Kommunen satte pludselig handicaphjælpernes løn ned - uden at give hverken besked eller begrundelse
FAABORG-MIDTFYN: Det har aldrig været en guldgrube at arbejde som handicaphjælper. Men i Faaborg-Midtfyn er det blevet endnu værre.

Gennem de seneste måneder har flere handicaphjælpere nemlig oplevet, at deres løn pludselig er blevet sat ned, og deres arbejdsforhold er blevet værre.

- Jeg har talt med mange, som pludselig har fået mindre i løn som handicaphjælper. Men det er ikke lykkedes at få en forklaring på hvorfor, siger Pia Pedersen.

Hun er formand for De Samvirkende Invalideorganisationer i Faaborg-Midtfyn, og på grund af en sjælden sygdom får hun selv hjælp 32 timer om ugen.

Hun har midt i august sendt et brev til kommunen for at høre til sagen, men svaret gav ingen forklaring på de dårligere forhold for hjælperne.

- Jeg arbejder på at finde dokumentation fra hjælperne, så vi kan bevise det for kommunens medarbejdere, som tilsyneladende ikke kan forklare os noget, siger hun.

Dårlig information

Pia Pedersen er langt fra den eneste, der har oplevet at stå med hjælpere, der blev overrasket over deres løn.

Kurt Simonsen, formand for Scleroseforeningens afdeling i Faaborg-Midtfyn, har selv sclerose og sidder i kørestol.

Derfor har han en personlig hjælper omkring 30 timer om ugen.

I juli kom hans hjælpere til ham og spurgte, hvorfor de pludselig fik mindre i løn. De havde intet hørt på forhånd.

- Jeg tog ud til forvaltningen i Ryslinge og spurgte til problemet og fik så et bilag med de nye takster. I enhver anden virksomhed varsler man lønændringer. Her fik vi først besked, da jeg spurgte. Og eneste forklaring var noget med harmonisering, siger han.

Lars Dall-Hansen er chef for handicap og psykiatri i Faaborg-Midtfyn Kommune. Men han kender ikke til, at lønnen er blevet ændret.

- Jeg har ikke hørt noget om, at lønnen er ændret, men jeg kan sige, at vi følger de overordnede love og regler på området. Og Faaborg-Midtfyn Kommune giver hverken bedre eller dårligere løn end andre kommuner, forklarer han.

Han har dog sat sit sekretariat til at undersøge sagen.

Svært at få ansatte

Pia Pedersen og Kurt Simonsen fortæller begge, at de nye takster gør, at deres hjælpere nu får færre penge i weekender.

- Tillægene er blevet beskåret på ulempetidspunkterne. Specielt var det meget tydeligt for mig, da jeg var på ferie og fandt ud af, hvor lidt ekstra min hjælper fik ud af det, siger Pia Pedersen.

Hun frygter, at hun og andre i hendes situation kan få svært ved at få hjælpere med på ferie eller kursus med de nye regler.

- Det har hele tiden været svært at få ansat hjælpere nok, men det bliver da nærmest umuligt nu, hvor forholdene er blevet endnu dårligere, siger Pia Pedersen.

Hun og andre handicappede, som har en personlig hjælper, fungerer selv som arbejdsgivere og ansætter derfor selv deres hjælpere og styrer arbejdet med timesedler. Men hjælpernes løn kommer fra kommunens kasser. Og timelønnen bestemmes derfor af kommunens regler.
  • Fyens Stiftstidende