Fredag får Ringe by leveret et nyt juletræ som erstatning for det træ, som natten til onsdag blev fældet af hærværksmand. To fonde har budt ind på at betale for træet.

Ringe: Når Ringe Handelsstandsforening i weekenden skruer op for julehyggen med blandt andet den første trækning i juleshopperkonkurrencen, så vil der være et stort juletræ på Kirkepladsen.

Der er nemlig blevet arbejdet hurtigt, siden det store juletræ på Kirkepladsen blev overfaldet af hærværksmænd og savet over natten til onsdag.

Det er hos Heden Planteskole, som har leveret juletræ til Ringe by i mange år, at indehaver Benny Tubæk har fundet en erstatning.

Hærværk mod juletræ i Faaborg

For cirka 10-15 år siden forsøgte man, som fortalt i artiklen, at save juletræet i Ringe over.

Også i Faaborg har hærværksmænd tidligere haft øje på byens juletræ. I 2005 blev de nederste grene savet over, hvorefter det var nødvendigt at save halvanden meter af stammen på det 10 meter høje træ.

Få dage forinden forsøgte nogen at løse kilerne, som holdt det store træ fast. Den del lykkedes dog ikke.

Året efter væltede begge juletræer i Ringe. Det var dog på grund af blæsevejret.

- Det er allerede klar til afhentning, og vi venter bare på en lastbil og et grønt lys, siger Benny Tubæk torsdag middag og tilføjer, at han har fundet et træ, som ligner det første i både højde og drøjde.

Ifølge formanden for Ringe Handelsstandsforening, Jesper Larsen, bliver træet leveret fredag. Han kan i øvrigt glæde sig over, at regningen fra hærværkmændenes rasen nu kan sendes videre.

Jeg blev vred, da jeg hørte det. For det er træls, når folk knokler for at byen får en flot juleudsmykning, at nogen vælger at nedlægge juletræet

Bo Andersen, direktør i Den Faberske Fond

- Der er faktisk to fonde, som har tilbudt at betale. Det er fonde, der selv har henvendt sig, fordi de har hørt om det. Det er dejligt, siger Jesper Larsen.

Direktør blev vred

Den ene er Den Faberske Fond, der har tidligere borgmester Bo Andersen som direktør.

- Jeg blev vred, da jeg hørte det. For det er træls, når folk knokler for at byen får en flot juleudsmykning, at nogen vælger at nedlægge juletræet, siger Bo Andersen.

I alt kan regningen for et nyt juletræ ende på 15.000 kroner - eller mere.

- Det er ret mange penge for en lille forening, og den skal ikke gå tiggergang blandt medlemmerne. Som der var en, der sagde i går (onsdag, red.) så har vi en flot juleudsmykning i byen, og det skal vi blive ved med at have, lyder det videre fra fondsdirektøren.

Forsøgt før

Det er Elco&Mek på Odensevej i Ringe, som står for opsætningen af julebelysningen i Ringe - inklusiv juletræet. Den opgave har firmaet haft i 25 år, og det er første gang, at indehaver Finn Lillelund har været nødsaget til at finde et nyt træ midt i december.

- For 10-15 år siden var der nogen, som forsøgte at save træet over, men de gik trætte i det. Der kunne vi redde træet og rette det op med noget tovværk, siger Finn Lillelund.

Denne gang lykkedes det at nedlægge juletræet, og der er delte meninger om, hvordan gerningsmanden eller -mændene har gjort det. Nogen mener med en sav. Andre hælder til, at der er brugt motorsav.

Hvordan politiet efterforsker hærværkssagen, det har stadig ikke været muligt at få opklaret.

Til gengæld er det sikkert, at hærværket er nået hele landet rundt, efter at Fyens.dk tidligt onsdag morgen fortalte om og viste billeder af det nedlagte træ.

Blandt andet har Ekstra Bladet, BT og TV 2 News fortalt historien.

- Jyllands-Posten har også henvendt sig. Er det ikke noget med, at dårlig omtale er bedre end end ingen, griner Jesper Larsen, som hurtigt får den alvorlige mine på igen.

- Det er møgirriterende, når vi pynter op i byen, og folk så ikke kan lade den være i fred, siger formanden.

  • Kolofon

    Af:

    Jeg er født og opvokset i Ringe og har siden 2008 haft fornøjelsen af at skrive om stort og småt fra det midtfynske område. Specielt fritids- og foreningslivet har min store interesse og desuden dækker jeg ofte retssager. I min fritid løber jeg gerne og deltager hvert år i Lillebælt Halvmaraton.

Mere om emnet

Se alle
Se video: Hærværksramt juletræ erstattes af et nyt

Se video: Hærværksramt juletræ erstattes af et nyt

14
Savet midt over: Hærværk mod juletræet i Ringe

Savet midt over: Hærværk mod juletræet i Ringe