Beboere frygter for nedstyrtning af altan og for rotter i forladt bygning, der tidligere var købmandsgård

Den gamle købmandsgård centralt i landsbyen Vester Aaby øst for Faaborg ligner en ruin og virker efterhånden som en skændsel, mener Niels Krogh, som er aktiv i mange sammenhænge i byen, og slagtermester Morten Steffensen, der efter nytår planlægger at indrette butik næsten over for.

- Der er en muret balkon på Svendborgvej 403, som er i fare for at styrte ned. Den har løsnet sig, og jeg tvivler på, at den vil holde ret længe i en kommende vinter, og der er rygningsplader og tagsten, som er løse, nævner Niels Krogh.

En bygning som denne kan skade hele landsbyen, mener han.

- De politiske toner til landsbyer lyder, at det er ildsjæle og frivillige i øvrigt, der skal sikre landsbyernes overlevelelse, og vi har her i Vester Aaby netop mange, som gør en stor indsats for, at byen ser pæn ud og for at sikre udvikling. Så derfor er vi mange, som mener, at nu må den bygning fjernes. Dels er den i dårlig tilstand, dels er den ubeboet, fastslår Niels Krogh.

- Det er helt uacceptabelt, at vi skal udsættes for en udefrakommende spekulativ ejendomsinvestering i vores landsby, som jeg mener, at det her er, og det så ender sådan, tilføjer han.

Niels Krogh vurderer, at det er to år siden, at der senest har boet nogen i ejendommen, der i tidligere tider har tjent som købmandsforretning. Han har flere gange været i kontakt med ejeren, Ole Madsen, Faaborg. Men på det seneste har det været umuligt at opnå forbindelse med ejeren, tilføjer Niels Krogh.

Det lykkedes dog for avisen forleden at få telefonisk kontakt med Ole Madsen, men han ønskede ikke i avisen at kommentere spørgsmål omkring sin ejendom i Vester Aaby.

Kommunens afdeling for bygninger er nu kontaktet, fortæller Niels Krogh.

- Hvis ejeren ikke har vilje eller midler til at fjerne bygningen, så må kommunen gå ind at hjælpe os med en løsning. Virksomhederne omkring kan da heller ikke være tjent med sådanne omgivelser, siger Niels Krogh.

Morten Steffensen er bekymret.

- Jeg kan godt frygte, hvordan den bygning egentlig har det. Når den står ubeboet så længe og er udsat for fugt og skimmel, så kan den samtidig være undermineret af rotter, siger Morten Steffensen.

Der findes en offentlig nedrivningspulje, som man kan søge fra til at få fjernet ruiner og lignende. Den kræver, at ejeren er med, påpeger formanden for Lokalsamfunds- og Planudvalget, Anne Møllegaard Mortensen (DF).

Hun understreger, at hun ikke kender den konkrete sag og derfor ikke vil udtale sig om denne.

- Men generelt er proceduren sådan, at en borger, som gerne vil have en ejendom i betragtning til nedrivningspuljen, skal henvende sig til administrationen, som så kigger på sagen, og i givet fald naturligvis kontakter ejeren, hvis det er en anden person. Hvis ejeren er indstillet på, at hans eller hendes ejendom skal rives ned, behandler vi spørgsmålet på den lukkede del af vores møder, siger hun.

Kun hvis en ejendom er sundhedsskadelig eller på anden vis farlig for omgivelserne, kan kommunen af sig selv skride ind.

  • Lorenzen_Michael

    Af:

    Arbejder især med det teknik-, miljø- og havnespørgsmål samt natur på Faaborg-redaktionen.