Den spanske milliardær Amancio Ortegas tøjimperium med blandt andet Zara kører så godt, at han har givet sig selv en erkendtlighed.

Amancio Ortega er pressesky, selvskabt og lige blevet lidt over ni milliarder kroner rigere. Spanieren, der er verdens fjerderigeste mand, har nemlig god succes med sit globale tøjimperium Inditex.

Inditex ejer det i Danmark kendte brand Zara og blandt andre Pull&Bear, Massimo Dutti og Oysho.

Ifølge den britiske avis The Guardian har Inditex, som Amancio Ortega ejer 60 procent af, besluttet at udbetale et større udbytte, efter at 2016 gav et overskud på 3,2 milliarder euro.

Ortegas del af udbyttet er ifølge avisen på 1,26 milliarder euro eller 9,4 milliarder danske kroner.

Inditex havde ved udgangen af 2016 små 7300 butikker verden over og omsatte for 23,3 milliarder euro.

Amancio Ortega startede som teenager hos en skjortemager i Sydspanien. Senere begyndte han at designe sit eget tøj, som han producerede i hjemmet sammen med sin kone.

I 1975 åbnede parret den første Zara-butik og i 1980'erne udviklede selskabet en ny metode til at mindske tiden fra design til butik drastisk. Siden da er Inditex vokset voldsomt.

Onsdag eftermiddag har Inditex en markedsværdi på 98 milliarder euro, små 730 milliarder kroner eller 10 gange værdien af Carlsberg.

Ejerskabet af Inditex og andre investeringer har gjort Amancio Ortega til verdens fjerderigeste mand med en estimeret formue på 70 milliarder dollar.

Spanieren er dog ikke milliardærtypen, der lever på en tropeø.

Mens hans interviews til medier kan tælles på en enkelt hånd, drikker han kaffe på den samme kaffebar i sin hjemby hver dag og spiser sin frokost i hovedkvarterets kantine sammen med sine ansatte.

I en kort periode i 2015 overhalede Amancio Ortega investorguruen Warren Buffett som verdens næstrigeste mand.

Verdens rigeste mand er stadig Bill Gates, stifteren af Microsoft.