Aslaks ophav stadig et mysterium


Aslaks ophav stadig et mysterium

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra på søndag udstilles runestenen Aslak - bymuseets nye juvel

FAABORG: Måske bliver det aldrig nogensinde opklaret, præcis hvor Faaborgs nye runesten Aslak for første gang blev rejst dengang for 1200 år siden.

Trods flere forsøg er det nemlig ikke lykkedes for de lokale museumsfolk at finde ud af, hvor stenen kom fra, før den havnede i kystsikringen ved Strandsgårdsparken i Faaborgs østlige udkant tilbage i begyndelsen af 1980'erne.

Men nu skal runestenen som den nye perle i bymuseets samling så endelig udstilles for offentligheden. Når museet søndag klokken 11 slår dørene op, er det for første gang med udstillingen "Aslak - en vikings eftermæle".

Og selv om museet altså ikke kan levere Aslaks fuldstændige rejsebeskrivelse, siden runerne blev mejslet i starten af 800-tallet, så er der samlet mange brikker til historien om det sydvestfynske område på den tid, hvor runeinskriptionen blev lavet - formentlig til ære for en lokal stormand ved navn Aslak.

En tid med konflikt

Ifølge museets formidlingsinspektør Nicolai Garhøj Larsen var det sydfynske og sønderjyske hjørne af det nuværende Danmark præget af konflikt med Frankerriget tilbage i Aslaks samtid, og den historie får museumsgæsterne også fortalt. For hvis Aslak levede, da hans runesten fik sin inskription, så var han med stor sandsynlighed involveret i stridighederne.

Med til historien hører også, at den tids fynboer var driftige handelsfolk. I hvert fald har arkæologerne tidligere fundet handelspladser ved blandt andet Nab.

Hele dagen i går arbejde håndværkere på at gøre udstillingen klar og få sat det rigtige lys, så runerne gør sig til for publikum. Og så venter museumsfolkene spændt på, hvad Aslak vil føre med sig.

Håb: Flere besøgende

- Det er første gang, Faaborg Kulturhistoriske Museer har en genstand, som mange mennesker kender i forvejen, siger museumsleder Peter Thor Andersen, der håber, at det årlige besøgstal på 20.000 gæster kan få et løft med Aslaks tilstedeværelse.

Runestenen vil selvsagt også komme til at fylde, når museet i juli har premiere på daglige guidede rundvisninger på både bymuseet i Holkegade og på Kaleko Mølle.

- Den moderne museumsgæst vil gerne have nogle tilbud om at komme i dialog med museets folk, siger Peter Thor Andersen, der også barsler med idéer om at holde aftenåbent på museet.

Aslaks ophav stadig et mysterium

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce