Dårligt psykisk arbejdsmiljø har skabt massivt gennemtræk i personalestaben
FAABORG-MIDTFYN: Solskrænten hedder det, botilbuddet for psykisk syge voksne i Korinth. Men de seneste år har solen ikke skinnet helt så klart på stedet, som navnet ellers antyder.

I løbet af de seneste to år har i alt 40 medarbejdere nemlig valgt at opsige deres stilling. Samtidig har medarbejderne i 2008 og 2009 haft henholdsvis 10,6 procent og 8,8 procent sygefravær, hvoraf over halvdelen har varet i mere end 56 dage.

Årsagen er ifølge seks tidligere medarbejdere, som nu har henvendt sig til avisen, at det psykiske arbejdsmiljø på Solskrænten er så dårligt, at de ansatte flygter fra stedet.

Sammen beretter de om en autoritær ledelse, der ikke lytter til medarbejderne, ikke bakker medarbejderne op, når de har problemer og sammensætter vagtplaner, der giver urimeligt lange vagter eller ikke levner plads til afspadsering og fridage. Samtidig har de alle oplevet ledelsen bagtale andre kolleger eller hive folk til side til »kammeratlige« samtaler i enrum. Alt sammen oplevelser, der har fået fem af dem til at sige deres stilling på stedet op, mens den sjette er blevet fyret efter en sygemelding med begrundelsen »driftmæssig forstyrrelse«.

Beboere betaler prisen

Én af dem, der har oplevet ledelsesstilen på Solskrænten fra første parket, er Ella Clement. Selv er hun kommet ud på den anden side af en depression efter sin tid på Solskrænten.

Men ifølge hende er det lige så meget beboerne, der betaler prisen for personaleflugten.

- Det smittede jo af på dem. De blev urolige og begyndte at slå og kradse hinanden, fordi der ganske enkelt ikke var tid til omsorg, husker hun fra sin tid på Solskrænten.

FOA: Det er mange

Hos fagforeningen FOA, hvor flere af de ansatte er organiseret, har man modtaget henvendelser fra omkring 20 både tidligere og nuværende Solskrænten-medarbejder.

Alle går de på utilfredshed med det psykiske arbejdsmiljø og måden, man bliver behandlet på af ledelsen, oplyser sektornæstformand Jette Hammer, der sidder med sagen.

- Det er mange, og det siger mig, at det her er noget, vi skal gøre noget ved. Hvis det er som folk siger, det er, så er det langt fra almindeligt, siger hun.

På den baggrund har FOA haft møde med ledelsen på Solskrænten og i begyndelsen af december med Faaborg-Midtfyn Kommune, hvorfra HR-chef Charlotte Hervit var til stede.

- Vi lyttede til, hvad de sagde, og tog det meget alvorligt. Men vi bad dem også om at være mere konkrete i forhold til tid, sted og medarbejdere, siger HR-chefen.

Men det bliver svært, mener FOA.

- Vi har givet konkrete eksempler, men vi kan ikke udlevere medlemmers navne. Det ønsker de ikke, fordi de er bange for repressalier, siger Jette Hammer.

Desuden forklarer Charlotte Hervit den massive personalegennemstrømning og sygemeldingerne med ændringer i arbejdsopgaverne på Solskrænten. Men Jette Hammer er ikke i tvivl.

- Folk har været glade for arbejdet, kollegaerne og beboerne. Det er det psykiske arbejdsmiljø og ledelsen, der er problemet, siger hun.

Under konstant eftersyn

På Solskrænten mener leder Ivan Underlin også, at der er mange andre årsager til, at en del personaler er rejst end det psykiske arbejdsmiljø. Han er bekendt med, at tre medarbejdere har opsagt deres stilling med begrundelse i arbejdsmiljøet, forklarer han. Men arbejdsmiljøet mener han ikke fejler noget.

- Det er selvfølgelig noget, jeg tager alvorligt, men det psykiske arbejdsmiljø er under konstant eftersyn i organisationen. Jeg kan ikke sige andet, end at jeg bruger den organisation, jeg har, og de meldinger, jeg får, og der er ikke dukket noget op, siger Ivan Underlin, der først blev bekendt med problematikken, da FOA i efteråret henvendte sig.

- Arbejdstilsynet har været på besøg to gange, senest i 2009, og har ikke haft nogen bemærkninger til det psykiske arbejdsmiljø. Jeg ved, vi har været kigget i kortene, men vi har reageret på det med det samme, når der har været noget. Så har vi haft konsulenter tilknyttet og medarbejderne er blevet tilbudt psykologhjælp, hvis de har haft brug for det, siger lederen.
  • Fyens Stiftstidende