De stiftede succes-børnehave: Nu siger ledere op i protest mod ensretning

Rita Hansen (til venstre) og Karen Møller (til højre) har planer om at dele ud af deres erfaringer med Kaptajngården, når de i det nye år ikke længere skal være henholdsvis souschef og leder i børnehaven. Foto: Maja Julskjær

De stiftede succes-børnehave: Nu siger ledere op i protest mod ensretning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Karen Møller og Rita Hansen vil ikke længere finde sig i den måde, de bliver pålagt at drive børnehave på. De forlader derfor begge deres livsværk, Kaptajngården i Vester Hæsinge, ved årets udgang.

Vester Hæsinge: Når Karen Møller og Rita Hansen ønsker god jul til børn og kolleger, bliver det samtidig et farvel til gårdbørnehaven Kaptajngården i Vester Hæsinge. De er henholdsvis leder og souschef, og begge har valgt at forlade børnehaven i protest mod den ensretning, de oplever, er på vej i daginstitutionerne. Det giver flere opgaver til personalet, uden at der kommer tilsvarende ressourcer, og Karen Møller og Rita Hansen oplever, at mange pædagoger og ledere rammes af stress og må forlade jobbet.

- Lige så vel som man ikke kan bede en murer om at mure væggen skæv, kan jeg heller ikke bede mine kolleger gøre noget, jeg ikke synes er o.k. Derfor er tiden kommet til at sige, at det var det. Jeg har haft 27 fantastiske år her, og jeg synes, vi har haft mange succeshistorier, siger Karen Møller, der åbnede Kaptajngården i 1990. Fire år senere blev Rita Hansen ansat som souschef.

De føler sig begge begrænset af krav om blandt andet registreringer og effektmålinger, der bliver stillet til børnehaver i dag, og de føler ikke længere, der er tiltro til pædagogers faglighed. Det gælder ikke kun i Faaborg-Midtfyn, men i hele landet.

- Det er kontrol. Vi skal kontrolleres hele tiden i form af effektivisering og skemaer, forklarer Rita Hansen.

- Jeg har det som om, jeg som leder skal holde øje med, om mit personale passer deres arbejde godt nok. Men jeg er da fuldstændig sikker på, jeg har det lige som en murermester - han ansætter jo ikke en murer, der ikke kan mure væggen lige. Vi ansætter heller ikke en pædagog, der ikke kan mærke børnene og se, hvad de har brug for, uddyber Karen Møller.

Jeg er skrækslagen. Det er virkelig angstprovokerende at stoppe. Det her arbejde har været mit liv, så det er lidt lige som at forlade et lille barn. Jeg vil savne mine kolleger og udfordringen i at udvikle. Men det er svært at udvikle på den måde, jeg gerne vil i disse tider, hvor alt bliver bestemt ovenfra, så derfor er jeg tvunget til at gøre noget andet
Karen Møller, leder af Kaptajngården
Kaptajngården var et seminarieprojekt
Den selvejende børnehave Kaptajngården i Vester Hæsinge har til huse i et gammelt husmandssted fra 1892.Det var Karen Møller, der startede børnehaven i 1990, i første omgang som et fem-årigt pilotprojekt, og ideen til Kaptajngården fik hun, da hun gik på pædagogseminariet. Fire år senere blev Rita Hansen ansat som souschef.

Gennem årene har Kaptajngården haft besøg af mange gæster, der skulle lade sig inspirere af stedets måde at drive børnehave på. Karen Møller har blandt andet også været i Japan og dele ud af sine erfaringer.

Kaptajngården har plads til 60 børn.

Karen Møller og Rita Hansen stopper begge med udgangen i dette år. 

Den 15. december er der afskedsreception i børnehaven.

 

Seminarieprojekt blev virkelighed

Idéen til Kaptajngården opstod, mens Karen Møller gik på pædagogseminariet. Hun havde tidligere arbejdet i daginstitutioner og gjort sig tanker om, hvad der kunne gøres anderledes, og sammen med en flok medstuderende skrev hun speciale om idéen, der senere blev til Kaptajngården.

Nogle år senere præsenterede hun planen for politikerne i den daværende Broby Kommune, der lod Karen Møller åbne gårdbørnehaven og prøve sin idé af, i første omgang som et fem-årigt pilotprojekt.

- Den hverdag, vi har her, er meget anderledes end i andre institutioner. Vi har for eksempel ikke faste, ufravigelige planer for hele året, men hver eneste dag er fyldt med naturlige gøremål for børnene, som handler om vores dyr, vores mad og om, hvordan vi bedst kan samarbejde om at få det her sted til at køre. Vi giver børnene lov til at være medbestemmende, men vi er også meget skarpe på, hvad vi bestemmer. Vi har et motto, der siger "børn ved, hvad de har lyst til, vi ved, hvad de har brug for", forklarer hun.

Børnehaven prioriterer samarbejdet med forældrene meget højt, og derfor spiser de fleste forældre morgenmad i børnehaven hver dag, lige som de er med til at passe børnehavens dyr.

Kaptajngården har igennem mange år fået lov at gøre tingene på sin egen måde, men i de senere år har institutionen oplevet, hvordan kravet om ensretning i daginstitutionerne er svært at komme uden om.

- Jeg bliver skræmt, når jeg oplever, at fagligheden bliver mere og mere ensrettet, så der kan sidde nogen og måle på, hvordan vi gør vores arbejde. For mig er det blålys, for vi kan alle sammen lave fine skemaer og forkromede projekter, siger Karen Møller, der slet ikke mener, at pædagogisk arbejde er målbart.

- Den bedste måler må være at kigge på forældretilfredsheden. Vi er håndværkere, vi ved, hvad børnene har brug for, og det giver vi dem. Men det synes jeg ikke, der bliver lyttet ret meget til, tilføjer hun.

Både Karen Møller og Rita Hansen synes desuden, at der i dag er alt for stort fokus på at gøre børn og unge til noget og ikke til nogen.

Vil dele ud af erfaringer

Beslutningen om at stoppe blev truffet i foråret, og Rita Hansen og Karen Møller var enige om at gå samtidig. De har gennem årene drevet børnehaven i et tæt parløb, og det var derfor utænkeligt, at den ene skulle fortsætte uden den anden.

- Vi følte os så begrænsede, at vi spurgte os selv, om vi kunne se os selv i vores faglige spejl hver morgen. Det kunne vi ikke. Vi synes, vi er nødt til at gå på alt for mange kompromiser, forklarer Karen Møller.

Den 15. december er der afskedsreception, og det er samtidig Rita Hansen og Karen Møllers sidste arbejdsdag.

- Jeg er skrækslagen. Det er virkelig angstprovokerende at stoppe. Det her arbejde har været mit liv, så det er lidt lige som at forlade et lille barn. Jeg vil savne mine kolleger og udfordringen i at udvikle, men det er svært at udvikle på den måde, jeg gerne vil i disse tider, hvor alt bliver bestemt oven fra, så derfor er jeg tvunget til at gøre noget andet, siger lederen.

Ingen af dem har alderen til at gå på pension, men hvad der skal ske efter nytår, er ikke lagt fast endnu.

- Den erfaring, vi har, vil vi meget gerne dele med andre. Det med mad, forældreinddragelse og arbejdet med børn, der har det svært, det vil vi gerne dele med andre, siger Karen Møller.

- Vi tror stadig på, at det er det rigtige, vi har gjort i alle de år, tilføjer Rita Hansen.

De stiftede succes-børnehave: Nu siger ledere op i protest mod ensretning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce