En anderledes jul: 21-årige Abdele fejrer jul med sin danske familie

I 2016 meldte Lars Galsgaard og familien sig som kontaktfamilie til 21-årige Abdele Abdi Ahmed, som er flygtet til Danmark fra Somalia. I år skal hele familien, som også tæller Abdele, holde jul sammen. Men en uvis fremtid truer med at slå skår i juleglæden. Foto: Michala Bøgetoft

En anderledes jul: 21-årige Abdele fejrer jul med sin danske familie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

21-årige Abdele mistede kontakten til sin familie, da han i 2015 flygtede fra krig i hjemlandet Somalia. Men sammen med familien Galsgaard har han genfundet glæden i Danmark, og for andet år i træk fejrer de jul sammen.

Lørup: - Jeg har lavet en gave til Esben, da jeg var på højskole, fortæller 21-årige Abdele Abdi Ahmed til sin danske far, Lars Galsgaard.

- Der er ikke noget bedre end hjemmelavede gaver, smiler Lars Galsgaard tilbage. Han og familien Galsgaard, som består af datteren Maria, de to sønner Rune og Esben og hustruen Hilde har for andet år i træk inviteret Abdele til juleaften i hjemmet i Lørup. Ikke at det er noget, de egentlig har tænkt så meget over, fortæller Lars Galsgaard.

- Abdele er jo en del af familien, så det er helt naturligt, at han også fejrer jul med os.

Familien Galsgaard fra Lørup har siden februar 2016 været 21-årige Abdeles kontaktfamilie. I 2015 kom han til Danmark efter at have flygtet fra krig i hjemlandet Somalia, og på grund af familien Galsgaards åbne arme, er Abdele hurtigt faldet til.

- Vi synes det er vigtigt at være med til at gøre en forskel, i forhold til hvordan flygtninge bliver modtaget. Og så har vi egentlig altid haft lyst til at invitere nogen med en anden kultur ind i familien, forklarer Lars Galsgaard om beslutningen om at blive kontaktfamilie.

- Vi kan mærke, at det er en glæde for ham at være sammen med os, og glæden er gensidig, fortæller han og smiler til Abdele, inden han fortsætter:

- I august blev vores ældste datter, Maria, gift, og der rejste Abdele sig op og holdt tale for hele forsamlingen. Det var virkelig, virkelig stort.

- Det var første gang i mit liv, at jeg holdt tale, griner Abdele tilbage.

- Men det er jo sådan noget, familier gør, tilføjer han og trækker smilende på skuldrene.

Abdele stod faktisk til at skulle sendes hjem til Somalia den 3. december.
Lars Galsgaard
Om serien
Nu er det jul igen - og sikke en glædens tid. Fyens.dk har op til juleaftensdag talt med personer, som ser frem til at fejre jul på en anden måde, end de plejer.
De personer kan du møde i serien "En anderledes jul".
Abdele kom til Danmark i 2015, og takket være familien Galsgaards åbne arme, er han hurtigt faldet til. Foto: Michala Bøgetoft
Abdele kom til Danmark i 2015, og takket være familien Galsgaards åbne arme, er han hurtigt faldet til. Foto: Michala Bøgetoft

Sjove danske traditioner

Sidste år fejrede 21-årige Abdele sin første jul nogensinde. Sammen med sin kontaktfamilie dansede han om juletræet, spiste andesteg og tog til julegudstjeneste i kirken. Og for en, som kun har holdt jul en enkelt gang før, kan nogle af de danske juletraditioner godt virke lidt skøre og sjove.

- Det er sjovt at danse om træet. Og så spiser I virkelig, virkelig meget mad, ler Abdele til Lars Galsgaard, som grinende svarer, at julemaden bestemt er en vigtig del af den danske kultur.

Abdele Abdi Ahmed bor i de tidligere Fabers Fabrikker i Ryslinge, og siden der i 2015 flyttede flygtninge ind, har en gruppe af frivillige hjulpet med alt lige fra lektiehjælp til at finde kontaktfamilier.

- Hver eneste flygtning, der gerne vil tilknyttes en familie, er blevet det, fortæller frivillig Lise Søllested, som glæder sig over, at de har fundet kontaktfamilier til alle.

Vi kan mærke, at det er en glæde for ham at være sammen med os, og glæden er gensidig.
Lars Galsgaard

Et skår i juleglæden

Selvom 21-årige Abdele har let til smil og grin, gemmer der sig alligevel bekymringer under overfladen, som hurtigt kan vælte det liv, han har skabt i Danmark.

- Abdele stod faktisk til at skulle sendes hjem til Somalia den 3. december, fortæller Lars Galsgaard.

- Han fik afslag på forlængelse af hans opholdstilladelse, men vi klagede til Udlændingestyrelsen, og vi fik medhold, tilføjer han og ser på Abdele, som ikke har set sin familie i Somalia i ni år.

- Jeg har min mor, søster og bror. Min far er død. Men jeg kan ikke få kontakt med dem, forklarer Abdele og får blanke øjne. Han har skrevet til Røde Kors for at få hjælp til at finde familien, dog uden held.

Familien Galsgaard har en advokat på sagen, som kæmper for at Abdele kan få lov at blive i Danmark, for der er intet alternativ, fortæller Lars Galsgaard.

- Hvis du bliver sendt tilbage, kan du blive slået ihjel, siger han.

- Det skal vi ikke tale mere om nu, for nu er det snart jul, svarer Abdele og drejer samtalen tilbage til juleplanerne.

- Vi bliver Rune, Esben og... Farmor var også med sidste år, var hun ikke? spørger han.

- Jo, men ikke i år. Der bliver vi bare os, smiler Lars Galsgaard.

En anderledes jul: 21-årige Abdele fejrer jul med sin danske familie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce