- Nu banker jeg hårdt i bordet: V-ordfører vil stramme planloven for at få skovlen under Sdr. Nærå-ruin

Erling Bonnesen, Venstres miljø- og fødevareordfører, har før foreslået at benytte nedrivningspuljen til at løse sagen om Sdr. Nærå-ruinen. Men det kan ikke lade sig gøre uden en aftale med ejeren. Foto: Amanda Flyvbjerg

- Nu banker jeg hårdt i bordet: V-ordfører vil stramme planloven for at få skovlen under Sdr. Nærå-ruin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I over et år har Erling Bonnesen, miljø- og fødevareordfører for Venstre, forsøgt at finde en mulighed for at kunne gøre noget ved en "ruin" i Sdr. Nærå. Det er ikke muligt inden for den nuværende lovgivning. Derfor skal planloven strammes, tvangssalg skal være muligt ifølge ordføreren.

Sdr. Nærå: Drømmen om et parcelhus, der ligger som det perfekte eksempel på perlerækken af Møllehøjvængets parcelhuse, lige når man drejer ind på vejen, er måske ikke længere helt urealistisk.

Selvom Faaborg-Midtfyns socialdemokratiske borgmester, Hans Stavnsager, har bedt partitoppen om hjælp til at få skovlen under vejens ufærdige hus - "ruinen". Og en aftale med ejeren blev forsøgt - uden held - endnu engang, efter avisen gik ind i sagen i marts, spøger "ruinen" stadig. Kommunen har nemlig ingen muligheder over for huset i den midtfynske by.

Derfor er den lokale folketingspolitiker, Erling Bonnesen, der er miljø- og fødevareordfører for Venstre og medlem af Folketingets Erhvervsudvalg, nu klar til at stramme planloven.

- Grænsen er nået for mig som folketingsmedlem. Den eksisterende lovgivning er ikke tilstrækkelig, den giver ingen muligheder for at gøre noget ved det her. Så bliver vi nødt til at slå hårdere i bordet. Så nu slår jeg hårdere i bordet, siger venstremanden, der mandag sendte sit forslag på, hvordan planloven skal ændres, til erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Jeg har en forventning, et håb og en tro på, at der er lydhørhed for det her. Ingen er interesseret i sådan en situation her
Erling Bonnesen, miljø- og fødevareordfører for Venstre og medlem af Folketingets Erhvervsudvalg
Erling Bonnesen, Venstres miljø- og fødevareordfører, kommer selv fra lokalområdet. Han bor i Nr. Broby. Arkivfoto: Michael Bager
Erling Bonnesen, Venstres miljø- og fødevareordfører, kommer selv fra lokalområdet. Han bor i Nr. Broby. Arkivfoto: Michael Bager

Tvangssalg skal være muligt

Helt konkret vil Erling Bonnesen indføre en mulighed for et tvangssalg, hvis et byggeri ikke står færdigt inden for en frist, han kalder "fornuftig og rimelig", men dog ikke vil sætte konkret tid på nu.

- Ejendomsretten er ukrænkelig. Og det ønsker jeg bestemt som venstremand, at den skal være. Men jeg foreslår, at hvis et byggeri står urørt hen i længere tid, skal man kunne pålægge grundejeren at gøre byggeriet færdigt inden for en rimelig frist. Og hvis der ikke sker noget, så skal man kunne pålægge ejeren at sælge, siger han.

Når man pålægger nogen at tvangssælge sit hus, er det så ikke at bryde ejendomsrettens ukrænkelighed og dermed grundloven?

- Vi er meget tæt på med det her forslag. Vi lever i et retssamfund, så vi skal undersøge mulighederne for at skrue en paragraf sammen, der holder sig inden for grundlovens rammer. Jeg er selvfølgelig åben over for, at ministeriet kan komme med andre forslag til, hvordan det kan løses, siger Erling Bonnesen.

Nu kan det her virke lidt som et enkeltstående tilfælde. Er det virkelig nødvendigt, at lovgivningen skal strammes?

- Vi laver ikke ændringer for enkeltstående sager, den her sag er kun et eksempel på, at den eksisterende lovgivning ikke er tilstrækkelig. Der er forhåbentligt ikke mange af de her sager, men vi har hørt om nogle. Men jeg ser det sådan nu, at når et hus skæmmer et område, og der ikke kan gøres noget, så skal vi se på det, siger venstreordføreren.

Du siger selv, at det ikke er mange tilfælde, samt at det er tæt på grænsen til at bryde grundloven. Med det in mente, hvorfor tror du så, der vil være opbakning til forslaget?

- Fordi det er nødvendigt, at kommunerne kan gøre noget i sådanne situationer, hvor et hus skæmmer et helt nabolag. Der er der ingen, der kan være interesseret i, siger han.

Der befinder sig adskillige slags byggematerialer på grunden i Sdr. Nærå, der bare står og står. Foto: Amanda Flyvbjerg
Der befinder sig adskillige slags byggematerialer på grunden i Sdr. Nærå, der bare står og står. Foto: Amanda Flyvbjerg

Hvad med de 90 mandater?

Sommeren har også ramt Christiansborg. Derfor har den lokale folketingspolitiker bedt om, at forslaget bliver set på af juristerne og drøftet på et udvalgsmøde for Folketingets Erhvervsudvalg, han er en del af og som sidder med planloven, snarest muligt efter sommerferien.

Men hvis lovændringen skal blive en realitet, kræver det 90 mandater, der er for forslaget. Og selvom Erling Bonnesen erkender, at problemet kan virke smalt og på grænsen til at være i strid med grundloven, mener han ikke, at det er urealistisk eller ren symbolpolitik.

- Jeg har en forventning, et håb og en tro på, at der er lydhørhed for det her. Så jeg håber på at få opbakning til det. Og jeg vil arbejde aktivt for det efter sommeren, siger Erling Bonnesen.

I dag giver loven mulighed for, at man kan pålægge en grundejer at have byggeriet færdig inden for en bestemt årrække. Den giver også mulighed for at give dagbøder - eksempelvis om at fjerne byggerod på grunden. Men det er ikke muligt at pålægge en ejer at sælge sin grund, som venstreordføreren foreslår, det skal være.

Hvordan partiernes erhvervsordfører ser på forslaget, kan du læse her.

I tidslinjen herunder kan du få et indblik i forløbet med Sdr. Nærå-ruinen

- Nu banker jeg hårdt i bordet: V-ordfører vil stramme planloven for at få skovlen under Sdr. Nærå-ruin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce