Faaborg: - Der er dem, som holder andre steder og kommer alligevel. Så er der dem, der trodser forbuddet. Og så er der dem, der simpelthen vælger at køre et andet sted hen at handle. Og de sidste er selvfølgelig det største problem for mig, siger Anette Brøndum, ejer af Vesterports Bageri.

Hun er træt af den "sommergågade", der hvert år i juli og august indføres i Faaborgs bymidte og betyder, at man kun må køre ind med særlig tilladelse.

Om sommergågaden

Sommergågaden blev første gang indført i 2007 på forsøgsbasis og blev et par år senere gjort permanent.Sommergågaden omfatter Østergade med sidegader, Torvegade, Mellemgade til krydset ved Vestergade, Holkegade, stykket af Strandgade ud for arrestbygningen og Kirkestræde fra Adelgade ned mod Østergade. 

I perioden 1. juli til 31. august er der kun kørsel tilladt for køretøjer med særlig kørselstilladelse.

I følge vej og trafik er der i 2017 udstedt omkring 250 kørselstilladelser.

I perioden med sommergågade er der i øvrigt parkering forbudt i de offentlige parkeringsbåse.

- Min holdning er, at den ordning er helt unødvendig her i Vestergade. Jeg møder masser af kunder, som er utilfredse med den og ikke synes, den giver nogen mening her, forklarer Anette Brøndum.

- Jeg havde endda en kunde, som kom og sagde: "Jamen så ses vi om to måneder". Han handler simpelthen et andet sted, når det står på, siger hun.

Sommergågaden blev indført på prøve i 2007 og blev siden gjort permanent.

Møbelhandler er enig

På den modsatte side af Vestergade ligger Bo Godt, og her er Lars Jensen enig i, at sommergågaden ikke giver mening i Vestergade.

- Det henvendte jeg mig allerede til kommunen med sidste år og har gjort det igen i år, siger han.

- For mit eget vedkommende er det ikke så stort et problem. Vi har parkeringspladser bag ved forretningen. Men for folk, der kommer kørende ind til byen, der er den eneste vej ud igen ned gennem Grønnegade, og det er altså alt andet lige mere besværligt end gennem Vestergade, siger han.

Lars Jensen er også formand for Shopping Faaborg, og det er egentlig ikke sommergågaden som sådan, han har noget imod.

- Sommergågaden er en god ide, men det skal være der, hvor det giver mening at have det. I Mellemgade er der forholdsvis mange gående altid. Og hvis det så skal være med livet som indsats, så er det jo ikke så sjovt at være turist. Måske kunne man lave sommergågaden på flere forskellige niveauer, men det ville nok kræve en mere grundig opmærkning, siger han.

Begrænse tiderne

Anette Brøndum, Vesterports Bageri, mener ikke, at hun kan mærke sommerlukningen af Vestergade direkte på omsætningen.

- Så klart kan jeg ikke sige det, for her er masser af turister, som kommer her i de her uger. Det værste er faktisk de sidste 14 dage i august, når turisterne er taget hjem, og skolernes sommerferie er slut. Der kan vi for alvor mærke det.

Allerhelst så Anette Brøndum, at Vestergade blev taget helt ud af ordningen.

- Alternativt kunne man sætte nogle begrænsninger på, så køreforbuddet kun gælder, når de øvrige butikker i byen har åbent. På den måde vil det ikke gå ud over fx. de håndværkere, der handler hos os om morgenen. De har i forvejen travlt. Og hvis de skal gå mere et ti skridt for at komme hen til os, så handler de altså et andet sted.

I høringsperioden, da ordningen blev vedtaget, sendte hun adskillige indsigelser til kommunen. Dog uden at det ændrede på lokalpolitikernes beslutning dengang.

- Og det har været til gene for både kunderne og os lige siden, siger hun.

  • Billede

    Af:

    Journalist på Faaborg-Midtfyn-redaktionen. Skriver til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende, Ugeavisen Faaborg, fyens.dk og mitfyn.dk.

Mere om emnet

Se alle
3
Sommergågade i Faaborg: Politikerne skal på banen

Sommergågade i Faaborg: Politikerne skal på banen

6
Sure miner: Turister i bil overfuset i sommergågaden

Sure miner: Turister i bil overfuset i sommergågaden

3
Sommergågade i Faaborg: Politikerne skal på banen

Sommergågade i Faaborg: Politikerne skal på banen