der, siger Bommer og vender blikket mod bordet bag brændeovnen. Han snøvler lidt.

- Hende den lyshårede, spørger Jo.

- Nej, hende den mørke, siger Bommer, idet hun rejser sig og går.

Bommer laver en opgivende bevægelse med hænderne foran skridtet.

- Jeg er alligevel for fuld til at kneppe, griner den rødskæggede biker.

Han kan godt lide at snakke om at kneppe. Men det er vist mest for sjov. Hans planer om at sagsøge Carlsberg for alle de klamme kællinger, han har kneppet, bliver nok aldrig til noget.

De to mænd indleder en snak om piber. Bommer startede med at ryge pibe som 14-15-årig.

- Hvis man stoppede den ordentligt, så kunne man vende den om og ryge, selvom det var regnvejr, husker han.

Den slår Jo. Han røg, når han var i brusebad.

I udkanten af gårdlampens skær står Kimse og viser ud i mørket. Lædervesten sidder som formstøbt omkring hans bryderkrop. Derude på markerne lå der HA-rockere og tog billeder af, hvem der gik ind og ud af klubhuset tilbage i halvfemserne. Han har set billederne. Man ville være sikker på, at De Røde Sjæle ikke valgte side i rockerkrigen.

Men stoffer og vold har aldrig været en del af klubben. Det er derfor, der er en prøvetid på et halvt år, hvis man vil være medlem, forklarer Jo.

- Så kan vi lære hinanden at kende. Vi vil ikke have, at nogen bærer rygmærket og laver ballade, siger han.

Lige nu har klubben et enkelt medlem på prøve.

Danere, kvinder og mjød

Ved brændeovnen bøvler Kimse med en kævle. Ved siden af svajer Bommers storebror, Nuser. Pludselig begynder han at tale svensk. Han fortæller om sin far, der var en stor vikingekonge, om danerne, romerne og om mjød. Om kvinder, trælle og forhistoriske kæmper. Han skyder brystkassen frem, imens han taler. Han har hele rummets opmærksomheden. Så bukker han sig forover i latter. Han skraldgriner. Kimse har en arm omkring ham.

- Nuser, jeg har dyb respekt for dig, siger han.

Så slår Nuser over i noget, som skal forestille at være grønlandsk. Han puster røg ud af næsen. Hele skuespillet foregår med et opmærksomt smil som bagtæppe. Hele tiden har han føling med sit publikum. Smilerynkerne ligger i fine buer fra mundvigen og op under brillestellet. Så synger han Knocking on Heavens Door på sit selvopfundne grønlandske. Det lyder som en and, der rapper. Kimse og Nuser omfavner hinanden igen, så deres drikkevarer skvulper ud over betongulvet, og Kimse griner så meget, at han får hoste.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

De Røde Sjæle

Motorcykelklubber på Fyn