Dyk i elevtal: Gymnasium tilpasser sig til en ny virkelighed

Faaborg Gymnasium skal indstille sig på at være et lille gymnasium, lyder det fra rektor Sophie Holm Strøm. Foto: Bent Warncke

Dyk i elevtal: Gymnasium tilpasser sig til en ny virkelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et gymnasium med cirka 60 elever på hver årgang bliver det ny normale på Faaborg Gymnasium. Elevgrundlaget er bare ikke større, konkluderer rektor Sophie Holm Strøm.

Faaborg: Der er flere vinde, der blæser imod Faaborg Gymnasium lige i øjeblikket. Det er nogle relativt små ungdomsårgange, der i øjeblikket forlader 9. og 10. klasse, og færre af dem end tidligere vælger det almene gymnasium STX. Hvor det for få år siden var 45-50 procent af en ungdomsårgang i Faaborg-Midtfyn Kommune, der valgte at gå på gymnasiet, så er det tal i 2018 faldet til 38 procent. Bevægelsen går i retning af, at flere unge søger på HF og på erhvervsuddannelser.

Faldet i antallet af elever har kunne mærkes på både Midtfyns og Faaborg Gymnasium. Sidstnævnte starter, som det ser ud lige nu, det nye skoleår med blot 56 elever i 1. g. Det er tæt på en halvering i forhold til årgangen, der bliver studenter i år.

For rektor Sophie Holm Strøm har det bratte fald været en lidt træls udvikling, og hun har løbende måttet justere på sine forventninger.

- Men vi er i en ny virkelighed. Vi skal vænne os til, at vi primært skal hente vores elever fra lokalområdet - Øhavsskolen og Enghaveskolen. Vi skal indstille os på, at vi er et lille gymnasium med cirka 60 elever på hver årgang, siger hun.

Når man dykker ned i tallene, som gymnasiet har gjort på det seneste, viser det sig, at Sophie Holm Strøm ikke bare kan indregne Broby-området med som et naturligt optageområde for Faaborg Gymnasium. Kun cirka halvdelen af de potentielle gymnasieelever fra Broby-skolerne vælger nemlig Faaborg. Den anden halvdel vælger enten Vestfyns Gymnasium eller et af gymnasierne i Odense.

- Og det er naturligt nok. Der er ni kilometer fra Broby til Glamsbjerg, mens der er 20 kilometer til Faaborg, siger Sophie Holm Strøm.

Otte mio. kroner skal spares

Men til spørgsmålet om, hvorvidt Faaborg Gymnasium overhovedet kan drives med så få elever, bliver Sophie Holm Strøm meget fast i mælet.

- Det kan det. Faaborg Gymnasium vil fortsætte med at være et selvstændigt gymnasium, og vi kan sagtens lave en god skole med 60 elever. Vi har rigtigt gode resultater, og vores elever bliver karaktermæssigt løftet i forhold til det, man statistisk skulle forvente. Vores størrelse gør, at vi har meget tætte elev-lærer-relationer - der er simpelthen bedre og mere tid til den enkelte elev, og vi har et meget stærkt sammenhold imellem eleverne. Der er en vilje til at ville hinanden, og det giver en rigtig god stemning, siger hun.

Det kraftige dyk i elevtallet, der startede sidste år, vil i år for alvor slå igennem på budgettet. Gymnasiet skal spare cirka otte mio. kroner, og det bliver nødvendigt at afskedige nogle af skolens i alt 39 lærere.

- Det er en tung proces, for vi har ingen lærere, vi ønsker at skille os af med, siger Sophie Strøm.

Præcis hvor mange lærere, der efter sommerferien skal se sig om efter et andet job, ønsker hun ikke at kommentere.

For at kompensere for de fagspecialer, der forsvinder, satser Sophie Holm Strøm på et samarbejde med sin rektorkolleger på Midtfyn og Svendborg. Måske i en model hvor gymnasierne samarbejder om lærerkræfter, der vil kunne sikre, at Faaborg Gymnasium fortsat kan tilbyde alle de fag, det kan i dag.

- I en sådan situation forsøger vi at afdække alle de muligheder, der overhovedet er for forskellige samarbejder, men det er endnu for tidligt at gå ud med noget konkret, siger hun.

Ændret tilskud

Formanden for Region Syddanmark Stephanie Lose har været ude med et forslag om, at man ændrer i tilskuddene til gymnasierne. I dag får gymnasiet tilskud afhængigt af elevtallet. Stephanie Lose ser gerne, at grundtilskuddet til gymnasierne blev løftet for at spænde et sikkerhedsnet ud under mindre gymnasier som det i Faaborg. Den tanke finder Sophie Holm Strøm - ikke helt overraskende - sympatisk.

- Men det er jo en politisk beslutning, om man ønsker, at de små gymnasier skal overleve. Hvis man ønsker, at der skal være lige uddannelsesmuligheder for alle Danmarks unge, så giver det rigtig god mening, at man også kigger på tilskuddet. Afstanden til en uddannelsesinstitution betyder rigtigt meget for de unge, og hvis Faaborg Gymnasium ikke var der, ville færre unge i vores område få en gymnasiel uddannelse, siger hun.

Dyk i elevtal: Gymnasium tilpasser sig til en ny virkelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce