Et 10 ugers skrivekursus i ungdomsskolen munder nu ud i, at 13 unge fredag udgiver bogen "Udbrud", hvor de hver især er kommet med bidrag i mange forskellige litterære genrer. Bogen giver et unikt indblik i, hvad der foregår i hovedet på Faaborgs u

Faaborg: På fredag får Faaborg med ét hug 13 nye forfattere.

Det sker, når bogen "Udbrud" bliver udgivet ved et releaseparty fredag i Ungdomshuset i Grønnegade.

Her har 13 unge deltaget i et 10 ugers skrivekursus hen over efteråret/vinteren. 10 torsdag aftener plus tre lørdage med workshops har de siddet oppe under taget i Ungdomshuset og fået skriveøvelser og inspiration fra forfatterparret Ina Lykke Schmidt og Thomas J.R. Marthinsen. Plus grafisk inspiration fra kunstneren Oliver Streich. Det er de tre, der har ledet projektet, som har kørt i ungdomsskolens regi og nu munder ud i udgivelsen af bogen.

- Jeg synes, det er fedt at skrive, og for mig har det her været en rigtig god mulighed for at udvikle mig. Det føler jeg bestemt, jeg har gjort. Og jeg har fået nogle redskaber til ikke at være så kritisk over for mig selv og hele tiden tænke "nej, det her lyder mærkeligt". Ina har lært mig at holde fast ved det, jeg skrev fra starten, fortæller 19-årige Katrine Wistrup Gerau, der går i 3.g på Faaborg Gymnasium.

Hendes bidrag til bogen har været lyrik i form af små kortprotekster. På samme måde har alle 13 unge hver især lavet bidrag til bogen i form af noveller, kortprosatekster, digte og illustrationer. I alt 34 bidrag er der i bogen.

Bruger sig selv i bogen

Mange af teksterne tager udgangspunkt i de unges eget liv, og på den måde giver bogen også et enestående indblik i, hvad der rører sig i hovedet på nutidens unge i Faaborg.

- Forløbet her har fået mig til at tænke over mit eget liv og har givet mig nogle ideer til, hvad jeg vil med livet. For mig handler det meget om "keep moving", at rejse ud, sætte sig ud over egne grænser og opleve. Det er også noget af det, mit romanuddrag handler om, fortæller 18-årige Tenna Wahl, der går i 2. hf på Faaborg Gymnasium.

18-årige Laura Vigelsø Kjær har skrevet en novelle og to romanuddrag.

- Romanuddragene er meget åbne, og det er ikke sikkert, romanerne nogensinde behøver bliver skrevet. Jeg har ikke tænkt dem færdige, siger hun.

- Men man skriger bare efter at få slutningen at vide, indskyder Katrine.

Især novellen har gjort stærkt indtryk på underviser Ina Lykke Schmidt.

- Hver gang, jeg har læst Lauras novelle, er jeg begyndt at græde. Den er bare så sørgelig, siger hun.

Imponerende engagement

Oliver Streich, der har undervist i ungdomsskolen i mange andre sammenhænge, er imponeret, både over de unge og forfatterparret Ina og Thomas.

- Det har været et ekstremt dedikeret hold. Og på samme måde har Ina og Thomas været dedikerede langt ud over, hvad der egentlig var deres opgave. Jeg tror, det er læst igennem 100 gange, og Ina ringede en nat klokken halvt et for at rette et komma, griner Oliver Streich.

Holdet har bestået af 11 piger og to drenge. Alle har været der stort set hver gang.

- Der var en gang, jeg ikke kunne. Det var helt forfærdeligt, siger Laura.

- Ja, man kunne blive helt panisk, for tænk hvis man gik glip af noget vigtigt, tilføjer Tenna.

Alle, der har lyst til en stærk læseoplevelse, kan købe bogen ved releasefesten fredag aften. Den koster 100 kroner og er foreløbig trykt i 100 eksemplarer. Men flere kan trykkes, hvis interessen er der.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Se alle forfatterne bag bogen

Se alle forfatterne bag bogen