36 skoler og andre kommunale bygninger skal ekstratjekkes for radon-gas

Arkivfoto

36 skoler og andre kommunale bygninger skal ekstratjekkes for radon-gas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

36 ud af 44 skoler og børnehuse i Faaborg-Midtfyn ser ud til at rumme for meget af den sundhedsskadelige gas radon i indeklimaet. Nu skal bygningerne undersøges nærmere, så indeluften kan forbedres.

Faaborg-Midtfyn: 36 kommunale bygninger i Faaborg-Midtfyn, blandt andet skoler og børneinstitutioner, ser ud til at have for meget af den radioaktive og sundhedsskadelige gas radon i indeklimaet.

Det viser en større undersøgelse af 44 skoler, daginstitutioner og børnehuse, som kommunen har gennemført.

Ifølge kommunen er der målt radon på et niveau, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler lette forbedringer af bygningerne - for eksempel i form af forbedret ventilation eller tætning af revner. Ingen af målingerne viste dog et kritisk sundhedsskadeligt niveau af den radioaktive gas.

Radon er en naturligt forekommende luftart, der siver op fra undergrunden, og der findes radon i alle bygninger, men hvis mængden af radon er over et vist niveau, skal der sættes ind, for at det ikke på lang sigt er sundhedsskadeligt at opholde sig i bygningen.

Kortlægge præcist niveau

De berørte bygninger er spredt ud over hele kommunen, og her skal der nu laves mere præcise kontrolmålinger, som skal kortlægge radonniveauet i de timer, hvor bygningerne er i brug.

Koncernchef i kommunens afdeling for By, Land og Kultur, Christian Tønnesen, forventer, at kontrolmålingerne vil vise lavere radonniveauer.

- Screeningen var første etape, og vi forventede at måle radon på dette niveau, da Faaborg-Midtfyn Kommune ligger i et område af Danmark med høj risiko for radon. Nu ved vi, hvor vi skal sætte ind med mere præcise kontrolmålinger, og det er vores forventning, at de vil vise lavere radonniveauer, siger han i en pressemeddelelse fra kommunen.

Christian Tønnesen understreger, at det er helt trygt at opholde sig på alle skoler, daginstitutioner og børnehuse.

Kontrolmålingerne vil ske fra oktober 2018 til april 2019. Efter kontrolmålingerne vil Faaborg-Midtfyn Kommune følge de videre anbefalinger og om nødvendigt lave bygningsforbedringer, der kan reducere radonniveauet.

Man kan hverken føle, lugte, smage, høre eller se radon, og gassen udgør ikke en akut sundhedsfare. Men udsættes man for høje koncentrationer af radon over en lang årrække, øges risikoen for, at man senere i livet kan få lungekræft.

36 skoler og andre kommunale bygninger skal ekstratjekkes for radon-gas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce