Butiksliv under pres: Kommunen vil hjælpe trængte butikker

Butikken i Vester Hæsinge var fjerde stop på ruten, hvor Helene Bækmark, Hans Stavnsager og Bjarne Brøndgaard tog rundt for at blive klogere på butikkernes udfordringer og ønsker for fremtiden. Foto: Maria Retoft Pedersen

Butiksliv under pres: Kommunen vil hjælpe trængte butikker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester, kommunaldirektør og en strategisk udviklingskonsulent fra Faaborg-Midtfyn Kommune var tirsdag på lynvisit i fire butikker i Faaborg og omegn for at blive klogere på butikkernes udfordringer.

Vester Hæsinge: Hylder og kølediske er tomme i den gamle brugs i Vester Hæsinge. I oktober måtte butikken give op og dreje nøglen for sidste gang, og dermed sluttede en 108-årig brugshistorie i landsbyen.

Det er ingen hemmelighed, at butikkerne er under pres i disse år, og derfor var kommunaldirektør Helene Bækmark, borgmester Hans Stavnsager og strategisk udviklingskonsulent Bjarne Brøndgaard fra Faaborg-Midtfyn Kommune tirsdag taget på rundttur i Faaborg og omegn for at blive klogere på de udfordringer, de næringsdrivende slås med, og hvilke muligheder, der er for fremtiden.

Rundturen førte delegationen til Provianten i Dyreborg, hvor frivillige er en stor drivkraft, til Super Brugsen i Faaborg, til Min Købmand i Haastrup, hvor købmanden fragter både kunder og varer til og fra butikken, og altså også de tomme lokaler, som engang husede den lokale købmand i Vester Hæsinge.

- Vi har set nogle meget forskellige måder at drive dagligvarebutik på. Vi har 15 dagligvarebutikker i mindre byer rundt omkring i kommunen, og statistikkerne peger på, at det vil gå den forkerte vej, hvis vi bare står og kigger på. Derfor har vi sat gang i den her idéproces, fortalte kommunaldirektør Helene Bækmark, inden trioen blev vist indenfor i de tomme butikslokaler i Vester Hæsinge, hvor butikskrisen allerede har krævet sit offer.

Vi har jo oplevet, hvordan meget det betyder med en butik i lokalområdet. Ikke kun i forhold til indkøbene - men også som mødested. Hele bybilledet er blevet mere stille.
Jørn Bertelsen, Vester Hæsinge

Borgerservice og bibliotek

- Her er godt 500 kvadratmeter, så her er plads til det hele. Og man kan komme billigt i gang her, for vi har mulighed for at være fleksible i forhold til huslejen, siger Jørn Bertelsen og slår ud med armene.

Han er en del af det investeringsselskab, der blev stiftet af lokale og virksomheder i kølvandet på brugsens konkurs. Selskabet har allerede fået den lokale benzintank op at køre igen, og næste skridt er at få varer tilbage på hylderne.

- Vi har jo oplevet, hvordan meget det betyder med en butik i lokalområdet. Ikke kun i forhold til indkøbene - men også som mødested. Hele bybilledet er blevet mere stille, siger han.

Borgmester Hans Stavnsager foreslog blandt andet, at kommunens borgerservice kunne rykke ind i en fremtidig butik et par timer om ugen, eller man kunne hente og aflevere sine biblioteksbøger.

De idéer blev taget godt imod af Jørn Bertelsen.

- Liv skaber liv. Så al aktivitet er velkommen, siger han.

Endnu en tur i vente

Borgmester Hans Stavnsager glædede sig over at kunne tage hjem med input til, hvordan kommunen evt. kan bidrage til butikkernes overlevelse.

- Vi kan ikke kan gå ind og støtte økonomisk. Det har vi ikke penge til, og det må vi heller ikke rent juridisk, siger han.

- Vi kan naturligvis ikke garantere, at der ikke kommer flere lukninger, for der er altid flere forhold, der gør sig gældende. Men vi kan gøre, hvad der er muligt for os, i forhold til at sikre, at butikkerne er modstandsdygtige.

Den 20. juni tager den kommunale trio på endnu en inspirationstur, denne gang i den nordlige del af kommunen.

Herefter skal indtrykkene fordøjes og munde ud i konkrete tiltag.

Butiksliv under pres: Kommunen vil hjælpe trængte butikker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce