Børnepasning: Udgifter til private dagplejere i Faaborg-Midtfyn er det højeste på hele Fyn

Dorthe Thuelund med to af de børn hun dagligt passer. For hende er det tætte forhold til både børn og forældre, man får som privat dagplejemor noget af det mest givende. Foto: Victor Juul Grønbæk

Børnepasning: Udgifter til private dagplejere i Faaborg-Midtfyn er det højeste på hele Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På 10 år er udgifterne til de private pasningsordninger steget til cirka det femdobbelte i Faaborg-Midtfyn Kommune. Samtidig er beløbet næsten en tredjedel højere end det fynske gennemsnit.

Espe: Alt ånder fred og ro på den stille Langgade i den midtfynske landsby Espe. I nummer 38 bor Dorthe Thuelund. Man kan ikke se det udefra, men inde bag væggene er store dele af huset indrettet til de alleryngste.

Gennem de seneste seks år har Dorthe Thuelund været dagplejemor. Hun er uddannet pædagog og har i 15 år arbejdet med børn - også tidligere i vuggestuer og børnehaver. Nu arbejder hun for sig selv og oplever en kæmpe frihed ved det:

- Jeg har det bedst med selv at kunne bestemme min tid. Jeg føler også, at jeg kender både børn og forældre bedre som privat dagplejemor. Som privat bliver man også valgt på sit gode omdømme og bliver ikke bare tildelt børn som med de kommunale tilbud. Det føler jeg er en stor bekræftelse af mit arbejde, fortæller Dorthe Thuelund med et par børn på skødet.

Dorthe Thuelund er ikke den eneste private dagplejemor, der oplever gode vilkår i Faaborg-Midtfyn. Ifølge de seneste kommunale nøgletal er udgifterne til private pasningsordninger pr. 0-10-årig steget fra 1870 kroner til 9273 kroner, hvilket næsten svarer til en stigning på næsten 400 procent.

Tallene undrer ikke formanden for Opvækst- og Læringsudvalget, Kim Aas Christensen (S). Han ser de tal som mere eller mindre kommunalt selvforskyldt:

- Vi havde for år tilbage en nedgang i antallet af børn, så der blev fyrret en del kommunale dagplejere. Mange af dem åbnede efterfølgende privat, så da antallet af børn i kommunen steg igen, og der var mangel på kommunale dagplejere, følte vi, at vi var nødt til at vise støtte til dem, fortæller Kim Aas Christensen.

Han understreger dog også, at kvaliteten af de private pasningsordninger er i top, grundet de årlige tjek, som kommunen foretager hos dem.

Kim Aas Christensen ærgrer sig imidlertid over, at Faaborg-Midtfyn Kommune halter mere end mange af de andre kommuner på den offentlige pasningsfront:

- Jeg synes, det skal være sådan, at hvis man søger at få sit barn passet, så skal de private pasningstilbud være et aktivt valg. Det skal ikke være, fordi de offentlige tilbud ikke er gode nok, siger han.

Jeg har det bedst med selv at kunne bestemme min tid. Jeg føler også, at jeg kender både børn og forældre bedre som privat dagplejemor. Som privat bliver man også valgt på sit gode omdømme og bliver ikke bare tildelt børn, som med de kommunale tilbud. Det føler jeg er en stor bekræftelse af mit arbejde.
Dorthe Thuelund, privat dagplejemor, Fugleredens Unger

En moderne forældretendens

Der er sket en udvikling i den måde, forældre vælger hvilke pasningsordninger, der bedst tjener deres børn.

Spørger man Finn Wiedemann, der er lektor på Institut for Kulturvidenskab ved Syddansk Universitet i Odense, er det et klart udtryk for et skift i tidsånd:

- Der kan iagttages en stigende og generel tendens til, at folk søger hen imod private velfærdstilbud. Man har en forventning om, at man får en bedre og mere individuel tilpasset service end den, som kommunale institutioner kan levere. Overordnet hander det om, at borgerne ikke længere har tillid velfærdssamfundet, fortæller han.

Også Dorthe Thuelund, med sine 15 år i børnepasning, kan nikke genkendende til den ovenstående tendens:

- Det er en anden slags forældre i dag end for 10 år siden. Forældrene forguder deres børn, men de skal jo også begge kunne køre en karriere ved siden af. De skal jo så at sige forære deres kæreste eje til en fremmed, så jeg tror, de føler sig bedre tilpas med en person, de bedre kan sætte ansigt på end en hel institution, siger Dorthe Thuelund.

Børnepasning: Udgifter til private dagplejere i Faaborg-Midtfyn er det højeste på hele Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce