Helt usædvanligt står alle partier bag Faaborg-Midtfyn Kommunes budget for de kommende år, men mellem skåltalerne på mandagens kommunalbestyrelsesmøde, dryppede flere politikere malurt i bægeret.

Faaborg-Midtfyn: Skåltalerne stod i kø fra de ledende politikere, da en enig kommunalbestyrelse mandag aften gav kommunens nye budget for 2018 det endelige blå stempel.

Både borgmesterkandidaterne fra Venstre og Socialdemokraterne havde de brede smil fremme, da de fortalte om budgetforliget, der sender ekstra penge til både børn, ældre, foreningslivet og kulturen.

- Det går sådan set ret godt, fastslog socialdemokraternes Hans Stavnsager, som muntert tilføjede, at han var lidt ærgerlig over, at statsminister Lars Løkke havde hugget den indgangsreplik - ved sidste uges sæsonåbning i Folketinget.

 

S er stolt over kulturinvesteringer

- Vi er i en situation for første gang efter finanskrisen, hvor vi har lidt ekstra penge, konstaterede Hans Stavnsager, som især lagde vægt på de 10 millioner kroner, der fra næste år tilføres børneområdet i Faaborg-Midtfyn, nye penge til at hjælpe demensramte og planer om en investering på i alt 40 millioner i Faaborgs museer:

- Det har givet genlyd rundt omkring, at en landkommune som vores, som ikke er én af de rigeste nord for København, investerer så meget i kulturlivet.

Også Venstres borgmesterkandidat Søren Kristensen fremhævede de ekstra penge til børneområdet som en af hjørnestenene i budgetforlig, men også ekstra penge til de hårdt trængte idrætshaller og fritidslivet, til nytænkning af den kollektive trafik og til byudviklingsprojekter i Årslev-Sdr. Nærå og på slagterigrunden i Faaborg fremhævede Søren Kristensen som vigtige nyheder.

 

V: - Vi kan ikke ordne alt

 - Vi har en stærkere økonomi end nogensinde før i Faaborg-Midtfyn Kommune. Budgettet er dog ikke så stærkt, at vi kan ordne alt her og nu. I Venstre er vi godt klar over, at der er flere områder i kommunens drift, der har behov for ekstra midler for at få den standard, vi ønsker, lød det fra Søren Kristensen.

Samme begejstring som hos Venstre og Socialdemokraterne kunne SF's Torben Smith ikke mobilisere. Han citerede til gengæld præsten Johannes Møllehave.

- Det er godt, at det går bedre, men det var bedre, hvis det gik godt, sagde Torben Smith og tilføjede:

- Vi har faktisk et ret lavt serviceniveau på mange områder. Og med det her budget retter vi ikke op på de alle besparelser, vi har lavet de seneste år, forklarede SF'eren, der blandt andet nævnte en besparelse på seks millioner kroner på skolerne, som blev vedtaget så sent som i 2016.

 

Ø med i forlig for første gang

Enhedslistens Morten Schjøtt var for første gang med i budgetforliget, og liste Ø-politikeren brugte sin taletid til at tale tidens krav om løbende effektiviseringer midt imod.

- Jeg mener, vi har forsømt at være civilt ulydige. Det er noget vrøvl, når der bliver sagt, at vi bare kan blive ved med at effektivisere, uden at det kan mærkes.

Morten Schjøtt slog så til lyd for, at kommunen slår ind på en mere "jordbunden" kurs:

- Verden er meget uforudsigelig, men vi kan arbejde for at sikre stabile lokale forhold med lokal håndtering af de resurser, vi har. Måske skulle vi sige Faaborg-Midtfyn first, filosoferede den rødeste af de faaborg-midtfynske politikere, og lånte dermed et udtryk den amerikanske præsident Donald Trump.

 

 

Å vil helst handle lokalt

Lidt i samme boldgade var Alternativets Mads Holdgaard med en bekymring om kommunens brug af det lokale erhvervsliv. Som en del af budgetforliget har politikerne nemlig aftalt, at der skal spares millioner på kommunens indkøb.

- I Alternativet er vi rigtig bekymrede for, at vi hægter den lokale handel helt af. Vi ved, at når vi handler lokalt, får vi en masse goodwill retur. Og det er jo fint at sende en millionordre til Nordjylland, men det var noget sjovere, hvis den går til et lokalt firma, lød det fra Mads Holdgaard.

Hos Dansk Folkeparti satte borgmesterkandidat Anne Møllegaard fingeren på flere sociale investeringer i budgetforliget.

- Vi sikrer Havnestuen og Huset i Faaborg (begge er sociale tilbud, red.), og vi sikrer, at der bliver ansat en borgerrådgiver over de næste tre år. Det glæder vi os til, så vi kan se, om det giver den positive effekt, vi selv tror, sagde Anne Møllegaard.

  • Journalist portræt

    Af:

    Lokalredaktør siden 2009 på Fynske Mediers redaktion i Ringe, hvor jeg laver lokaljournalistik om Midtfyn til Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, ugeavisen Midtfynsposten samt fyens.dk og mitfyn.dk. Tidligere lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Faaborg. Ansat i Fynske Medier/Fyens Stiftstidende siden 2006.

Mere om emnet

Se alle
7
S-leder til kommunalt ansatte: Forandring er et vilkår

S-leder til kommunalt ansatte: Forandring er et vilkår

Budgetforlig: Politiske gaver til de fleste

Budgetforlig: Politiske gaver til de fleste

1
Enighed: Budgetaftale er faldet på plads

Enighed: Budgetaftale er faldet på plads