De tre lukkede ferieuger i dagplejen vækker utilfredshed hos forældrene og leverer ikke de lovede besparelser.

Forældrene råbte vagt i gevær allerede i sommer, og flere forældre valgte at melde deres børn ud af den kommunale dagpleje, da det kom frem, at Faaborg-Midtfyn Kommune for første gang ville gennemføre tre lukkeuger i sommerferien.

I stedet skulle børnene passes i legestuer og af gæstedagplejere.

Nu har forældrebestyrelsen i dagplejen gennemført en undersøgelse blandt i alt 324 sæt forældre til børn i dagplejen.

Og dommen er klar: Forældrene er utilfredse med lukkeugerne og med pasningen i de to store legestuer i Horne og Nr. Søby.

"Det er bekymrende og ikke i børnenes tarv at beslutte at holde dagplejen lukket i sommerferien, da denne beslutning begrænser familiernes mulighed for at kunne holde sommerferie sammen."

"Tre ugers lukning er for lang tid. Det er lang tid for børnene at blive passet i tre uger under forhold, der ligger så langt fra de almindelige pasningsforhold."

Sådan lyder nogle af kommentarerne fra undersøgelsen, som kan læses i en rapport, hvor også dagplejekontoret har evalueret og samlet op på sommerpasningen.

Mens næsten 94 procent af forældrene med børn i gæstedagpleje var tilfredse med pasningen, er det kun 66 procent af forældrene med børn i legestue, der kan sige det samme.

Samtidig viser rapporten, at den forventede besparelse på 500.000 kroner ved at sommerlukke dagplejen ikke er opnået.

Legestuer er ikke optimale

Det er blandt andet utryghed ved at aflevere i en legestue til fremmede dagplejere og udfordringer med transport, forældrene har angivet som de væsentligste årsager til utilfredshen.

Og det får formand i forældrebestyrelsen, Gitte Nielsen, til at melde klart ud:

- Man bør fra kommunens side overveje, om det er det værd at samle børnene i de her legestuer, siger hun.

- Med de svar, vi har fået, ser det ikke ud til, at legestuer er den optimale løsning for børn og forældre i dagplejen. Især fordi det nu viser sig, at denne form for feriepasning ikke giver den forventede besparelse, men bare generer en masse forældre og børn, fortsætter hun.

Må finde alternativer

Oprindeligt mente man at kunne spare 500.000 kroner ved at indføre tre lukkeuger i sommerferien. Men, oplyser Jørgen Kyed, koncernchef i Vækst og Læring, som dagplejen hører under, der er kun sparet cirka halvdelen.

- Behovet for pasning i de tre lukkeuger har været større, end vi først havde troet, så der har været ekstra udgifter til flere gæstedagplejere for at få puslespillet til at gå op, siger Jørgen Kyed.

Derfor mener han - og han bliver bakket op af SF'er og formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, Jakob Holm - også, at det er på tide, at man politisk og administrativt må se på alternativer til den pasning, der blev tilbud.

- Kan vi lave en anden ordning, der er mere tilfredsstillende for de samme penge, giver det jo mere mening. Vi står stadig med en økonomisk klemme, som vi også skal forholde os til, men kan vi finde en anden løsningsmulighed, der tilfredsstiller børnenes og forældrenes behov bedre, er jeg ikke bare villig til at se på det, så synes jeg faktisk, vi SKAL se på det, siger Jakob Holm.

  • Byline

    Af:

    Journalist på Fynske Mediers redaktion i Faaborg, hvor jeg skriver artikler til Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis og Ugeavisen Faaborg. Tidligere har jeg været ansat i vikariater på redaktionerne i Svendborg og Ringe, og jeg har været skribent på tillæg som Eksklusiv, Den Sidste Rejse og SommerDanmark. Derudover er jeg boganmelder for kulturredaktionen.