Arkæologer på arbejde: Trine graver i Faaborgs fortid

Bevæbnet med en murerske er arkæolog Trine Knudsen i gang med at grave i jorden under den gamle smøregrav. Foto: Bent Warncke

Arkæologer på arbejde: Trine graver i Faaborgs fortid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Øhavsmuseet er i gang med at registrere, hvad der gemmer sig i jorden under den gamle smøregrav på Adelgade 2.

Faaborg: Den gamle værkstedsbygning på ejendommen Adelgade 2 er revet ned for at give plads til en ny sti mellem torvet og Chr. IX's vej. Men inden stien etableres skal Øhavsmuseet registrere, hvad der dukker op under det, der engang var smøregraven i et automobilværksted.

Denne uge ud er arkæolog Trine Knudsen bevæbnet med spade, murerske, gps og kamera travlt beskæftiget med at grave i Faaborgs fortid og registrere, hvad smøregraven gemte.

Stedet er interessant for arkæologerne, fordi det kun ligger cirka 50 meter fra det, der var det oprindelige Faaborgs bymidte.

Foreløbig har Trine Knudsen fundet en gammel kampestenskælder, der lå relativt velbevaret under det gamle værksted.

- Vi ved, at ejendommen, der lå på matriklen, brændte i 1715, så det vi tror lige nu er, at kælderen her har hørt til huset, der blev opført efter branden. Murstenene i kældergulvet kan godt stamme fra 1700-tallet, forklarer hun.

Et andet fund er et mørkt relativt velafgrænset jordlag, der ligner resterne af en tilkastet brønd.

- Vi tror, det har været en brønd på grund af de store sten i siden af den. På et tidspunkt har man sløjfet brønden og fyldt den op med en masse gammelt affald, forklarer Trine Knudsen.

At dømme efter affaldsresterne og farven kunne brønden godt været kastet til efter branden i 1715.

- Jorden er meget mørk, fordi der er en masse trækul og slagger i, fortæller Trine Knudsen.

Det ældste Faaborg
Det ældste fund, der er gjort i Faaborg, er et stykke keramik, der stammer fra slutningen af 1100-tallet. Det blev fundet, da man på et tidspunkt skulle grave ud til en elevatorskakt i det gamle rådhus.
Udgravningen begrænser sig til et relativt lille område bag Adelgade 2. Foto: Bent Warncke
Udgravningen begrænser sig til et relativt lille område bag Adelgade 2. Foto: Bent Warncke

Skrænten var der ikke

Den ældste udgave af Faaborg stammer fra slutningen af 1100-tallet og var centreret omkring torvet. Middelalderens dagrenovation foregik ved, at affaldet blev hældt ned ad skrænten mod fjorden, så derfor var der en vis spænding forbundet med at grave lige netop der. Måske kunne det give et fingerpeg om, hvor den oprindelige by gik til.

Men kanten af skrænten ned mod Chr. IX's vej har i hvert fald ikke ligget under værkstedet, konkluderer Trine Jensen

- Nej, den må ligge længe nede på grunden. Her har vi undergrunden liggende relativt højt stadigvæk, forklarer hun og peger på det lysebrune jordlag, der ligger cirka en halv meter under jordniveau.

Lidt porcelæn, glasstykker, dyreknogler og noget fra en gammel petroleumslampe er blandt det, der er dukket op af jorden. Foto: Bent Warncke
Lidt porcelæn, glasstykker, dyreknogler og noget fra en gammel petroleumslampe er blandt det, der er dukket op af jorden. Foto: Bent Warncke

Kom og se hullet

Selvom der ikke er dukket spektakulære gamle ting frem, er museumsinspektør på Øhavsmuseet, Poul Baltzer Heide, godt tilfreds.

- Det, at der faktisk er materiale i det hele, er jeg meget positivt overrasket over. Vi ser nogle ret velbevarede kulturlag, der formentlig går helt tilbage til middelalderen, siger han.

Men får man ikke lyst til at grave hele vejen ned af skrænten for at se, hvad der gemmer sig?

- Jo, det gør man helt sikkert. Vi vil jo gerne grave mange og store huller over det hele. Men præmissen for et projekt som dette er jo, at det er bygherre-betalt arkæologi, så vores muligheder er begrænset af, hvor der skal arbejdes. Langt det meste af det, vi laver, foregår jo i forbindelse med byggerier, og vores opgave er at sikre den viden, der ellers ville gå tabt, siger han.

Gravearbejdet afsluttes i denne uge, og på fredag 23. februar mellem kl. 13.30 og 14.30 er interesserede velkomne til at se udgravningen. Her vil Poul Baltzer Heide og Trine Knudsen fortælle om fundene og byens historie.

Arkæologer på arbejde: Trine graver i Faaborgs fortid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce