06:00 Hun kæmper hårdt for næsehornene

- Det er ærgerligt, at der ikke er mere fokus på, at truede dyr bliver udryddet. Når jeg fortæller min familie og mine venner om turen, er der ikke mange, der ved, hvad der egentlig forgår, siger Cecilie Møller Wagner.

06:00 Hun kæmper hårdt for næsehornene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

22-årige Cecilie Møller Wagner var i Sydafrika for at forhindre krybskytter

I halskæden hænger et lille, sort vedhæng i træ. Vedhænget forestiller et næsehorn og fortæller om 22-årige Cecilie Møller Wagners vigtigste opgave under hendes rejse i Sydafrika: forhindre krybskytter i at slå landets næsehorn ihjel.

- Så langt tilbage jeg kan huske, har jeg interesseret mig for dyr og for at dyr, skal have det godt, siger Cecilie Møller Wagner, der har gået med halskæden siden hun kom hjem i starten af august.

At beskytte truede dyr er en mærkesag for hende, men det er svært at gøre noget, når man sidder herhjemme, mener Cecilie Møller Wagner fra Årslev.

- Før vidste jeg ikke, hvordan det præcist var. Kun ud fra alt det, jeg har set og læst mig frem til. Nu har jeg selv stået i det, og det er noget helt andet. Problemet er virkeligt og meget større, end jeg troede.

Næsehornenes beskytter

En af de første dage Cecilie Møller Wagner var i Sydafrika, kørte hun og andre frivillige forbi et dødt næsehorn, der var slået ihjel af en krybskytter. Hornet var det eneste, dyret manglede.

- Da gik det for alvor op for mig. Jeg blev vred og tænkte, hvordan kan nogen finde på at gøre sådan noget, husker hun.

Det er særligt næsehornet, der er udrydningstruet og næsehornet, som krybskytterne går efter. Eller rettere sagt er det selve hornene, som krybskytterne kan få mange penge for.

Det var derfor Cecilie Møller Wagners opgave sammen med de andre frivillige at forhindre krybskytterne i at gøre dyrene ondt. Det gjorde de blandt andet ved at lyse og patruljere omkring reservatets hegn samt ved at opspore reservatets næsehorn for at sikre sig, at de levede og havde det godt.

Foruden en måned på Sydafrikas savanne, var Cecilie Møller Wagner en måned i nabolandet Namibia på et rehabiliteringscenter for dyr. Hun tog sig af gepard- og bavianunger, som skulle lære at klare sig selv i naturen, efter at have mistet deres mødre.

Men det var måneden i Sydafrika med næsehornene, der gjorde størst indtryk på hende.

- Det var tydeligt, at der skal gøres noget, ellers bliver de til sidst udryddet, slår hun fast.

Vil gerne af sted igen

Dyr har altid betydet meget for Cecilie Møller Wagner, som tidligere har arbejdet på et hesteinternat og efter gymnasiet har uddannet sig til dyrepasser-assistent.

- Jeg har altid vidst, at jeg ville arbejde med dyr. Så selvfølgelig skulle jeg være frivillig i Afrika, både for dyrenes og for oplevelsens skyld, siger Cecilie Møller Wagner.

Hun håber samtidig, at den store erfaring med de vilde dyr kan hjælpe hende med at komme ind på drømmestudiet til veterinærsygeplejerske. Efter rejsen er interessen for de truede afrikanske dyr ikke blevet mindre for Cecilie Møller Wagner.

- Det er et stort problem, og efter at have været af sted, kan jeg godt se, at det er svært for dem at gøre noget, fordi det kræver mange penge og fordi regeringen dernede ikke gør noget for at stoppe det, siger hun.

Derfor gør hun, hvad hun kan for at hjælpe truede dyr. Blandt andet ved at gøre folk opmærksomme på problemet via Facebook, dele artikler og ved at støtte underskriftsindsamlinger.

- Jeg truer nogle gange med, at jeg kunne finde på at flytte derned. Men det bryder min familie sig ikke så meget om, smiler Cecilie Møller Wagner.

Fakta:

Omkring 20.000 næsehorn lever i Sydafrika.

I 2014 blev 1215 næsehorn dræbt i Sydafrika.

Krybskytter er oftest lokale, der sælger hornet videre.

Hornet er dobbelt så meget værd som guld på det sorte marked.

06:00 Hun kæmper hårdt for næsehornene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce