"Byting" skal give landsbyer 600 nye indbyggere

Det er langt fra første gang, Nr. Lyndelse og Nr. Søby er på charmeoffensiv. Lokalrådet i Nr. Lyndelse har tidligere benyttet den årlige økodag på statsfængslet Søbysøgaard til at reklamere for områdets fortræffeligheder. Arkivfoto: Kasper Løftgaard

"Byting" skal give landsbyer 600 nye indbyggere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerne i Nr. Lyndelse og Nr. Søby skal hjælpe med at udvikle området. Målet hedder 600 nye borgere inden 2030, og der inviteres til "bytingsmøde" 27. februar.

Nr. Lyndelse-Nr. Søby: Der skal skrues lidt ekstra op for charmen i Nr. Lyndelse og Nr. Søby i den kommende tid. Sammen med kommunen, lokale virksomheder og institutioner og to eksterne konsulenter skal borgerne nemlig være med til at tegne en såkaldt masterplan for, hvordan området skal udvikle sig i fremtiden.

Målet er at trække tilflyttere til, og ambitionen hedder 600 nye borgere inden 2030. Der bor pt. omkring 3800 i de to byer tilsammen, og det er i høj grad udviklingen i det sydlige Odense, blandt andet med det nye supersygehus, man vil lukrere på.

- Det er i forvejen et område med mange tilflyttere og mange tilfredse børnefamilier, som vi gerne vil have endnu mere i spil. De skal finde ud af, hvad det er for nogle værdier og attraktioner, der er i området, der kan trække nye borgere til, fortæller Hanne Raunsmed, der er projektleder hos Faaborg-Midtfyn Kommune.

Det er i forvejen et område med mange tilflyttere og mange tilfredse børnefamilier, som vi gerne vil have endnu mere i spil. De skal finde ud af, hvad det er for nogle værdier og attraktioner, der er i området, der kan trække nye borgere til
Hanne Raunsmed, projektleder i Faaborg-Midtfyn Kommune
Tre byting
Der er foreløbigt planlagt tre byting.Det første er tirsdag den 27. februar. Det foregår på Carl Nielsen Skolen i Nr. Lyndelse klokken 17-20, og udover møde er der også fællesspisning. Til børnene er der børneværksted.

Næste byting er søndag den 18. marts, hvor deltagerne går rundt i Nr. Søby, og sidste byting er tirsdag den 10. april på Skullerodsholm i Nr. Lyndelse.

Derudover er det planen at indrette såkaldte bykontorer, for eksempel i Super Brugsen eller andre steder, hvor folk færdes. Her kan man for eksempel møde Hanne Raunsmed fra Faaborg-Midtfyn Kommune, der sidder klar til at modtage input til masterplanen.

Af hensyn til planlægningen er der tilmeldingsfrist til første byting og fællesspisning senest 21. februar. Tilmelding sker på email til plan-kultur@fmk.dk.

Mødes på tinge

Tirsdag den 27. februar er borgerne inviteret til første af tre såkaldte bytingsmøder, hvor alle interesserede er velkomne til at komme og udveksle ideer. Det foregår på Carl Nielsen-Skolen i Nr. Lyndelse klokken 17 til 20.

- I gamle dage have man en tradition med at "mødes på tinge" i mange små byer, og det kunne vi godt tænke os at genetablere på en ny måde, så man kan tage del i sin byudvikling og sætte sit præg på, hvordan den skal udvikle sig. Så vi prøver at lave nogle nytænkende byting og gøre det lidt sjovere og måske lidt mere legende, siger Astrid Moth, der er partner i virksomheden Urban Goods, som er hyret som konsulent af Faaborg-Midtfyn Kommune.

Det var i øvrigt også Urban Goods, der hjalp med at lave de såkaldte egnsprofiler for Faaborgområdet, Ringeområdet og den nordlige del af kommunen, der betegnes Forstadsbåndet, tilbage i 2015 og 2016.

I høring efter sommerferien

Forud for første byting laver Urban Goods også en række interview, der skal danne grundlag for første borgermøde.

- Vi skal både ud og snakke med nogen, der er aktive i området i forvejen, for eksempel virksomheder, og nogen, der kunne tænkes at blive det, for eksempel boligforeninger, der vil investere i området. Det er for at samle tanker ind omkring, hvad der kunne være interessant for det her område, både hvis man bor i det, og hvis man kommer udefra. Og det er nogle af de ting, vi vil tage med videre til bytinget og få testet og høre responsen på, forklarer Astrid Moth.

Men derudover er det i høj grad borgerne selv, der kommer til at præge møderne og dermed også tegne den masterplan, der skal ligge klar til høring på den anden side af sommerferien.

- Vi tager udgangspunkt i den egnsprofil, der er, nemlig "forstadens fællesskaber". Og så tager vi en snak med folk fra området om, hvad de synes er væsentligt, siger Hanne Raunsmed.

Planen er også at indrette små pop-up-"bykontorer", for eksempel i Superbrugsen i Nr. Lyndelse.

- Det skal være steder, der dynamoer i området, hvor folk kan møde os og fortælle, hvad de synes, der skal være i sådan en masterplan, siger Hanne Raunsmed.

"Byting" skal give landsbyer 600 nye indbyggere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce