Blæst, men ikke nok for mølleren

Niels Erik Jervelund og Arne Rasmussen brugte søndagen på at vise Grubbe Mølle frem. Vindmøllen blev rejst på stedet i 1892, men slemt medtaget ved orkanen i 1999. I 2006 genåbnede den som nyrestaureret efter økonomiske indsprøjtninger fra en række donorer.
Foto: Robert Wengler

Blæst, men ikke nok for mølleren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grubbe Mølle holdt som mange andre møller landet over åbent hus i går. Det trækker dog ud med et nyt vandmølleprojekt

FAABORG: Egentlig minder lydene lidt om hverdagen på en gammel fiskekutter.

En susen i vinden, en rolig dunken fra motoren. Men vi er et godt stykke fra vandet.

Scenen er Grubbe Mølle et par kilometer fra Faaborg, og den susende lyd kommer fra de imponerende møllevinger, der i den friske vind gør deres til at byde besøgende velkomne. De regelmæssige motordunk kommer fra den velsmurte dieselhakker, der i møllens storhedstid sørgede for produktiviteten, når vinden var for kneben.

Dagen i går var udnævnt til mølledag med åbne møller overalt i landet, og derfor brugte mølleejer Niels Erik Jervelund og en række hjælpere dagen på at fortælle om den gamle Grubbe Mølle, der ud over vind- og dieselmølle også rummer en vandmølle.

Men selv om det blæste pænt, og rigeligt til at vingerne drejede, så var det ikke nok til at drive vindmøllens indvendige mekanik op i så høje omdrejninger, at der for alvor kunne males korn til mel.

Søger ustandselig penge

- Lørdag eftermiddag blæste det nok til at male, men ikke nu, fortalte Niels Erik Jervelund, der er født og opvokset på Grubbe Mølle og også driver sit 80 hektar store landbrug. Selve møllen er i høj grad hjerteblod, og både han, familien og den støtteforeningen med cirka 130 medlemmer, der også bakker møllen op, bruger ganske meget krudt på at søge de nødvendige penge til den ustandselige vedligeholdelse.

Næste store projekt at skifte den turbine, der driver vandmøllen, ud med et mere klassisk træhjul, som vandet løber ned over. Ikke fordi, det er nødvendigt, for med den smule mel, Grubbe Mølle maler, vil det aldrig kunne betale sig, men der vil være mere at se for publikum. Og det vil virke mere originalt.

- Men nu må vi se, hvad mændene med de små skeer siger, lyder det fra Niels Erik Jervelund med tanke på de arkæologer, der skal vi sving, hvis projektet skal realiseres.

Mølleren ved nemlig, at arkæologerne vil støde ind i resterne af en tidligere vandmølle på stedet, og regningen for udgravningen er der ikke umiddelbart sponsorer til.

Vandmølle eller ej, så valgte en hel del besøgende dog at lægge vejen forbi Grubbe Mølle i går, og ud over møllerne kunne de opleve folkedansere og traktorer - fra dengang farfar var dreng.

Blæst, men ikke nok for mølleren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce