Beslutning må vente: Drama om ekstra penge til trængte idrætshaller

Den nye halmodel har gjort det svært at få økonomien til at hænge sammen i flere af kommunens haller. Modellen beklønner de haller, som evner at skabe mere aktivitet. Arkivfoto:

Beslutning må vente: Drama om ekstra penge til trængte idrætshaller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På sit sidste møde som lokalpolitiker i denne omgang benyttede Borgerlistens Palle Andersen retten til at sende en sag i kommunalbestyrelsen. Dermed er der ingen afklaring på, hvordan ekstra penge til kommunens haller skal fordeles.

Faaborg-Midtfyn: Det er stadig uvist, hvordan størstedelen af de 1,2 millioner kroner, som politikerne gav til hal- og idrætsområdet ved budgetforhandlingerne tidligere i år, skal bruges.

Det var ellers en opgave for politikerne i Kultur- og Lokalsamfundsudvalget at tage stilling til, men det lykkedes ikke, da punktet blev behandlet på årets sidste udvalgsmøde i denne uge.

Det skyldes Borgerlistens Palle Andersen. Han benyttede muligheden for at lade det være op til kommunalbestyrelsen at træffe beslutningen i stedet for udvalget.

- Jeg er ikke enig i indstillingen fra administrationen, og jeg kunne mærke, at et flertal i udvalget var det. Den eneste måde jeg kan få gjort noget andet på, det er at bede den nye kommunalbestyrelse om at tage stilling, siger Palle Andersen.

1,2 millioner kroner
Ved budgetforhandlingerne i efteråret besluttede at give ekstra penge til hallerne og det folkeoplysende område, efter en årrække med store nedskæringer.I 2018 og 2019 tilføres området 1,2 millioner kroner. I 2020 er beløbet 900.000 kroner og 2021 600.000 kroner.

I administrationens forslag er der lagt op til, at der hvert af årene skal bruges 250.000 kr. på folkeoplysende lokaletilskud.

185.000 kroner årligt går til haller uden en skole (Korinth, Gislev og Nr. Broby), mens haller med udskolingsskoler (Årslev, Carl Nielsen Skolen og Brobyværk) samlet får 75.000 kroner årligt.

Resten går til drift og bygningsoptimering, udvikling/omstilling, facilitering, fremdrift og tværgående løsninger. 
Palle Andersen forlader lokalpolitik med et slag med halen. Han har standset behandlingen af sagen om ekstra penge til hallerne, fordi han hellere ser pengene gå direkte i hallernes pengekasse og ikke til puljer, som kan søges.
Palle Andersen forlader lokalpolitik med et slag med halen. Han har standset behandlingen af sagen om ekstra penge til hallerne, fordi han hellere ser pengene gå direkte i hallernes pengekasse og ikke til puljer, som kan søges.

Få penge til drift

I udspillet fra embedsmændene, som et flertal af politikerne åbenbart hælder til, er der blandt andet sat penge af til udvikling/omstilling, driftsoptimering og bygningsoptimering af hallerne.

- Hallerne har brug for penge lige her og nu, og derfor vil jeg gerne have dem ud i den direkte drift i hver enkelt hal i stedet for til administration og analyser, siger Palle Andersen, som hæfter sig ved, at netop få penge sendes direkte i hallernes pengekasse.

- Det er fint med 250.000 kroner til lokaletilskud. Jeg synes også, at det er i orden med ekstra penge til de små haller og haller med indskoling. Så er der 695.000 kroner tilbage, og dem mener jeg skal deles ud til haller. Det vil give 43.000 kroner i direkte driftstilskud til hver hal, siger Palle Andersen.

Ifølge formanden for udvalget, Anne Møllegaard Mortensen (DF), har Palle Andersen gjort brug af den såkaldt standsningsret.

- Det er, når et udvalg har kunne lande sagen uden at skulle have den videre i Økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen, så har man mulighed for at begære sagen i kommunalbestyrelsen. Så det bliver dér, beslutningen tages i stedet for. Det er helt fair, at Palle Andersen har en anderledes model for, hvordan pengene skal bruges, siger Anne Møllegaard Mortensen.

Sådan mener administrationen og et flertal i Kultur- og Lokalsamfundsudvalget, at 1,2 millioner kroner skal bruges. Borgerslisten er helt uenig.
Sådan mener administrationen og et flertal i Kultur- og Lokalsamfundsudvalget, at 1,2 millioner kroner skal bruges. Borgerslisten er helt uenig.

Grundig undersøgelse

Hun hæfter sig ved, at der i starten af det nye år nedsættes et særligt politisk udvalg, der har til opgave at undersøge hallernes økonomi.

- Der er lavet en model for, hvordan de her 1,2 millioner kan bruges i 2018, og selv om der er forslag til, hvordan pengene udmøntes i de kommende år, kan det meget vel tænkes, at det bliver anderledes. Vi har brug for at finde ud af, hvad der er op og ned på driftsomkostningerne i de selvejende haller. Har det den balance, det skal have eller er det blevet for surt derude for at løfte opgave i vores selvejende haller, siger Anne Møllegaard Mortensen.

Hun sidder med, når den nye kommunalbestyrelse træffer den endelige beslutning. Det gør Palle Andersen ikke, da han ikke opnåede genvalg ved kommunalvalget for mindre end en måned siden.

- Jeg håber, at det hjælper, at I skriver lidt om det, og folk husker, hvad de lovede i valgkampen. Jeg mener, at der er flere, som i valgkampen har sagt, at vi skal hjælpe hallerne her og nu og så få det løst på sigt, bemærker Palle Andersen.

Enhedslisten enig

Han står ikke alene med sin holdning. Forleden skrev Enhedslistens Morten Schjøtt et læserbrev, hvor han også peger på, at pengene mest går til udviklingstiltag og til små haller.

- Jeg håber, at han vil tale sagen, når den kommer på dagsordenen. Vi risikerer, at der er haller, der ikke får noget, hvis de ikke har energi til at iværksætte en masse ting. Det er den energi, de har mistet, fordi de kæmper for at få tingene til at hænge sammen i hverdage, mener Palle Andersen.

- Måske er det tom markering, når jeg ikke selv kan tale sagen. Men jeg holder fast i mit løfte, og så er det op til den nye kommunalbestyrelse at tage stilling, siger han.

Sagen skal behandles på det første kommunalbestyrelsesmøde i 2018.

Beslutning må vente: Drama om ekstra penge til trængte idrætshaller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce