5.B fylder 30: Lotte må vælge mellem forskning og familie

30-årige Lotte Dalgaard Christensen har spillet volleyball i mange år, men holder pt. pause på grund af en skade. Da hun var yngre havde hun muligheden for at spille på meget højt niveau, men studielivet og vennerne trak mere end de ekstra træningstimer, det ville kræve. Foto: Maja Julskjær

5.B fylder 30: Lotte må vælge mellem forskning og familie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

30-årige Lotte Dalgaard Christensen, der er ph.d.-studerende, oplever, at mange kvindelige forskere falder fra, når de stifter familie, men det har hun ikke lyst til. - Dér mærker man, at der er nogle ligestillingsproblematikker, siger hun.

Aarhus: Vil jeg have en karriere inden for forskningen, eller vil jeg have en familie? Det er dilemmaet for 30-årige Lotte Dalgaard Christensen, der er ph.d.-studerende på institut for miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

Hun har været sammen med kæresten Benjamin i syv år, og ligesom de fleste andre barnløse par i den alder får de ofte spørgsmålet "skal I ikke snart have nogle børn?"

- Jeg har fået den slags kommentarer mange gange. Nogle gange er de søde og venlige, og andre gange spydige, men jeg synes faktisk, det er grænseoverskridende, at folk kommenterer på noget, der er så privat, siger Lotte Dalgaard Christensen, der endnu ikke er afklaret med, om hun vil have børn eller ej.

Det er samtidig hendes indtryk, at det kan være svært for kvinder at forene forskning med familieliv.

- Og skal jeg så vælge? Jeg har ikke lyst til at vælge, for det er to gode ting, siger Lotte Dalgaard Christensen, der oplever, at kun en lille del af de kvindelige ph.d.-studerende bliver i den akademiske verden efterfølgende. Det skyldes blandt andet, at det forventes, at en forsker tager to år som såkaldt "post doc" i udlandet, og at man kan risikere at sakke bagud, hvis man holder barselsorlov.

- Hvis du ikke har publiceret i et år, vil folk tænke, at man ikke er en særlig stærk kandidat til en forskningsbevilling. Og så vælger de den, der har udgivet mange artikler, og det er sjovt nok en mand, der ikke har været på barsel, siger Lotte Dalgaard Christensen, der ikke tror, de mandlige forskere oplever samme pres.

- Dér mærker man, at der er nogle ligestillingsproblematikker. Hvad hvis man er uafklaret og gerne vil holde flere døre åbne? Jeg føler et pres for at vælge, siger hun.

Jeg kunne godt forestille mig at fortsætte med den her boligform, for jeg kan godt lide det. Benjamin og jeg har boet for os selv i lejlighed et par år, men jeg tror, vi begge to synes, det er ret fedt at bo med andre også.
Lotte Dalgaard Christensen
Blå bog
Lotte Dalgaard Christensen er 30 år og boede de første knap 10 år af sit liv i Nr. Broby. Derefter flyttede familien, der også tæller mor, far, storebror og storesøster, til Ringe.

Hun gik på Nordagerskolen i 3.-9. klasse og gik så et år på Ollerup Efterskole, inden hun tog en studentereksamen fra Midtfyns Gymnasium.

Lotte Dalgaard Christensen er ph.d.-studerende på Aarhus Universitets institut for miljøvidenskab i Foulum i Midtjylland. Hun forsker i, hvordan omstillingen fra fossil energi til bioenergi bliver mest bæredygtig.

Hun bor til leje i et bofællesskab i Aarhus med kæresten Benjamin, der er halvandet år yngre og stammer fra Kolding, samt et andet par.

Lotte Dalgaard Christensen og Benjamin, der er underviser på sprogskolen Lær Dansk, har ingen børn, og de er endnu ikke afklarede med, om de vil stifte familie i fremtiden.
Lotte Dalgaard Christensen står som nummer fire fra venstre på midterste række. Foto: Odense Skolefoto
Lotte Dalgaard Christensen står som nummer fire fra venstre på midterste række. Foto: Odense Skolefoto

5.B fylder 30
Journalist Maja Julskjær har opsøgt sin gamle folkeskoleklasse fra Nordagerskolen i Ringe til en artikelserie, vi bringer hen over sommeren.

Formålet er at vise, at selv om man kommer fra nogenlunde samme udgangspunkt og opvækst, kan man sagtens udvikle sig i vidt forskellige retninger.

Det er også en serie, der handler om at blive voksen - hvordan man end definerer det begreb, for hvornår er man egentlig voksen? Er det, når man får børn, bliver gift, køber hus eller fylder 30?

Læs eller genlæs de tidligere afsnit Fyens.dk eller Faa.dk

Manglede fordybelse

Lotte Dalgaard Christensen boede de første knap 10 år af sit liv i Nr. Broby, inden familien, der også tæller mor, far, storesøster og storebror, flyttede til Ringe. Efter gymnasiet og et enkelt sabbatår flyttede Lotte Dalgaard Christensen til Aarhus for at læse statskundskab.

Selv om hun altid har klaret sig ualmindelig godt i skolen, var Lotte Dalgaard Christensen skoletræt under en stor del af sin universitetsuddannelse, og hun var flere gange ved at springe fra statskundskabsstudiet og uddanne sig til ingeniør eller organist i stedet. Hun holdt også flere pauser undervejs. Derfor kan det måske komme bag på nogen, at hun i dag er vendt tilbage til den akademiske verden.

- Jeg er meget interessedrevet og passionsdrevet, så jeg skal kunne se en mening med det. Og der var en hel del fag på min uddannelse, som jeg overhovedet ikke interesserede mig for, og det var hårdt at komme igennem dem.

Da hun havde været ude på arbejdsmarkedet i to år, hvor hun blandt andet var ansat i Region Syddanmark, vendte hun tilbage til forskningsverdenen, for hun savnede noget.

- Muligheden for fordybelse. At formidle min viden til et publikum, der kunne sætte pris på al den kompleksitet, der var. Da vi lavede publikationer i Region Syddanmark, skulle det formidles til den almene læser, der ikke havde særligt kundskab. Og det synes jeg nogle gange var lidt synd, for så mistede man de nuancer, jeg syntes var spændende, forklarer hun.

Lotte Dalgaard Christensen ved endnu ikke, hvad der skal ske, når ph.d'en er afleveret om et par år.

- Jeg tror godt, jeg kunne tænke mig at fortsætte (med at forske, red.), men jeg synes stadig, det er for tidligt at afgøre, om det er en levevej for mig. Så det er også en testfase, de her tre et halvt år, siger hun.

Bor i bofællesskab

Lotte Dalgaard Christensen bor i et bofællesskab i det nordlige Aarhus med sin kæreste og et andet par. Hun har hele sit voksenliv boet sammen med andre, både på kollegium, i et andet bofællesskab og i en kort periode sammen med Benjamin alene.

- Jeg kunne godt forestille mig at fortsætte med den her boligform, for jeg kan godt lide det. Benjamin og jeg har boet for os selv i lejlighed et par år, men jeg tror vi begge to synes, det er ret fedt at bo med andre også.

- Der er både det praktiske i, at man kan få et fedt hus, hvis man deler med nogen. Men jeg synes også, det er fedt at få input andre steder fra. Så møder jeg deres venner, og de møder mine, forklarer Lotte Dalgaard Christensen, der dog skifter Aarhus ud med Oslo efter nytår, når hun i et lille halvt år skal udstationeres som et led i sin ph.d.-forskning.

5.B fylder 30: Lotte må vælge mellem forskning og familie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce