De unge gad ikke kommunalvalget


De unge gad ikke kommunalvalget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tal fra Faaborg-Midtfyn Kommune viser, at hver anden af de yngste vælgere blev hjemme fra kommunalvalget i november

Kommunalvalget den 17. november blev noget af en fuser, når det gælder om at involvere de yngste vælgere i demokratiet. Det viser helt nye tal fra Faa­borg-Midtfyn Kommune. Kun hver anden af de 18-29-årige stemte, og det tal overrasker kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

- En valgdeltagelse på 50 procent er meget lav, og det bør tænde nogle advarselslamper hos politikerne, siger kommunalforskeren.

Samlet set var stemmeprocenten i Faaborg-Midtfyn næsten 73 procent, så tallet for de 18-29-årige taler sit tydelige sprog.

- Det er trist og ikke godt nok, men egentlig er jeg ikke overrasket, lyder reaktionen fra den yngste af de nyvalgte politikere i Faaborg-Midtfyn, 20-årige Signe Welander (K), der tilføjer:

- Mange i min aldersgruppe føler ikke, at de ved nok om lokalpolitik til, at de vil sætte et kryds, men det er et problem for demokratiet, for det er jo en stor gruppe, der ikke er ret godt repræsenteret.

Normalt kan det slet ikke lade sig gøre at lave opgørelser over, hvilke aldersgrupper der stemmer ved valgene. Men fordi Faaborg-Midtfyn er blandt en række kommuner, der denne gang har anvendt digital registrering af vælgerne (i Faa­borg, Ringe, Nr. Lyndelse og Årslev), kan statistikken laves.

Ifølge kommunalforsker Ulrik Kjær er der tidligere kun lavet ganske få undersøgelser på dette område. Men selv om tallene skal tages med en lille usikkerhed, fordi ikke alle valgsteder i Faa­borg-Midtfyn er med, er de rigeligt tydelige til at være bekymrende.

- Det er forventeligt, at unge vælgere stemmer mindre end midaldrende, siger Ulrik Kjær og begrunder det med, at kommunal service først er noget, vælgerne får ind på livet, når de har børn, der skal i skole, eller gamle forældre, der skal på plejehjem.

- Men 50 procent af de 18-29-årige er så lavt, at jeg ikke er sikker på, at det retter sig, når de bliver ældre. Så hvis jeg var kommunalpolitiker, ville jeg nok sørge for i den kommende periode at finde nogle ting frem, som har betydning for og kan interessere "den enkelte 22-årige", som Ulrik Kjær formulerer det.

Den vurdering deles af kommunens nye borgmester, Hans Jørgensen (S).

- Som politikere skal vi blive bedre til at involvere de helt unge. Og så skal vi lade være med at komme med færdigpakkede løsninger, hvor der ikke kan ændres et komma, når vi involverer borgerne, men i stedet lytte ordentligt, før der træffes en beslutning, siger Hans Jørgensen.

Faaborg-Midtfyn Kommune holdt prøvevalg for de 16-17-årige i dagene op til kommunalvalget. Her stemte 11 procent.

De unge gad ikke kommunalvalget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce