Analyse: Venstre har ingen oplagte kandidater efter borgmester-exit

Borgmester Christian Thygesen meddelte onsdag, at han forlader politik ved kommunalvalget i 2017. Nu starter spillet om hans efterfølger som Venstres borgmesterkandidat.
Foto: Kim Rune

Analyse: Venstre har ingen oplagte kandidater efter borgmester-exit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre gode muligheder i kommunalbestyrelsen. Hvis Venstre i Faaborg-Midtfyn altså denne gang vil finde en borgmesterkandidat fra "hjemmebanen". Læs lokalredaktør Tim Vistis analyse af situationen.

Analyse af lokalredaktør Tim Visti

Det kom som en betydelig overraskelse for det politiske liv i Faaborg-Midtfyn, da Venstre-borgmester Christian Thygesen onsdag meddelte, at han ikke genopstiller ved kommunalvalget i 2017 - her kun to år efter, at han indtog borgmesterkontoret på rådhuset i Ringe.

Selv om man i Venstre hele tiden har vidst, at Christian Thygesen maksimalt ville være med i politik i to valgperioder, er ærgrelsen stor og overraskelsen næsten lige så stor.

Men når overraskelsen om et par dage er overstået, så skal partiorganisationens folk i fuld fart i gang med at finde en ny egnet spidskandidat.Video: Palle Søby

Muligheder i byrådsgruppen

Umiddelbart er det ikke til at pege på den helt oplagte kandidat blandt Venstres kommunalpolitikere i Faaborg-Midtfyn, og heller ikke i partiorganisationen rager den naturlige borgmesterkandidat lige nu op. Men der er muligheder. I hvert fald i byrådsgruppen.

Udover borgmester Thygesen er folketingsmedlem Jane Heitmann suverænt den mest kendte og synlige af Venstre-politikerne i Faaborg-Midtfyn. Det giver hende naturlige point, hvis hun vælger at kaste sig ind i kampen om spidskandidaturet, men Heitmann er langt fra en sikker vinder.

Hendes facon og politiske stil gør nemlig, at hun ikke er specielt populær, hverken i byrådsgruppen eller i resten af kommunalbestyrelsen, og hvis Venstre satser på at beholde magten, skal partiet selvfølgelig gå efter en spidskandidat, der kan samle flere partier om det politiske samarbejde.

Langt mindre synlig, men med meget større lokalpolitisk indflydelse er Venstres nuværende gruppeformand i kommunalbestyrelsen, landmanden Kristian Nielsen fra Broby.

Han er en af borgmesterens tætteste allierede, han mestrer at samarbejde bredt, og han er kendt for at være flittig og ordentlig. Omvendt er Kristian Nielsen ingen billetsælger. Han mangler folkelighed, og da han prøvede at blive borgmesterkandidat i konkurrence med Christian Thygesen i 2012 blev han vraget af partimedlemmerne.

En anden landmand i Venstres byrådsgruppe, Søren Kristensen fra landsbyen Vantinge på Midtfyn, har lidt mere af den vigtige "folkelighed". Søren Kristensen har været med i politik længe - siden det hed Ringe Kommune - og han er i dag formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg. Han er jordnær og vellidt bredt i det politiske liv og kan sagtens være et godt bud på en borgmesterkandidat fra den nuværende byrådsgruppe - også selv om han mangler erfaring fra kommunens magtfulde økonomiudvalg, hvor alle vigtige beslutninger passerer forbi.

De tre nuværende kommunalpolitikere er umiddelbart de bedste bud, hvis borgmesterkandidaten skal findes i den nuværende byrådsgruppe.

Sandsynligt med et sikkert kort

Meget kan dog også tale for at gøre som sidst: At hive en "ny Christian Thygesen" op af hatten - der lige som Thygesen i 2012 med et flot CV og visioner kan tage Venstre-medlemmerne med storm - og som senere ved valget kan give Venstre en frisk-og-fri-af-det-sædvanlige-bøvl-profil.

Spørgsmålet er dog, om ikke Venstre-medlemmerne efter Christian Thygesen-sagen og hans udmelding om exit fra politik allerede efter to år, vil satse på et mere klassisk sikkert kort - en politiker med erfaring og nogle kilometer i benene. Det taler sandsynligheden lige nu for.

Læs meget mere om den nye politiske situation i Faaborg-Midtfyn i Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis torsdag - og på mitfyn.dk fra klokken 19.

Analyse: Venstre har ingen oplagte kandidater efter borgmester-exit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce