Debat: God behandling af krigsflygtninge var en undtagelse


Debat: God behandling af krigsflygtninge var en undtagelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Faaborg-Midtfyn. 

Nedenstående er ment som en uddybning til FS, sektion Fyn, side 3-4 den 3. februar 2018, "Historien om dengang tyskerne flygtede til Danmark".

En rigtig god historie som taler til eftertanke i dagens situation med mange flygtninge og indvandrere. Det er flot at få en sådan historie frem. Imidlertid mangler der en dimension, det er kun en halv sandhed. Historien er en absolut undtagelse.

Fra 11. februar 1945 til 5. maj 1945 kom 238.000 tyske og ca. 23.000 allierede flygtninge til Danmark. De udgjorde ca. 5 % af befolkningstallet i Danmark. Der var fortrinsvis tale om kvinder, gamle og børn. Mange syge og udsultede ved ankomsten til Danmark, hvor de blev indkvarteret på skoler og andre offentlige bygninger.

Generelt blev de behandlet fjendtligt. Sundhedsvæsenet afviste at hjælpe de syge og døende, det var godkendt, at læger undlod at hjælpe syge og døende. Inden udgangen af 1945 var 13.500 døde, deraf 7.746 børn. En gruppe præster gik i forbøn for de tyske flygtninge, men blev nedgjort af dagbladet Information.

Man kan i dag ved selvsyn se resterne af den største lejr i Danmark. En lejr i Oksbøl husede 36.000 flygtninge. De var spærret inde bag pigtråd og var en by for sig selv. Gravpladsen er bevaret, der er rigtig mange små børn under de sorte kors.

Denne historie er så mørk for den danske selvfølelse, at den har været undertrykt i mange år.

Det fremgår i ovennævnte artiklen i FS blandt andet, at nogle af de skibe, som sejlede flygtninge til Danmark, blev sænket af Den Røde Hær. Sir Winston Churchills Royal Airforce deltog også. Skibene Cap Arcona og Thielbek bar begge store hvide flag for at markere deres civile ærinde. Ikke blot blev skibene sænket, men de flygtninge, som var på havet eller i redningsbåde, blev beskudt fra luften.

Debat: God behandling af krigsflygtninge var en undtagelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce