Burmesere passer haven

Det er især kvinderne, der har travlt med de spæde planter, mens avisen er på besøg i kolonihaven. Mændene tager sig af snakken, og de større børn spiller fodbold på det stykke græsplæne, der ikke har måttet lade livet til fordel for jord, der kan opdyrkes.
Foto: Tim K. Jensen

Burmesere passer haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivillige fra Dansk Flygtningehjælp har lejet en kolonihave til tre burmesiske familier fra Ringe

RINGE: Hvis det ikke var for det blomstrende syrenhegn og et blafrende Dannebrog i baggrunden, kunne man godt føle sig hensat til en mark i Sydøstasien:

Lavstammede mennesker med gnistrende sort hår sidder på hug i fuld gang med at bearbejde jorden med hakke eller rive.

Men vi er i Ringe på en solbeskinnet forårsdag, nærmere bestemt i Haveforeningen Hvidkilde, have nr. 14.

Den er tre burmesiske familier i gang med at omdanne fra en stor græsplæne til en have fyldt med blandt andet salat, selleri, løg, kål og bønner.

Det er Frivilliggruppen i Ringe under Dansk Flygtningehjælp, der har lejet haven fra starten af denne sæson.

- De burmesere, der bor i Ringe, bor ofte i små lejligheder, så det er oplagt at give dem et sted, hvor de kan komme ud i luften og lave noget sammen med deres børn, fortæller Inge Lise Mikkelsen fra Frivilliggruppen.

Og den mulighed har de tre burmesiske familier med tilsammen otte børn taget imod med stor glæde.
Thomas Van Nei Sang var vant til en have hjemme i Myanmar, så han nyder at komme i kolonihaven i Haveforeningen Hvidkilde sammen med sin familie og venner.
Thomas Van Nei Sang var vant til en have hjemme i Myanmar, så han nyder at komme i kolonihaven i Haveforeningen Hvidkilde sammen med sin familie og venner.
Foto: Tim K. Jensen

Kommer hver dag

- Det er dejligt. Vi kommer her hver dag efter skole for at se, om der skal vandes, fortæller Thomas Van Nei Sang, der kom til Danmark for 10 måneder siden og har været vant til en have hjemme i Burma - nu Myanmar.

Han går på sprogskole i Faaborg, og selv om flere af de andre voksne i haven har været i Danmark i et par år, er det alligevel ham, der fører ordet på dansk, mens hans kone ammer deres 11 måneder gamle barn i baggrunden.

Inge Lise Mikkelsen har sammen med andre fra Frivilliggruppen hjulpet med at indkøbe frø og buske som ribs, solbær og stikkelsbær til haven.

- Så må vi lære dem, hvordan de skal bruge bærrene, når vi når så langt, siger hun.

Tomater skal plantes

Også naboerne i haverne bidrager med gode råd om, hvad der kan lade sig gøre i en dansk have.

Som for eksempel da burmeserne var i gang med at så tomater på friland.

Det kommer der ikke meget ud af i det danske klima, forklarede en nabo og forærede dem i stedet nogle tomatplanter.

Inge Lise Mikkelsen ser gerne, at der kommer gang i flere haver til de flygtninge, der bor i Ringe, ofte i små lejligheder.

Men det kræver, at der er flere frivillige, der vil træde til og hjælpe flygtningene i gang med havedyrkningen i de fremmede omgivelser.

Burmesere passer haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce