10 nye slyng gør åen en km længere

Se billedgalleri
Flere års planlægning og forarbejde til de store EU-projekt med at få slyng og bugtninger tilbage i Odense Å skal nu stå sin prøve. I går gik første etape mellem Brobyværk og Nørre Broby i gang. De satelitstyrede og nøje programerede gravkøer tog de første mundfulde jord på bredden af åen, og i slutningen af oktober er 1600 meter kedelig lige å blevet omdatter til 2500 meter å med ti slyng. Pris for herlighederne cirka ti millioner kroner - eller en million kr. per slyng.

10 nye slyng gør åen en km længere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Første etape af genslyngningsprojekt ved Nr. Broby klar i slutningen af oktober. Hvert slyng koster en million kr.

NR. BROBY: Flere års planlægning og forarbejde til det store projekt med at få slyng og bugtninger tilbage i Odense Å skal nu endelig stå sin prøve.

I går gik første etape mellem Brobyværk og Nørre Broby i gang. De satellitstyrede og nøje programerede gravkøer tog de første mundfulde jord på bredden af åen, og i slutningen af oktober er 1600 meter kedelig lige å blevet omdannet til 2500 meter å med 10 slyng.

Pris for herlighederne cirka 10 millioner kroner - eller en million kroner per slyng.
Første etape af natur-projektet, hvor Odense Å igen får slyngninger, gik for alvor i gang i går. Gravemaskinerne arbejder mellem Assensvej og Faaborgvej i Nr. Broby.  Grafik: Skov- og Naturstyrelsen, cowi og Gert Ejton
Første etape af natur-projektet, hvor Odense Å igen får slyngninger, gik for alvor i gang i går. Gravemaskinerne arbejder mellem Assensvej og Faaborgvej i Nr. Broby. Grafik: Skov- og Naturstyrelsen, cowi og Gert Ejton

Markdræn lukkes

Samtidig med at åen - efter 50 år med rette linjer af hensyn til landbruget - får et mere naturligt forløb, bliver en del markdræn lukket, og det vil medføre, at der opstår søer og sumpe samt våde og tørre enge.

Skov- og Naturstyrelsen regner med, at fiskearter som pigsmerling og bæklampret igen vil trives i åen, og det samme vil den tykskallede malermusling og sumpvindelsneglen.

Udledningen af kvælstof vil mindskes betydeligt - alene denne etape vil medføre 14 ton mindre om året.

Død over bjørnekloen

- Det har været en mega kabale at få til at gå op. 80 lodsejere er berørt af dette, det største EU-LIFE projekt på Fyn, siger skovrider Søren Kirk Strandgaard fra den fynske afdeling af Skov- og Naturstyrelsen.

Skovfogeden fortæller i øvrigt, at man i forbindelse med arbejdet vil forsøge at udrydde bjørnekloen, der vokser overalt langs åen.

- Nu hvor gravemaskinerne går i gang, får vi dem til at skrabe det øverste lag jord af. Her ligger ofte en mængde frø, og den jord vil så blive lagt nederst de steder, hvor vi skal fylde de gamle, lige stykker å op. Så håber vi, at frøene aldrig vil spire, forklarede Søren Strandgaard i går på stubmarken langs å-projektet.

Selv om de 10 slyng ventes færdige i efteråret, vil der i en længere periode være aflejringer i åløbet, som skal falde på plads, før resultatet kan bedømmes endeligt.

Torsdag eftermiddag holder Skov- og Naturstyrelsen, Fyn "åbent hus" på marken bag Assensvej 3 i Nørre Broby for lodsejere og andre interesserede.

10 nye slyng gør åen en km længere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce