Alzheimerforeningen om Egons død: Hvad hvis det skete i en børnehave?

Nis Peter Nissen mener, at det altid er kommunens ansvar at sikre gode forhold for ældre med en demenssygdom. Arkivfoto

Alzheimerforeningen om Egons død: Hvad hvis det skete i en børnehave?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det handler om at forebygge, at ældre med demens går fra plejehjemmet, og at have nok personale til at kunne sætte efter, hvis det alligevel sker, lyder det fra Alzheimerforeningen.

Ringe: - Forestil dig, at det var i børnehaverne, at der hvert år var fem-ti børn, som døde, fordi pædagogerne ikke passede ordentligt på dem.

Sådan siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen for at understrege problemet i, at ældre med demens-sygdomme går fra deres plejehjem og i nogle tilfælde mister livet.

- Vi hører desværre om de her historier alt for tit, siger han.

Han fortæller, at der ikke findes noget samlet statistik over, hvor mange demente der mister livet, når de på egen hånd forlader plejehjemmene. Men foreningen vurderer, at det gælder omkring ti personer årligt.

- Vi ved til gengæld, at det er stort set hver dag, at politiet bliver involveret i eftersøgninger af demente, der går fra plejehjem. Heldigvis bliver de ofte fundet i live, men nogle gange gør de ikke, siger Nis Peter Nissen.

Forebyg og eftersæt

Han mener, at der er to områder, hvor kommuner bør sætte ind, for at hjælpe ældre med en demenssygdom. Det første handler om at forebygge.

- Det gør man ved at have et kendskab til personen og ved at lave aktiviteter, som dæmper den her impulsive lyst til at gå et andet sted hen. Mennesker med demens er ofte meget optaget af det, der sker lige her og nu. Så hvis der sker noget lige her og nu, så kan vi nedsætte impulsen til at vandre, siger han.

- Men det handler også om at sikre, at der er tilstrækkeligt personale, også i aften- og nattetimerne. Så hvis man opdager en person, der er forsvundet, så kan man skynde sig at komme efter og finde vedkommende.

Kun en sikkerhedssele

Det ville umiddelbart være nærliggende bare at låse dørene på plejehjemmene. Men det må man ikke, for plejehjem er ikke et fængsel, understreger direktøren i Alzheimerforeningen.

Til gengæld kan en række teknologiske metoder være en hjælp. Det gælder for eksempel alarmsystemer og gps-sporing.

Det kræver dog, at personen selv indvilger, forklarer Nis Peter Nissen.

- Under alle omstændigheder så er vores hovedpointe, at gps kun er en sikkerhedssele, og at man skal ikke køre råddent af den grund. Kommunen skal sikre, at der er tilstrækkeligt personale, så man både kan holde øje og forebygge, men også, at der er personale nok til at eftersætte, hvis der er en person, som er gået, uden at efterlade resten af beboerne alene på plejehjemmet. Og det er i sidste ende kommunens ansvar at sikre, lyder det fra Nis Peter Nissen.

Alzheimerforeningen om Egons død: Hvad hvis det skete i en børnehave?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce