Privat børnehave i Millinge trækker børn langvejs fra

Der findes en børnehave i et gammelt bindingsværkshus på Præstevænget i Millinge. Det er en børnehave, hvor børnene er ude det meste af dagen. Hvor de lærer naturen og de økologiske kredsløb på en gård at kende. Og hvor der er tid til dem og ro omkring dem.

Den børnehave hedder Lillely og er resultatet af et tilfældigt møde mellem ejeren Julie Graugaard Jørgensen og ejeren af Steensgaard, Ann Wiesinger, i 2012.

Julie, der var i gang med en læreruddannelse, havde lige fået sit første barn og ledte efter en institution, der levede op til de krav, hun stillede. Det var i den forbindelse hun mødte Ann Wiesinger, da de havde samme dagplejemor.

- Vi havde begge et ønske om en lille institution for vores børn - et sted hvor der var ro og omhyggelighed omkring dem, forklarer Julie.

Det ene ord tog det andet. Ann Wiesinger og Steensgaard havde faciliteter og midler - Julie havde gåpåmodet til at springe ud som børnehaveleder.

I dag trækker den lille Rudolf Steiner børnehave børn til fra et meget stort område. De kommer fra Pejrup, Korinth, Broby og sågar fra Assens Kommune.

- På det seneste har vi også fået nogle børn fra lokalområdet Millinge/Faldsled. Men to tredjedele af vores forældre er tilflyttere, og vi har faktisk også forældre, der simpelthen har valgt at flytte netop til vores område, fordi vi lå her, fortæller Julie Haugaard Jørgensen.

Økologi og genkendelighed

Et af principperne bag børnehaven er genkendelighed. Børnehaven er indrettet næsten som et almindeligt hjem med tallerkenrækker, træborde, trægulve og årstidens pynt i vindueskarmene.

Et andet vigtigt princip er, at dagene er forudsigelige og tilrettelagte. En del af konceptet er også, at børnehaven står for alle måltider i løbet af dagen.

Det betaler forældrene 500 kroner om måneden for, men så er alting også økologisk. Og børnene er selv med til at lave maden.

Hver tirsdag står der bondegård på skemaet. Så spadserer hele flokken de cirka 1,5 kilometer ned til Steensgaard for at se på dyr og landbrug.

Bedre normering

Prisen for at gå i den private børnehaven er kun marginalt højere end prisen i en kommunal institution, nemlig 2400 kroner inklusiv mad. Normeringen er til gengæld noget bedre - på Lillely er der én voksen til seks børnehavebørn og én voksen til tre i vuggestuen.

I de kommunale børnehaver er den tilsvarende normering syv og fire.

Hver dag slutter med, at barnet siger farvel ved at give hånd, og der skal være øjenkontakt med den voksne, når det sker.

- Det understøtter, at her er man en person, som Julie Graugaard Jørgensen udtrykker det.

  • Byline

    Af:

    Journalist på Fynske Mediers redaktion i Faaborg, hvor jeg skriver artikler til Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis og Ugeavisen Faaborg. Tidligere har jeg været ansat i vikariater på redaktionerne i Svendborg og Ringe, og jeg har været skribent på tillæg som Eksklusiv, Den Sidste Rejse og SommerDanmark. Derudover er jeg boganmelder for kulturredaktionen.