En gave fra fortiden til Faaborg Museum

Peter Thor Andersen (tv) modtager check fra Edward Jacobsen foran billedet af Mette Marie Storm, som canadieren også har skænket museet.
Foto: Olav B. Hansen, Faaborg Byhistoriske Arkiv.

En gave fra fortiden til Faaborg Museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efterkommer af Poul Kinafarer besøgte Faaborg Museum og havde pengegave med

Faaborg: Forleden kom Edward Jacobsen helt fra Canada til museet i "Den gamle Gaard" i Holkegade i Faaborg. Som navnet antyder, har Edward danske rødder. Hans forfader er Poul Jacobsen Kinafarer, der i 1700-tallet bevægede sig fra fæstebonde i Svanninge til sømand på kinafarten og til sidst storkøbmand i Faaborg.

I 2007 modtog museet det mere end 200 år gamle maleri af Mette Marie Storm, der var Poul Kinafarers hustru. Giveren var Edward Jacobsen, der imidlertid ikke selv kunne komme til Danmark dengang.

Med god hjælp fra hans danske slægtninge, Tove Storm og Jan Tuxen i Kerteminde, blev der arrangeret en rundtur i Danmark i "forfædrenes fodspor" nu i september, hvor det endelig lykkedes ham at komme til Danmark.

Edward Jacobsen udtrykte ved gensynet med maleriet, at besøget på museet og synet af maleriet i de fine sale var højdepunktet på turen. Han var også meget benovet over, hvor smuk og idyllisk hans forfædres gamle by, Faaborg, er.

Med sig bragte han en check fra sin gamle fader hjemme i Canada til museet. Skønt denne alene lever af sin beskedne pension, lægger han hvert år penge til side til velgørende formål. Heriblandt altså nu også støtte til museet i Faaborg i Danmark, der sikrer og udstiller familiens klenodie.

Edward Jacobsen fortalte, at beløbet - et femcifret beløb - var det største, hans fader nogensinde havde doneret. Han fortalte også, at portrættet havde været givet videre i slægten fra generation til generation siden de udvandrede fra Danmark. Det var derfor en stor beslutning at overlevere det til museet, men de er glade for den beslutning, som sikrer billedet.

Og det med at sikre billedet er ikke bare snak. Maleriet har overlevet en brand i en hytte, oversvømmelse i en container og tyveri. Museumschef Peter Thor Andersen fortæller, at det for museets ansatte også var en stor oplevelse at modtage denne særlige gæst og hans danske slægtninge.

- Det er noget helt særligt, når der kan knyttes en direkte linje mellem et portræt fra 1790'erne og en person i nutiden. Tilmed en udlænding. Maleriet gør det muligt at få sat ansigt på de spændende faaborgensere, der levede i byen for 200 år siden. Dengang var Faaborg lig med søfart og helt unikke "iværksættere" som Poul Kinafarer, der sendte Faaborg-skibe til alle kroge af verden. Derfor er der nu faaborgensere i andre verdensdele såsom Canada, konstaterer han.

En gave fra fortiden til Faaborg Museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce