Selv om alderen har sat sine naturlige spor på Marta Rødtnes, er der stadig masser af gang i den snart 100-årige.

Årslev: - Jeg kunne godt tænke mig at springe i faldskærm på min fødselsdag. At ligge deroppe og svæve rundt, men det sker nok ikke, griner Marta Rødtnes.

Gejsten fejler intet, selv om synet svigter, og kroppen knager, som hun selv siger det. Men det er der ikke noget at sige til. Onsdag den 22. marts fylder Marta Rødtnes nemlig 100 år.

- Jeg forstår ikke, at man kan blive så gammel. Men min søn har sagt i flere år, at jeg vil blive 100 år, fortæller Marta Rødtnes.

- Men jeg har haft det godt med mange gode år.

 

Strikkeglæde

Især har Marta Rødtnes holdt af at rejse. I sine yngre dage drog hun alene rundt i Europa, hvor hun blandt andet oplevede Madeiras smukke blomster, som øen er kendt for, ligesom hun så, hvordan det er at bo under fremmede himmelstrøg.

- Det er spændende at se, hvordan andre mennesker lever. Der findes jo så mange elendigheder rundt omkring. Nogle steder er rigtig sølle, siger Marta Rødtnes.

Nu, hvor benene hurtigt bliver trætte, og kræfterne hurtigere slipper op, bruger Marta Rødtnes derfor sin anden hobby til at hjælpe folk.

- Jeg strikker sådan nogle firkanter, som Røde Kors syer sammen til tæpper, der gør gavn de steder, hvor det står slemt til. Jeg kan heldigvis stadig strikke, selv om mit syn er tåget.

 

Fuld fart frem

Trods de naturlige skavanker ved at blive ældre er der ikke meget, som holder fødselaren tilbage. Hun klarer selv det meste i hjemmet og sørger for at holde sig i gang, især med gymnastik på aktivitetscentret ved Plejehjemmet Humlehaven i Årslev.

- Jeg har altid været meget sportsinteresseret og har gået til gymnastik i mange år på ældrehold. Det er for at komme ud og snakke lidt med andre, påpeger Marta Rødtnes, som gennem gymnastikken får styrket balancen, koordinationen og meget andet gennem forskellige aktiviteter og spil, der også giver lyst til at være social.

Når Marta Rødtnes onsdag fylder 100 år, skal veninderne fra aktivitetscentret dog kigge længe efter fødselaren. Hun holder nemlig en fridag og ser frem til en weekend i selskab med en hel stribe af oldebørn.

  • fyens.dk