Efter 40 år: Fynsk søfartsskole lukker

Nyborg Søfartsskole, der har ligget i Nakkebølle de seneste ti år, er lukket ned og også forstander Else Jeppesen må ud og finde noget andet at lave. Arkivfoto.

Efter 40 år: Fynsk søfartsskole lukker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyborg Søfartsskole, der ligger i Nakkebølle ved Faaborg, er lukket. Skolen, der er en del af Tvind-koncernen, har uddannet skibsassistenter gennem 40 år, men mangel på elever og penge har lukket uddannelsen

Nakkebølle/Nyborg: Gennem 40 år har Nyborg Søfartsskole uddannet skibsassistenter og sendt dem ud på verdenshavene i handelsflåden. Men der er ikke startet noget hold på skolen efter sommerferien, og skolen, der trods navnet ligger i Nakkebølle ved Faaborg, er nu lukket.

- Igennem 40 år har vi uddannet unge mennesker, der havde brug for lidt ekstra opbakning, og vi har gjort det uden støtte fra staten. Det er øv, øv, for vi er rigtig kede af, at vi må lukke nu, og at der ikke længere er dette tilbud til denne gruppe af unge, siger skolens forstander, Else Jeppesen.

- Man kan selvfølgelig også vende det om og sige, at vi kan være glade og stolte over, at vi har drevet denne uddannelse gennem 40 år uden statsstøtte, siger hun.

Nyborg Søfartsskole åbnede i 1978 i en bygning i Nyborg, der tidligere var en del af åndssvageforsorgens institution på Provst Hjortsvej, og i mange år frem satte satte søfartsskolen og andre Tvind-institutioner deres præg på havnen i Nyborg med en flåde af skibe. I 2008 flyttede skolen til Nakkebølle, hvor Tvind-koncernen i forvejen drev flere institutioner.

Nyborg Søfartsskole har tiltrukket elever, der havde brug for ekstra opbakning og ekstra struktur på hverdagen, og som ikke havde fået fodfæste på arbejdsmarkedet eller taget nogen uddannelse. Gennem tiderne har skolen sendt 2500 elever ud i handelsflåden, og skolen har prøvet at følge dem, og mange af eleverne har faktisk fået fat i arbejdsmarkedet og en stor del er blevet hængende i handelsflåden, oplyser Else Jeppesen.

Småskolen fortsætter uændret
Lukningen af Nyborg Søfartsskole på Nakkebølle har ingen indflydelse på Småskolen ved Nakkebølle Fjord, som også har til huse på det tidligere sanatorium.

Småskolen fortsætter uændret som et socialpædagogisk opholdssted, normeret til 15 unge.

Det fungerer både som opholdssted, botilbud og er godkendt af Faaborg-Midtfyn Kommune som intern folkeskole.Stedet er blandt andet godkendt som botilbud til unge i alderen 18-26 år efter servicelovens paragraf 107. Småskolen ved Nakkebølle Fjord er en del af Interessefællesskabet Tvind, der omfatter 32 danske socialpædagogiske opholdssteder. Bestyrelsesformanden for Nakkebølle, Mette Bryndum, er med i Tvinds lærergruppe.Forstanderpar på Småskolen ved Nakkebølle Fjord er Mads og Mette Kilden. Mads Kilden oplyser, at der ingen penge flyder fra opholdsstedet til Tvind - alle indtægter bliver brugt til at drive institutionen.

Uden statsstøtte

Nyborg Søfartsskole har aldrig modtaget statsstøtte og har altså været afhængig af, at de enkelte kommuner ville bevilge penge til de elever, der blev sendt til søs via Nyborg/Nakkebølle.

- Kommunerne har ikke villet investere så meget i denne gruppe mennesker som tidligere, og vores problem er altså, at vi ikke har fået statsstøtte, siger Else Jeppesen, der til fagbladet Søfart siger:

- Vi har i slutningen juni fået afslag på ansøgning om støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Vi har forsøgt at finde andre veje til at drive skolen videre men uden held, og bestyrelsen og generalforsamlingen har herefter besluttet at lukke skolen.

De senere år er holdene på Nyborg Søfartskole blevet mindre og mindre, og der har blot været omkring otte elever pr. hold de senere år. Forstanderen siger, at tre-fire ansatte er stoppet, og hun skal også selv til at finde noget nyt at lave.

I tiden i Nyborg havde søfatsskolen flere skibe til øvelser, men de senere år har man lejet skibe til undervisningen.

Svendborg Søfartsskole, Skoleskibet Danmark og Skoleskibet Georg Stage samt MARTEC i Frederikshavn uddanner fortsat ubefarne skibsassistenter.

Efter 40 år: Fynsk søfartsskole lukker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce