Vulkanudbruddet i Island tager af

Vulkanudbruddet, der har forårsaget den store askesky, er nu ved at tage af.
Foto: HALLDORA KRISTEN UNNARSDOTTIR/AP

Vulkanudbruddet i Island tager af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aske fra vulkanen Grimsvötn presses ikke længere 20 kilometer op i luften, siger de islandske meteorologer.

Noget af vildskaben er tilsyneladende gået af Grimsvötn. Der kommer stadig aske op fra vulkanen, men det når kun mellem tre og fem kilometer op i luften.

- Aktiviteten er reduceret. Den er meget mindre end den første dag, siger Olof Baldursdottir, talskvinde for Islands Meteorologiske Institut.

Den første dag var i lørdags. Da spyede vulkanen aske op til 20 kilometers højde.

- I aftes nåede asken op i syv til otte kilometers højde, men i løbet af natten til tirsdag tog aktiviteten af, så asken nåede op i tre til fem kilometers højde, siger talskvinden.

Hun tilføjer dog, at kraftig blæst kan have indflydelse på, hvor højt asken når op.

Vejrforholdene gjorde det først på eftermiddagen tirsdag umuligt for meteorologerne at foretage brugbare observationer. Men der var planer om, at et fly senere skulle i luften ved vulkanen for at indsamle data.

Ved vulkanen blæser der en kraftig vind, der tager asken sydpå, siger talskvinden.

Asken har skabt problemer for lufttrafikken, specielt i Skotland, men eksperter fastholder over for det franske nyhedsbureau AFP, at situationen langt fra er så slem som i fjor.

Da blev flere end 100.000 flyvninger aflyst, og 8 millioner passagerer strandede, da aske fra en anden islandsk vulkan, nemlig Eyjafjallajökull, skabte problemer for flytrafikken.

Talskvinde Baldursdottir siger, at det er meget svært at forudsige, hvornår Grimsvötn-udbruddet stopper. Den er Islands mest aktive vulkan og var i perioden fra 1922 til 2004 i udbrud ni gange.

Normalt har udbruddene dog været korte.

Vulkanudbruddet i Island tager af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce