Wammen: EU skal forhandle om medlemskab med Serbien

Wammen: EU skal forhandle om medlemskab med Serbien - her serbisk demo i Kosova
Foto: POLFOTO/AP

Wammen: EU skal forhandle om medlemskab med Serbien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den danske europaminister bakker op om EU-Kommissionens forslag om at åbne medlemsforhandlinger med Serbien.

Danmark bakker op om EU-Kommissionens vurdering af, at fredagens aftale om en normalisering af forholdet mellem Serbien og Kosovo gør det muligt for begge lande at tage et skridt nærmere EU.

Europaminister Nicolai Wammen (S) siger, efter at EU's udvidelseskommissær, Stefan Füle, på et ministermøde mandag i Luxembourg har præsenteret sin rapport, at han er enig i, at EU skal " tage næste skridt både hvad angår Serbien og Kosovo".

For Serbiens vedkommende betyder det, at Danmark lægger op til, at EU til juni skal beslutte at indlede egentlige optagelsesforhandlinger. Serbien fik allerede i marts sidste år formelt status af EU-kandidat.

Hvad angår den serbiske udbryderrepublik Kosovo, der erklærede selvstændighed i 2008, er Füle og Wammen klar til at åbne forhandlinger om en associeringsaftale som forløber for, at også Kosovo en dag kan blive EU-kandidat og -medlem.

Det spændte forhold mellem Kosovo og Serbien har med europaministerens ord været "en stor sten på vejen" mod de to landes tilnærmelser til EU. Med deres gensidige løfter om en normalisering af forholdet er den sten væk.

- Efter år med ufred giver det mulighed for, at de to lande på demokratisk og fredelig vis kan blive en del af den europæiske familie.

- Nu har man lavet en historisk aftale, som gør, at man på mere normal vis kan gå i gang med forhandle med Serbien, siger Wammen, der dog ikke vil sætte en dato for, hvornår Serbien kan regne med faktisk at blive medlem af EU.

- Der skal Serbien på linje med ethvert andet ansøgerland leve op til de krav, der stilles for medlemskab, siger ministeren.

For Kosovo gælder, at fem EU-lande - Grækenland, Cypern, Spanien, Slovakiet og Rumænien - endnu ikke anerkender landet.

Og mens EU i forhandlingerne med Serbien ikke har stillet det som en betingelse, at Serbien skal anerkende Kosovo, er Wammen ikke i tvivl om, at det i længden bliver et problem, hvis ikke alle EU-lande gør det.

- Kosovo har udvist stor ansvarlighed og modenhed. Det skal belønnes i form af næste skridt. Men det er klart, at fem lande i EU-kredsen ikke anerkender Kosovo. Mit håb er på et tidspunkt at se, at alle EU-lande anerkender Kosovo, siger Wammen.

Wammen: EU skal forhandle om medlemskab med Serbien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce