Det skal du gøre, hvis du har kørt en kat ned

På billedet ses Karen Blirup og Tom Pedersen, der kigger på stedet, hvor deres kat, Terkel, mistede livet. Foto: Palle Søby

Det skal du gøre, hvis du har kørt en kat ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En kat fra Ringe blev kørt ihjel i fredags og efterladt på vejen. En situation, der har fået Facebook-brugere til tasterne. For hvad skal man gøre, når et firbenet pelsdyr har været i karambolage med bilen? Og hvordan er reglerne for katte, der opholder sig uden for ejerens grund?

Ringe: Karen Blirup og Tom Pedersen fra Ringe mistede deres kat, Terkel, fredag aften. Den blev formentlig ramt af en bil og efterladt på vejen, uden at bilisten stoppede op.

Og det gjorde kattens ejere både vrede og skuffet.

- Det er såmænd ikke for at dunke hovedet ned i maven på nogen, men dette er den tredje kat, jeg mister til trafikken, uden nogen har gjort sig ulejligheden at fortælle mig om det. Der sidder altså mennesker og bliver kede af det, når et kæledyr bliver kørt ihjel. Det er jo næppe noget, nogen gør med vilje, men det mindste man kan gøre, er da at stoppe og fortælle, hvad der er sket, fortalte Tom Pedersen til Fyens Stiftstidende i weekenden.

Sagen har skabt debat på Facebook. For som det kan læses i kommentartråden herunder, er der flere meninger om, hvad man egentlig skal gøre, hvis man kommer til at køre en kat ned.

Det skal du gøre

Og hvad er så det rigtige at gøre? Det har Dyrenes Beskyttelse et par bud på.

- Du har en forpligtelse til at hjælpe katten, hvis den er i live. Det kan du gøre ved at bringe den til en dyrlæge selv eller kontakte Dyrenes Vagtcentral på 1812, som rådgiver om, hvordan man skal forholde sig i situationen. Du må altså ikke bare køre videre, hvis den er i live, siger Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Det er en forpligtelse, der er gældende for alle dyr. Hvis katten eller en anden type dyr derimod er død, behøver du i princippet ikke foretage dig noget. Det kræver dog, at man tjekker, om den er levende eller død.

- Rent moralsk bør man finde ud af, hvem ejeren er og oplyse dem om, hvad der er sket. Det kan du gøre ved at tjekke øremærkningen eller chippen, såfremt katten har en af delene. Men der er ikke en lov, der siger, at du skal gøre noget, siger han.

Man kan også kontakte Falck - såfremt det er på en kommunal vej -, som de fleste kommuner har et samarbejde med, på 70102030. De sikrer, at det døde dyr bliver fjernet. Men de er ikke forpligtet til at kontakte ejeren. Derfor er det en god idé selv at gøre det, så de urolige ejere kan få vished, fortæller Michael Carlsen.

Hvem har ansvaret?

Det har ikke kun været til debat, hvad man skal gøre, hvis lille Terkel bliver ramt. Som tråden også viser, er der mange holdninger til, hvem der er den ansvarlige - bilisten eller ejeren.

Svaret til det er langt hen ad vejen holdningspræget, men ifølge loven om mark- og vejfred har katteejeren pligt til at holde katten på egen grund.

Og hvordan det lille firbenede pelsdyr kan holdes på egen matrikel, har Dyrenes Beskyttelse et par råd til.

- Man kan indhegne haven, lave voliere til kattene og løbegårde eller have dem i snor, siger Michael Carlsen.

Det skal du gøre, hvis du har kørt en kat ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce