Bilist sprængte bommene og fløj ud foran tog i påsken - nu har han fået sin dom

Svendborg-toget i kraftigt snevejr. I byretten var der forskellige forklaringer på, om det sneede i det øjeblik, en 40-årig bilist bragede gennem bommene i overskæringen på Ørbækvej i Ringe 1. april - men sneglat var det i hvert fald. Arkivfoto: Michael Bager

Bilist sprængte bommene og fløj ud foran tog i påsken - nu har han fået sin dom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En lokomotivfører og en bilist fik et kæmpe chok påskemorgen, da en snestorm forhindrede bilisten i at bremse foran jernbanebommene på Ørbækvej i Ringe. Med kun en halv meter undgik bilen at blive ramt af toget.

Ringe: Da Danmark pludselig fik hvid påske og blev indhyldet i en voldsom snestorm den 1. april i år, var det ligeved at gå helt galt for en bilist og en lokomotivfører ved en jernbaneoverkørsel på Ørbækvej i Ringe.

Med mindre end en meters distance bragede en kassevogn gennem bommene ud foran toget fra Odense og forsvandt videre ind mod byen. Bilens bagende undgik kun lige akkurat at blive ramt af toget.

Klokken var halv seks om morgenen, og i toget sad en lokomotivfører, der fik et kæmpe chok.

Bilen blev ført af en 40-årig mand fra Østfyn, der var på vej til Ringe for at hente sin bror fra en julefrokost. Han blev mandag ved Retten i Svendborg idømt en bøde på 12.000 kroner og betinget frakendt sit kørekort i tre år for uagtsomhed i færdslen.

- Som bilist skal man, uanset om det er sol eller sne, afpasse hastigheden til forholdene. Selvom det er usædvanligt med så meget sne i april, så har bilisten til enhver tid pligt til indrette sig efter det, indprentede dommer Ulla Storm den 40-årige og tilføjede, at han også havde haft pligt til med det samme at indberette til Banedanmark, at jernbanebommene er ødelagt.

Til højre så jeg lige ind i lygterne på toget. Jeg tror, der var under en meter mellem os i det øjeblik.
40-årig bilist, der er dømt for at køre ud foran tog.

Efterlyst af politiet

Den 40-årige mand forklarede, at han han kørte i kraftigt snevejr, at han mødte to saltbiler, der holdt i hver side af vejen med gule blink i snefoget.

- Jeg satte farten ned og fokuserede på nogle folk, der gik og saltede. Så opdagede jeg, at bommene var nede og klodsede bremserne. Men jeg kunne se, at jeg først ville komme til at holde stille midt ude på skinnerne, og så besluttede jeg i stedet at speede op og forsøge at nå hele vejen over, fortalte han.

- Jeg kørte igennem bommene, og det larmede frygteligt. Der røg et sidespejl, og bilen fik en ridse på den ene side. Til højre så jeg lige ind i lygterne på toget. Jeg tror, der var under en meter mellem os i det øjeblik.

Den 40-årige var rystet, men fortsatte kørslen og standsede først, da han nåede frem til broren, der befandt sig 300 meter længere fremme.

- Han beroligede mig, og så tænkte jeg, at vi skulle køre hjem. Så kunne jeg tage den med forsikringen bagefter. Jeg tænkte slet ikke på, at jeg skulle kontakte Banedanmark. Først da jeg to dage senere så en avisartikel, hvor jeg var efterlyst, kontaktede jeg politiet, fortalte han under retssagen.

Nervøs for kørekortet

Også lokomotivføreren blev chokeret.

- Det var dagens første tog, der kører tomt til Svendborg. Jeg havde lige holdt stille, men da jeg fik lov at køre, var der pludselig en sort varevogn, der gassede voldsomt op og fløj lige ud foran mig. Jeg gik i nødbremse og lukkede øjnene. Det var meget tæt på. Han var maksimalt en halv meter fra min frontkobling, og jeg troede, at jeg havde ramt den, fortalte han.

Lokomotivføreren så bilen fortsætte. Da toget standsede, stod han ud for at besigtige skaderne.

- Det kunne være gået rigtig galt, fortalte han i retten.

- Det er et tog, der vejer 50-60 ton, som var i fuld acceleration og kørte omkring 50-60 kilometer i timen i overkørslen.

Han oplyste, at han har 10 års erfaring som lokomotivfører.

- Men chokket er det samme, om man rammer eller ej. Om det er en "nærved-hændelse" eller en reel påkørsel, sagde han og mente i øvrigt ikke, at det sneede på det tidspunkt, hvor ulykken skete.

Saltbiler med gule blink havde han heller ikke set noget til.

Den 40-åriges sidste appel til domsmandsretten inden domsafsigelsen gik på hans bekymring for en frakendelse af kørekortet. Han var bange for, at det ville få indflydelse på hans job - også selvom frakendelsen blev gjort betinget.

Den bekymring tog domsmandsretten som beskrevet ikke hensyn til, men den 40-årige valgte i samråd med sin forsvarer Mira Kirstine Tøfting Jensen alligevel at acceptere dommen.

Bilist sprængte bommene og fløj ud foran tog i påsken - nu har han fået sin dom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce