Borgmester Christian Thygesen fortæller om sine tanker og reaktioner i forhold til den falske læserbrevskampagne, der har været rettet mod ham siden starten af december sidste år.

Christian Thygesen, du har i de seneste måneder set debatindlæg fra forskellige mennesker i avisen, som har været meget kritiske over for dig. Har det slået dig, at der var tale om en iscenesat kampagne?

- Næh, da jeg gik ind i politik, var det med en erkendelse af, at når man stikker næsen frem, så må man regne med at få nogle på trynen. Det har jeg fået løbende. Det er ikke gået mig på. Da vi sagde ja til et asylcenter på sygehuset, var jeg jo også genstand for en smædekampagne. Efterfølgende har jeg spekuleret på, om der kan være en sammenhæng, om samme person kan stå bag. Vi lever jo i et lokalsamfund, som debatten er en del af. Vi har heldigvis ytringsfrihed, og det, at vi ikke allesammen kan være enige, er noget, jeg har stor respekt for.

Hvornår gik det så op for dig, at der ikke bare er tale om almindelige læserbreve?

- Da I (tirsdag den 23. februar, red.) bragte et læserbrev fra Lisbeth Kaare sammen med en kommentar om det falske læserbrev og en artikel om en hetz mod mig, slog det mig, er der var nogle holdninger og nogle sætninger, som var gået igen i læserbreve i den seneste tid. Så tjekkede jeg, ligesom I selv har gjort, jeres arkiv, og så var mønstret jo ganske tydeligt, nemlig at det ikke var enkeltstående breve, men en systematisk kampagne.

Tænker du, der er tale om en gruppe eller en enkeltperson?

- Der er tale om falske identiteter og falske adresser. Der er mange påfaldende ting, som går igen, som tyder på, at de kommer fra én person, og jeg tænker, der må ligge en intention bag.

Hvilken intention?

- Tydeligvis at beklikke min integritet og min hæderlighed. Jeg finder det ækelt, lummert og nederdrægtigt. Jeg bliver både vred og bekymret, for jeg ved, der ikke er noget at komme efter. Der er tale om insinuationer og halve beskyldninger, som er brugt meget systematisk. Det ser jo ud som om, folk bredt over hele kommunen sætter spørgsmålstegn ved min integritet og hæderlighed. Det har da en betydning for folks opfattelse af mig. Der er et gammelt ord, der siger, at der ikke går røg, uden der er en brand. Her er sagen altså, at branden her er anstiftet af en pyroman. Det har læserne jo ikke kunnet se før nu. Nogle af læserbrevene har inspireret til yderligere debat, blandt andet på Facebook, så det ser ud til, at vedkommende har haft held til at slå ringe i vandet.

Hvordan har du det med, at avisen passivt har medvirket til den kampagne mod dig?

- Jeg er skuffet. Avisen har ladet sig bruge som en nyttig idiot, og jeg synes, det er utilgiveligt, at otte læserbreve slipper gennem jeres filter. Når en ting først har været trykt, så aftegner det sig. Det har stået i avisen, og så er det ikke sådan at slette, selv om der kommer en rettelse bagefter. Jeg tror da, det har en betydning for, både hvordan I journalister og jeres læsere ser på mig. Det ser jo ud som om, der er sat store spørgsmålstegn ved min hæderlighed.

Hvad forventer du, avisen gør nu?

- Jeg regner med, at I bruger de værktøjer, I har, og gør, hvad der står i jeres magt for at finde ud af, hvem der står bag den systematiske mistænkeliggørelse. I skylder mig oprejsning. Det handler jo også om jeres troværdighed. Jeg er tilfreds med, at det nu kommer frem, at der har været tale om en nederdrægtig, systematisk kampagne, at læserbrevene alle er falske.

Det er vel en historie, der kun får en happy end, hvis den falske brevskriver bliver afsløret?

- Ja, vi mangler at finde ud af, hvem der står bag, og hvad der ligger til grund. For mig at se er der psykopatiske træk i både beskyldningerne og systematikken. Det virker som om, at det meget handler om personen Christian Thygesen.

Skræmmer det dig?

- Nu er jeg jo ikke blevet truet på livet. Det virker som om, at vedkommende har ønsket at komme af med mig som borgmester, og derfor kan det undre mig, at læserbrevene er fortsat, efter jeg har meddelt, at jeg stopper efter denne periode.

Har det, du har været udsat for, spillet ind på din beslutning om kun at tage denne ene periode i kommunalpolitik?

- Slet ikke. Det er en beslutning, jeg har truffet af helt andre årsager, nemlig at jeg har vurderet på, hvad jeg føler, jeg personligt har ud af at være i politik i forhold til, hvad jeg får ud af det. Det er et spørgsmål, om jeg er politiker nok til, at udbyttet opvejer omkostningerne.

Giver denne sag anledning til refleksion over den pris, man skal være indstillet på at betale for at være i politik?

- Nej, den er speciel og enkeltstående. Jeg savner stadig klarhed over, hvad vedkommende egentlig ønsker at opnå. Det, jeg har været udsat for, er, som du også selv har konstateret, ikke almindeligt i lokalpolitik.

  • JO -

    Af:

    Områderedaktør for Faaborg-Midtfyn med base i Faaborg. Har arbejdet med journalistik siden midten af 80'erne. Kom til Faaborg i 2006.

Mere om emnet

Se alle
12
Otte falske læserbreve: Seriefalskner står bag hetz mod borgmester

Otte falske læserbreve: Seriefalskner står bag hetz mod borgmester