Da surfing blev Anders' livsstil

Se billedgalleri
Anders Borg fra Diernæs ved Faaborg har en tilværelse som mange drømmer om. Et liv hvor job og fritid går op i en højere enhed, og hvor det er svært at skelne, det ene fra det andet. Han har stort set indrettet sit liv efter hvordan vinden blæser. Er der god vind, er han på vandet og er der knap så meget blæst om ørene, bruger han tiden på værkstedet i det nedlagte mejeri. I værkstedet udvikler og producerer han kiteboards, og på vandet demonstrerer han brættets og sin egen formåen i en fantastisk leg med bølger og blæst.

Da surfing blev Anders' livsstil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anders Borg er så vild med surfing, at han har gjort det til sin levevej. Når vejret er rigtigt - det vil sige blæsende, surfer han. Ellers arbejder han hjemme i værkstedet - med at lave surfbrætter

DIERNÆS/SVELMØ: Den syv kvadratmeter store drage hænger 25 meter oppe i luften og trækker Anders Borg hen over bølgerne imellem Fyn og Store Svelmø.

Faktisk får vinden og dragen Anders Borg til regelmæssigt at lette og svæve et par meter over bølgerne, inden han sætter fødderne og surfbrættet tilbage i bølgerne og suser videre.

Det er en af de der dage, hvor solen skinner, men vinden har rigtig godt fat. Så godt, at de fleste ville vente med at gå ud til vandet, til tallene på vindmåleren er blevet noget mindre.

Men for Anders Borg er vejret perfekt.

Han er surfer. Helt igennem surfer. Så meget, at hans arbejde og fritid smelter sammen til en stor surferlivsstil. Når vejret ikke er til at prøve kræfter med naturen på vandet, står han hjemme i værkstedet i Diernæs og laver surfboards fra bunden eller reparerer andres, der er gået i stykker.
Surfing er ikke bare en passioneret hobby. Det er faktisk også Anders Borgs levevej at producere grejet.
Surfing er ikke bare en passioneret hobby. Det er faktisk også Anders Borgs levevej at producere grejet.
Foto: Kim Rune

Pjækkede for at surfe

Det startede, da Anders Borg, nu 38 år, var 13-14 år gammel og fik smag for windsurfing.

Siden har det så udviklet sig, så han i dag primært surfer med den såkaldte kite - som er den føromtalte drage, som ved hjælp af vinden trækker surferen over vandet.

- Jeg blev hurtigt bidt af det. Jeg skyndte mig ud til vandet, hver gang vinden blæste. Og jeg må også indrømme, at det var svært at komme til timerne i gymnasiet, hvis vinden kom fra den rigtige side og i den rigtige styrke, fortæller Anders Borg. Han oplever dog, at gymnasierne er blevet mere strikse siden. I hvert fald mener han, at det er sværere at overtale de unge til at droppe timerne for en god omgang surfing.

I dag har Anders Borg stadig svært ved at sidde stille til familiefester og andre sociale arrangementer, hvis der er god vind.

Og når vinden så lægger sig, går Anders Borg altså for det meste rundt hjemme i sit værksted ved siden af familiens hus i Diernæs og arbejder på andres surfbrætter.
Det lille sejl - kiten - højt til vejrs sørger for at trække bræt og surfer i rasende fart over bølgerne. Hjelmen skal beskytte hovedet ved et styrt.
Det lille sejl - kiten - højt til vejrs sørger for at trække bræt og surfer i rasende fart over bølgerne. Hjelmen skal beskytte hovedet ved et styrt.
Foto: Kim Rune

Ordrer på væggen

Værkstedet er fyldt med ting og sager, som hænger sammen med den store passion. Surfbrætter i forskellige former og størrelser til forskellige formål, og i forskellige stadier. På en skillevæg midt i lokalet hænger gule post-it sedler med navn og nummer og enkelte data på dem, som har bestillinger undervejs. Og flere steder er der skrevet bestillinger direkte på væggen - det system er Anders Borg dog efter sigende gået væk fra igen.

Arbejdet med selv at bygge surfbrætter startede allerede, da Anders Borg var omkring 18 år og havde brug for et nyt surfbræt til windsurfing.

- Det var meget billigere selv at bygge et, end at købe det, så vi var nogle stykker som satte os for at bygge vores eget, fortæller Anders Borg.

Det tog lang tid, og processen viste, at det er nødvendigt at have en udpræget grad af perfektionisme for at få surfbrættet til at have den præcis rigtige størrelse og form. Men det lykkedes.

Brættet hænger i dag i loftet over Anders Borgs værksted. Og allerede dengang fandt han på navnet "Magic Wave", som i dag er det navn, han producerer under.
I surfbrætværkstedet i Diernæs er der fyldt med farverige surfbrætter. Både Anders' egne og dem, der tilhører kunder.
I surfbrætværkstedet i Diernæs er der fyldt med farverige surfbrætter. Både Anders' egne og dem, der tilhører kunder.
Foto: Kim Rune

Gør ingen reklame

Anders Borg nøjes dog ikke med at producere selv, han sælger også fabriksfremstillede surfbrætter og andet surferudstyr. Til gengæld gør han ikke rigtig reklame for sin virksomhed.

- Det meste kommer med mund til mund metoden. Nogen ringer, fordi de har hørt om stedet. Og så er surfing for mange en livsstil, og da vi ikke er så mange, mødes vi tit de gode surfsteder, på den måde kommer jeg også til at kende mange, som så kontakter mig. Hvis folk gør sig den ulejlighed at lede lidt efter min virksomhed, tror jeg også, der er større sandsynlighed for at de køber, når de finder frem, siger han.

Han kan til gengæld lave individuelle surfbrætter, som har præcis den størrelse og form, folk ønsker. Det fortæller Anders Borg, mens han står og skærer midterpladen ud til det, der om kort tid bliver til et kite-surfingbræt.

I et hjørne af værkstedet, lige over musikanlægget, står et par pokaler, som vidner om, at Anders Borg har klaret sig godt i surferkonkurrencer.
Stærk koncentration og gode armkræfter er ikke at foragte for en kitesurfer.
Stærk koncentration og gode armkræfter er ikke at foragte for en kitesurfer.
Foto: Kim Rune

Topfart: 77 km/t

- Det er ikke konkurrencer, jeg gør det mest i. Men lige nu topper jeg faktisk statistikken i en speedkonkurrence. GPS'en viste, at jeg nåede op på 77 kilometer i timen med min kite, fortæller han.

Og han træner da også stadig meget. For selv om det ikke tager lang tid at lave et enkelt surfbræt, kalkulerer Anders Borg alligevel en produktionstid på et par uger eller tre. På den måde har han friheden til at tage sit eget udstyr under armen og køre til vandet, når blæsten viser sig på den fede måde - uden at skulle have dårlig samvittighed over dem, som kommer til at vente en dag ekstra på deres ordre.

- De er jo også surfere. Og sådan nogen som os har det med at tage tingene, som de kommer, konstaterer han.

Da surfing blev Anders' livsstil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce