Foderstoffen fejrede sølvbryllup med maner. I giver byen og kommunen puls, sagde borgmester Christian Thygesen.

Rudme: En ganske lille landsby med hang til store musikoplevelser. Sådan præsenterer en Foderstoffens faddere, Ole Strøm, den midtfynske landsby Rudme, som for 25 år siden - stik imod alle odds - etablerede et musik- og forsamlingssted i nogle gamle forladte foderstof-bygningen.

Lørdag var bygningerne så rammen om en kæmpe sølvbryllupsfest for foreningen og de mange, der har et forhold til Foderstoffen. En af festtalerne blev leveret af genboen Knud Bjarne Gjesing, der også holdt indvielsestalen for 25 år siden.

Foderstoffen giver puls til jeres lokalsamfund, men også til den egn, som I er en del af - ja til hele vores kommune.Borgmester Christian Thygesen.

Han kunne fortælle, at ideen opstod, da de tre lokale Flemming Rasmussen, Ole Strøm og Ole Pedersen stak deres krøllede hoveder sammen.

 - Det var en storslået vision: Koncertsal, restaurant, kultur- og forsamlingshus, og den gang erklærede jeg naturligvis trofast min kærlighed til Foderstoffen. Men i dag kan tilstå, at jeg var en utro elsker - i bunden af min sorte hjerte tænkte jeg, at Foderstoffen nok kun ville holde et halvt eller måske et helt års tid. Det ville blive en kortvaring affære - en one night stand - en flygtig oplevelse. Men Foderstoffen står her stadigvæk - 25 år efter, og tillykke til os alle med det, sagde han.

Projektet har i årenes løb givet de lokale mulighed for at opleve en lang række af landets små og store musiknavne og entertainere på helt nært hold.

- Her er blevet spillet megen god musik, spist masser af god mad, og drukket mangen en herlig rus i de år, som Knud Bjarne Gjesing udtrykte det.

Ikke til højrebenet

Borgmester Christian Thygesen havde også fundet de flotte formuleringer frem i sin hyldesttale. Han sammenlignende udviklingen af et spillested i en by som Rudme med humlebien, der kun kan lette, fordi dens vinger er ru og fleksible og ikke glatte og stive.

- Det lå ikke lige til højrebenet, at en lille by som Rudme skaber en institution som Foderstoffen. Det aftvinger dyb respekt, når man ser, hvad I sammen har kunnet præstere. I har udviklet et af de vigtigste spillesteder for rytmisk musik i vores kommune, og som kommune er vi glade og stolte over den værdi, som et sted som Foderstoffen er med til at skabe. Foderstoffen giver puls til jeres lokalsamfund, men også til den egn, som I er en del af - ja til hele vores kommune, sagde Christian Thygesen.

Og så hyldede han også projektet for den inspiration, det er for andre lokalsamfund.

- I viser, hvor stor resultater, man kan opnå, når engagerede mennesker går sammen, hvor ambitiøse man kan være, og hvor meget liv og glæde man kan tilføre et lokalsamfund, når man sammen investerer tid og energi i et fælles projekt, sagde Christian Thygesen.

Uundværlige frivillige

Foderstoffens formand, Thyge Andersen, brugte anledningen til at sende en stor tak afsted til alle de frivillige, sponsorer og medlemmer, der i sidste ende får humlebien til at holde sig på vingerne.

- Den sværm af frivillige, der er tilknyttet foreningen er en fuldstændig uundværlig del af det her projekt. Hvis ikke, de var der, ville det ganske enkelt ikke være muligt, sagde han.

De  tusindvis af musikere, der har stået på scenen igennem de 25 år, fik også en tak med på vejen.

- Det, vi hører, er, at de rigtig glade for at komme her og spille for os. Og det skyldes jo ikke mindst det publikum, de møder her, sagde Thyge Andersen.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på lokalredaktionen i Faaborg med særligt fokus på børne- og undervisningsområdet, samt hvad der rør sig i det lokale erhvervsliv.